Skip to content
Ohjelmistorobotiikka RPA
Ohjelmistorobotiikka RPA

Automatisoi rutiinisi ohjelmistorobotiikalla

Ohjelmistorobotiikka (RPA) on ratkaisu tehtäviin, joiden automatisointi ei perinteisiä järjestelmiä hyödyntäen ole mahdollista. Tarjoamme avuksesi Aili-ohjelmistorobottimme, joka toimii tiimisi luottokumppanina, työntekoa ja rutiineja rakastaen.

Aili-robotti teillekin?

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja selvitetään, olisiko ohjelmistorobotti oikea ratkaisu yrityksenne automaatiotarpeisiin.

Ota yhteyttä

Diakonissalaitoksen ensikosketus tulevaan ohjelmistorobotiikan kumppaniinsa, Efimaan, tapahtui ohjelmistorobotiikan koulutuksessa.
↑ Diakonissalaitoksen ensikosketus tulevaan ohjelmistorobotiikan kumppaniinsa, Efimaan, tapahtui ohjelmistorobotiikan koulutuksessa.

Case Diakonissalaitos | Ohjelmistorobotiikka oli satsaus työn mielekkyyteen ja merkityksellisyyteen

Diakonissalaitoksella työskentelee yli 2700 ammattilaista, joille säätiö on alusta alkaen halunnut tarjota työpaikan, jossa työntekijät voivat tehdä töitä itselleen tärkeiden asioiden, ihmisarvoisen elämän ja ihmisoikeuksien, puolesta. Tämä tavoite mielessä pitäen Diakonissalaitos on tarttunut rohkeasti ohjelmistorobotiikan  mahdollisuuksiin ja vapauttanut henkilöstönsä aikaa hallinnollisilta rutiiniprosesseilta merkityksellisempään työhön.

Case Diakonissalaitos

Automaatio vapauttaa asiantuntijanne mielekkäämpiin tehtäviin

Ohjelmistorobottimme Ailin käyttöönotto on perinteisiin järjestelmäprojekteihin verrattuna huomattavasti vaivattomampaa. Alkukartoituksen aikana tunnistamme ne prosessit, joissa robotiikkaa voidaan tehokkaasti hyödyntää. Kartoituksen jälkeen annamme suosituksemme ohjelmistorobotiikasta yrityksenne käytössä.

Aili-opettaa

Aili-robotti loistaa toistuvissa tehtävissä

Sääntöihin perustuvat, toistuvat rutiinitehtävät ovat optimaalisia kohteita ohjelmistorobotiikan hyödyntämiseen. Aili seuraa ohjeita ja sääntöjä tarkasti. Esimerkiksi runsaasti manuaalista tiedonsyöttöä vaativat tehtävät hoituvat Aililta meitä ihmisiä nopeammin, paremmin ja ennen kaikkea virheettömästi.

Aili-robotti omaksuu tehtävänsä vaivatta

Ohjelmistorobotti käyttää järjestelmiä aivan kuin ihminenkin. Suuria ja vaikeita integraatioprojekteja ei siksi tarvita – ja parhaimmillaan ohjelmistorobotin saa käyttöön vain muutamassa viikossa. Aili täytyy ainoastaan opettaa tehtävänsä tavoille, minkä jälkeen työ sujuu kuin tanssi. Ja mikä parasta, Aili nauttii työstään kellon ympäri.

Aili-robotti on työkavereidensa suosikki

Ailin kanssa työntekijät pysyvät tyytyväisinä. Ailin hoitaessa turruttavat rutiinit jää henkilöstölle enemmän aikaa keskittyä vaativampiin ja palkitsevampiin tehtäviin. Aililta eivät pienimmätkään tehtävät unohdu, ja Aili pitää myös kirjaa kaikista tekemisistään.

Aili on Efiman oma ohjelmistorobotti
↑ Aili-ohjelmistorobotti rakastaa rutiineja ja ihmiskollegoindensa auttamista
Aili-ohjelmistorobotti auttaa ihmiskollegoitaan
↑ Ihmisten työstä tulee mielekkäämpää, kun aikaa vapautuu rutiineilta asiantuntijuutta vaativiin tehtäviin

RPA tukee ja täydentää ihmisten työtä

Ohjelmistorobotti nauttii toistuvasta sääntöihin pohjautuvasta työstä – toisin kuin me ihmiset. Robotiikka vapauttaa ihmiset tuottavampaan työhön ja tukee erinomaisesti perinteisempää back end -automaatiota. RPA:n hyödyt voidaan jaotella kolmeen päätekijään.

