Skip to content

Cabonline | Ajajan paikalla taksimarkkinan mullistuksessa

Petri Pellonmaa, CFO, Cabonline Finland

Taivas on rajana sille, mitä kaikkea ymmärrystä voimme datasta saada.

Reaaliaikainen raportointi Power BI:llä

Taksialan kilpailu vapautui Suomessa 1.7.2018. Tähän markkinan murrokseen iskee alkujaan ruotsalainen konserni Cabonline, joka on lyhyessä ajassa ostanut kolme suomalaista taksialan konsernia. Kovasesta, Mankkaan Taksista ja Inva- Taksista on muodostunut kahden konseptin – Kovanen ja Fixutaxi – alla toimiva kokonaisuus. Ostettujen yritysten ja palvelusopimuksella toimivien kumppanuusyritysten eri kirjanpitojärjestelmät ja tavat toimia johtivat joka kuun vaihteessa hankalaan tilanteeseen, jossa konserniraportointi oli aivan liian hidasta. Apua on saatu yhteistyöstä Efiman kanssa. Microsoftin Power BI ja Azuren tietovarasto tuottavat nyt reaaliaikaista näkymää liiketoimintaan, ja raportoinnin kehittäminen jatkuu iteroiden.

Mittaristo ohjaa murroksessa

Cabonline Finlandin CFO Petri Pellonmaa kertoo monen asian muuttuvan asiakkaiden käyttäytymisessäkin, kun alan kilpailu vapautuu. Taksien mittaridatassa on hänen mukaansa paljon hyvää tietoa, ja datamassaa on paljon. Data auttaa tekemään oikeita ratkaisuja muuttuvassa markkinassa, jos sitä hyödyntää oikein. Raportoinnin kehittämisen ensi vaiheissa tästä datasta pyöriteltiin näkemystä liiketoimintaan. ”Aiemmin lähes kaikki tilaukset tehtiin puhelimitse non-profit välityspalveluiden kautta. Kun markkina vapautuu, asiakas valitsee, kenen auton tilaa. Appien merkitys lisääntyy rajusti. Markkina tulee siis hakemaan tasapainoa, ja mittaroinnin yksi tärkeä tehtävä on kertoa, kuinka hyvin olemme onnistuneet markkinointi- ja hinnoittelutoimenpiteissämme”, Pellonmaa kuvaa.

Jatkossa Power BI potenssiin kaksi

Pellonmaa kertoo, että alkuvaiheen raportointi on kehitetty iteroiden mittaridatan pohjalta. ”Kumppanuus on toiminut hyvin ja kommunikointi on ollut helppoa, välitöntä ja epäformaalia”, hän jatkaa. ”Efiman tiimi on tavallaan osa meitä ja homma on toiminut hyvin.” Pellonmaa kertoo jatkossa kehittämistarpeiden vain lisääntyvän, kun IT-infra saadaan stabiiliksi ja datalähteitä tulee lisää. Power BI:tä hän pitää kustannustehokkaana, näppäränä ja intuitiivisena työkaluna. ”Kun saamme lisää dataa käyttöön, voimme kehittää Power BI:n potenssiin kaksi ja avata sen myös henkilöstölle. Taivas on vain rajana sille, mitä kaikkea ymmärrystä voimme datastamme saada”, hän päättää.