Skip to content
01.05.21DigisydänIso kuvaKulttuuri

Miten luovia digitalisaation teknologiaviidakossa? – Kolme ohjenuoraa yritysjohdolle

Kai Lyytinen
01.05.2021 | Digitaalinen transformaatio – miten onnistua muutosmatkalla, jossa on tänä päivänä enemmän vaihtoehtoisia polkuja kuin koskaan aikaisemmin? Efiman ERP-liiketoiminnan vetäjä, Kai Lyytinen, osallistui Nordic Business Forumin Online Bootcamp -tapahtumassa paneelikeskusteluun aiheesta ja kiteytti keskustelun oivallukset kolmen kohdan ohjenuoraksi yritysjohdolle.

70 % digitaalisen transformaation aloitteista epäonnistuu tuottamaan arvoa liiketoiminnalle. Luku pysäyttää. Samaan aikaan organisaatioissa on käynnissä enemmän digitalisaatiohankkeita kuin koskaan aikaisemmin. Tekevätkö organisaatiot digiloikkia vain pysyäkseen mukana megatrendin aallon harjalla? Toivottavasti eivät, sillä se on kallista lystiä.

Mikä erottaa voittajat häviäjistä, ja miten johto voi osaltaan vaikuttaa onnistumiseen? Sain pohtia aihetta norjalaisen kollegani, Jonas Höfden, kanssa yhteisessä paneelikeskustelussa Nordic Business Forumin Online Bootcamp -tapahtumassa. Ja mikä olisikaan ollut osuvampi alusta aiheen puimisille kuin tapahtuma, joka on itsessään käynyt läpi täydellisen digitaalisen transformaation kuluneen vuoden aikana.

Keskustelustamme jäi käteen kolme ohjenuoraa. Oikeiden työkalujen, kirkkaan vision ja motivoituneiden ihmisten avulla digitalisaatiohankkeesi on jo askeleen lähempänä onnistumista.

Oikeat työkalut – Teknologioiden viidakossa kannattaa keskittyä olennaiseen

ML, AI, RPA… Saatavilla olevaa dataa, älykkyyttä, sovelluksia ja teknologioita on tänä päivänä tarjolla enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Jokaiseen ongelmaan on appi, ja low-code-työkalujen avulla kuka tahansa voi pykätä pystyyn yhden lisää. Kuluneena vuonna erityisesti erilaiset etätyökalut ovat nostaneet päätään ja herättäneet organisaatioiden kiinnostusta. Muuttaako pyjamassa palaveeraaminen kuitenkaan kenenkään liiketoimintaa tai tekeekö se siitä aidosti digitaalista? Ehkei, mutta mikä sitten?

Liiketoiminnan todellinen transformaatio edellyttää katsomista pintaa syvemmälle – organisaation digisydämeen. Digitaalisen liiketoiminnan ydin on yrityksen digisydän, joka kokoaa yhteen yrityksen kriittisimmät liiketoimintaprosessit ja datan mahdollistaen aidon tietopohjaisen päätöksentekokulttuurin. Eri yrityksille digisydän voi tarkoittaa eri asioita: teollisuusyritykselle se on usein ERP-järjestelmä, puhelinmyyntiyritykselle todennäköisesti CRM ja terveydenhuoltoalan yritykselle potilastietojärjestelmä. Jokaiselle yritykselle se on digitaalisen transformaation tärkein teknologia.

Jos organisaationne digisydän ei ole kunnossa, ongelmia tulee väistämättäkin vastaan ennemmin tai myöhemmin. Kun digisydän on terve ja sykkii, voi sen ympärille tuoda ja rakentaa lisää toiminnallisuuksia muilla nykyaikaisilla työkaluilla.

Kirkas visio – Anna sen ohjata myös teknologioidenne valintaa

Liiketoiminnan tarve uusiutua tuo teknologioihin, ja ennen kaikkea digisydämeen, liittyvät valinnat jokaisen yritysjohdon työpöydälle. Ja on sanomattakin selvää, että nämä päätökset ovat onnistumisen kannalta merkittäviä – puhumattakaan niihin liittyvistä investoinneista.

Lisa Bodell, yksi tapahtuman keynote-puhujista, kehotti yrityksiä keskittymään siihen, minkälainen yrityksestä on tulossa – ei siihen, minkälainen yritys on nyt. Saman ajatuksen äärelle kehotan pysähtymään myös teknologioita valitessa. Tänä päivänä teknologiat ovat keskeinen osa yrityksen liiketoimintaa, strategiaa ja kulttuuria, ja teknologiat tulisikin valita aina sen pohjalta, mihin yrityksenne on menossa ja minkälainen teknologia tukee tämän vision toteutumista.

Mainittakoon esimerkkinä asiakkaamme, sisaryhtiöt Halonen ja Carlson, jotka hankkivat digisydämekseen Microsoft Dynamics 365 Commercen. Uuden digisydämen käyttöönotto on merkittävä harppaus kohti yhtiöiden visiota saumattomasta, monikanavaisesta asiakaskokemuksesta. Myös toinen asiakkaamme, Lumon, valitsi vanhenevan ERP-järjestelmänsä tilalle Microsoft Dynamics 365 -kokonaisratkaisun. Yksi yhtenäinen ratkaisu virtaviivaisti kaikki yrityksen liiketoimintaprosessit yhdelle digitaaliselle alustalle ja tuki Lumonin visiota skaalautuvuudesta ja kansainvälisestä kasvusta.

Motivoituneet ihmiset – Muista, että teknologiat ovat vain työkaluja

Huolimatta uusimmista teknologioista mikään ei muutu, jos toimintatapamme eivät muutu. Siksi digitaalisessa transformaatiossa on aina loppujen lopuksi kyse ihmisistä ja muutosjohtamisesta.

Ei perinteisin keinoin johdon määrittelemänä, vaan Gary Hamelin ohjeiden mukaisesti osallistamalla koko organisaatio mukaan muutokseen. Antamalla ihmisille toimijuutta ja aktiivisen roolin muutoksen edistäjinä. Panelistelikollegani kiteytti tämän oivallisesti tight-loose-tight-johtamisfilosofiaan, jossa johdon rooli on määritellä tarkasti ja tiukasti yhteinen visio ja seurata tämän toteutumista, mutta olla löyhä siitä, miten yhteiseen visioon päästään. Johdon rooli on siis luoda muutoksen kulttuuri, jossa ihmiset kokevat voivansa ratkaista liiketoimintaongelmiaan parhaaksi näkemällään tavalla – tukenaan tarkoituksenmukaiset digitaaliset työkalut ja kirkas, yhteinen visio.

Ja koska ainakin toistaiseksi todennäköisyydet ovat onnistumistamme vastaan, on myös johdon oltava valmis epäonnistumaan, oppimaan ja muuttamaan suuntaa.


Haluatko kuulla lisää aiheesta? Katso alla olevalta videolta Kai Lyytisen ja Jonas Höfden yhteinen paneelikeskustelu Nordic Business Forumin Online Bootcamp -tapahtumassa.


Taitava kuvittaja, Linda Saukko-Rauta, seurasi Nordic Business Forumin Online Bootcamp -tapahtumaa ja kuvitti tapahtuman keskeiset sisällöt. Lyytisen ja Höfden paneelikeskustelu kiteytyi oheiseen kuvaan!

slide-2_studio-talks-2_900x0-is