Vapauttaa ihmiset rutiineilta

Ohjelmistorobotti tukee ja täydentää ihmisten tekemää työtä. Kun ohjelmistorobotti ottaa toistuvat rutiniit ja volyymiprosessit hoitaakseen, voivat työntekijät keskittyä mielekkäämpiin ja tuottavampiin tehtäviin.

Lisää tarkkuutta ja tehokkuutta

Toistuvan manuaalisen työn laatu paranee, sillä robotit eivät tee esimerkiksi näppäilyvirheitä. Lisäksi RPA:sta on apua monien erilaisten prosessien nopeuttamisessa sekä niiden läpimenoaikoijen lyhentemisessä.

Kaikkien järjestelmien kaveri

Ohjelmistorobotiikka täydentää tehokkaasti järjestelmiin sisäänrakennettua automaatiota. Robotiikalla voidaan myös pidentää järjestelmien käyttöikää tuomalla niihin automaation avulla lisää toiminnallisuuksia ja tehokkaampia prosesseja.

Esimerkkinä ostoreskontra

Ohjelmistorobotiikkaa voidaan hyödyntää tehokkaasti ostoreskontraprosessin eri vaiheissa. Esimerkiksi laskun tietojen tarkistus ja täydennys sekä laskun käsittely voidaan hoitaa täysin ilman ihmisen apua – työntekijän tulee vain hyväksyä ja maksattaa lasku. Näin työntekijöiden aika vapautuu poikkeustilanteiden ja muiden liiketoimintaa tukevien tehtävien hallintaan.

Esimerkkinä asiakastietojen tarkistus

Erilaiset asiakastietojen tarkistukseen liittyvät tehtävät hoituvat ohjelmistorobotiikan avulla helposti. Robotti käyttää selainpohjaisia yritystietopalveluita vaivattomasti itsekseen. Esimerkiksi konkurssiyritysten kohdalla robotti voidaan opettaa laittamaan kyseiset yritykset myyntikieltoon. Tietojen tarkistuksia voidaan tehdä vaikka joka päivä – tämä olisi ihmistyönä liian kallista ja aikaa vievää.

aili-esimerkit

Video | Ohjelmistorobotti työttömyyskassojen apuna

Koronaepidemian myötä työttömyyskassat ovat poikkeuksellisessa tilanteessa, kun työttömyysetuuksien hakemusten määrät ovat moninkertaistuneet hyvinkin lyhyessä ajassa. Työttömyyskassojen tarpeisiin erikoistunut palveluyritys Futunio ja Efima ovat yhteistyössä lähteneet helpottamaan tilannetta ohjelmistorobotiikan avulla.

Yksi tehtävä, jossa Aili-robotti auttaa työttömyyskassojen hakemusten käsittelyä, on työeläkeotteiden noutaminen Eläketurvakeskuksen (ETK) verkkopalvelusta uusien hakemuksen liitteeksi. Liian usein toistuva tietojen kopiointi ja siirtely kentästä toiseen järjestelmien välillä ei tee asiantuntijatyöstä mielekästä, mutta ohjelmistorobotti puolestaan rakastaa rutiineja. Katso videolta, kuinka näppärästi homma Aililta sujuu!

Viisi askelta ohjelmistorobotiikkaan

Näitä vaiheita seuraamalla ohjelmistorobotiikan hyödyntämisen aloittaminen on vaivatonta. Automaation hyödyt nähdään nopeasti, ja robotti maksaa itsensä takaisin vain muutamassa kuukaudessa.

Aili-ja-kuppi-pieni-pysty

Robotisoitavien tehtävien tunnistaminen

Ennen kuin ohjelmistorobotiikkaa voidaan hyödyntää, tunnistetaan robotisoitavaksi sopivat tehtävät. Kaikkea ei voi eikä kannata automatisoida. Parhaiten robotisoitavaksi sopivat prosessit ovat:

  • Sääntöihin pohjautuvat prosessit
  • Toistuvat prosessit
  • Manuaalista työtä vaativat rutiinitehtävät

Prosessien kehittäminen

Automaatiokohteiden tunnistaminen on myös oiva mahdollisuus prosessikehitykseen. Omia prosesseja tarkasti tutkimalla löydetään usein myös vaiheita, jotka ovat turhia ja voidaan jättää tekemättä.

Robotisoitavaksi suunnitellut prosessit määritellään tarkasti. Ohjelmistorobotti seuraa orjallisesti sääntöjä, joten automatisoitavat työvaiheet kuvataan ja määritellään yksityiskohtaisesti. Mitä paremmin prosessit ja niiden säännöt kuvataan, sitä paremmin robotti osaa suorittaa tehtävät.

Ohjelmistorobotiikan kokeilu

Ennen robotiikan täysimittaista käyttöönottoa on hyvä valita 1-2 prosessia, joissa automaatiota voidaan testata. Ohjelmistorobotiikan kokeilu on nopea toteuttaa, ja kokeilujakson aikana robotiikan soveltuvuudesta aitoon toimintaympäristöön saadaan parempi kuva.

Kokeilu on suositeltavaa uusia robotisointeja harkitessa, sillä kokeilu ei tavallisesti vaadi lopullista sitoumusta. Kokeilujakson aikana huomatut kehityskohteet on helppo ottaa huomioon varsinaisen RPA-käyttöönoton yhteydessä.

Robotiikkatoimittajan ja toimitusmallin valinta

Onnistuneen kokeilujakson jälkeen seuraa robotiikan toimitustavan ja toimittajan valinta. Tyypillisesti ohjelmistorobotiikka hankitaan joko pilvipalveluna (Robotics-as-a-Service, RaaS) tai lisenssillä yrityksen omaan käyttöön. Valinta eri toimitusmallien välillä tehdään aina tapauskohtaisesti.

Robotiikan hankkiminen pilvipalveluna mahdollistaa palvelun skaalaamisen helposti muuttuvien tarpeiden mukaan. Toimittaja ylläpitää palvelua ja tarjoaa ohjelmistorobottia asiakkaan käyttöön sopimuksen mukaisesti.

Robotiikkalisenssin hankinta puolestaan takaa täyden kontrollin mutta myös täyden vastuun ohjelmistosta. Robotin ylläpito ja kehitys jäävät näin yrityksen omiin käsiin.

Etenemissuunnitelman luominen

Kun valinta robotiikan hankinnasta, toimitustavasta ja toimittajasta on tehty, ohjelmistorobotiikan hyödyntämisestä luodaan etenemissuunnitelma. Suunnitelmassa on hyvä ottaa huomioon, kuinka ohjelmistorobotiikkaa aiotaan hyödyntää tulevaisuudessa, millaista osaamista tähän tarvitaan sekä miten ja millä aikataululla suunnitellut vaiheet aiotaan toteuttaa.

Automaatioteknologia valitaan tarpeen mukaan

Teknologioita on markkinoilla useita, ja oikean valinnan tekeminen voi tuntua hankalalta. Siksi asiantuntijamme ovat testanneet ja valinneet vain kaikista parhaat teknologiat, joilla tuomme automaation asiakkaillemme.

UiPath RPA

UiPath on yksi markkinoiden johtavista RPA-teknologioista. Olemme tuoneet UiPathin avulla automaatiota useiden asiakkaidemme arkeen ja liiketoimintaprosesseihin.

UiPath RPA

Power Automate

Power Automate on Microsoftin ratkaisu yritysten automaatiotarpeisiin. Työkalu sopii niin kansalaiskehittäjälle kuin ohjelmistokehityksen ammattilaiselle.

Power Automate

Webinaaritallenne | Tunnista automaatiokohteet ja myy ne sisäisesti

Ohjelmistorobotiikka on oiva keino lisätä automaatiota työtehtäviin, jotka ovat toistuvia ja säännönmukaisia rutiineja. Mutta miten tällaisen tehtävän tunnistaa? Entä kuinka idean automaatiosta saa myytyä omalla organisaatiolle? Ja millaista sisäistä osaamista ohjelmistorobotin hankkiminen edellyttää?

Efistream-webinaarissamme Elina Rajuvaara ja Milla Blomqvist tarjosivat vastaukset yllä esitettyihin kysymyksiin. Katso webinaarin tallenne! 

Kysy asiantuntijalta

Ota yhteyttä alla olevaan yhteyshenkilöömme, joka tuntee parhaiten aihealueeseen liittyvät seikat. Voit myös jättää viestin tai yhteydenottopyynnön lomakkeella.

Teija Puurunen, Efima Oyj

Teija Puurunen

Business Director, IA & RPA
teija.puurunen@efima.com
+358 40 845 0830