Skip to content

12.12.2022 | Samu Ranki on Vuoden efimalainen 2022

vuoden-efimalainen-2022-1 Vuoden efimalaiseksi palkittu Samu kollegoineen palkinnonjaon jälkeisissä tunnelmissa
↑ Vuoden efimalaiseksi palkittu Samu kollegoineen palkinnonjaon jälkeisissä tunnelmissa
12.12.2022 | Efima Awards -palkinnot jaettiin marraskuussa 2022 jo kymmenennettä kertaa. Vuoden efimalaisen arvostetun tittelin nappasi tänä vuonna prosessikonsulttimme Samu Ranki.

Marraskuussa 2022 vietettiin Efima Awardsien kymmenvuotisjuhlaa. Tänäkin vuonna tilaisuudessa palkittiin ansioituneita efimalaisia useassa eri kategoriassa. Arvovaltaisena tuomaristona toimivat efimalaiset itse, ja yhteensä noin 140 efimalaista keräsikin kiitosta kollegoiltaan omaan äänipottiinsa.

Yksi palkintotilaisuuden odotetuimpia hetkiä tänäkin vuonna oli Vuoden efimalaisen palkitseminen. Perinteistä kaavaa noudattaen Vuoden efimalaisen nimellä ja vuosinumerolla varustettu pelipaita paljastettiin esiripun takaa Star Wars -tunnusmusiikin soidessa taustalla. ”Ranki”-nimi pelipaidan selässä paljasti Vuoden efimalaisen tittelin kuuluvan tänä vuonna Samulle.

Samu Ranki on viisi vuotta Efimalla viihtynyt prosessikonsultti, jota kollegat kuvailivat palautteissaan ”analyyttiseksi ja huolelliseksi prosessien asiantuntijaksi ja kehittäjäksi, joka ei hämmenny vaikeimmankaan ongelman edessä.” Samua kiiteltiin myös erinomaisesta asenteesta, hyvän yhteishengen luomisesta ja valmiudesta auttaa kollegoitaan tilanteessa kuin tilanteessa – myös Efiman arvot välittyvät Samun tekemisestä. Todennäköisesti juuri työkaverien mainitsemista syistä Samu on edennyt Efimalla vastuuroolista toiseen: reskontranhoitajana aloittaneesta Samusta kasvoi lyhyessä ajassa palveluvastaava, ja tänä päivänä Samu kehittää Efiman asiakkaiden prosesseja konsultin kengissä.

Vuoden-efimalainen-Samu
Maineen ja kunnian lisäksi Vuoden efimalainen palkitaan nimikoidulla pelipaidalla, joka palkintotilaisuuden jälkeen ripustetaan
kunniapaikalle, Helsingin toimiston katonrajaan. Samun pelipaidan myötä rivistöön kuuluu jo kymmenen pelipaitaa.

Samu, miltä nyt tuntuu?

Viikko palkitsemistilaisuuden jälkeen istuimme alas Samun kanssa ja palasimme palkinnonjaon jälkeisiin tunnelmiin. 

Muut efimalaiset nimesivät sinut Vuoden efimalaiseksi 2022 – mikä efilis?

”Mahtava, tietenkin! On mukavaa saada tunnustusta omilta työkavereilta – siinä tajuaa itsekin, että on tullut tehtyä jotain oikein. Mulla on työkavereina mahtavia ihmisiä, joiden kanssa on helppo tehdä töitä, ja vastavuoroisesti yritän itsekin luoda positiivista fiilistä ympärilleni ja olla työkaverina muille käytettävissä – oman jaksamisen rajoissa tietenkin. Erityisen tärkeäksi olen kokenut varmistaa, että uudet efimalaiset viihtyvät meillä ja pääsevät mukaan porukkaan samalla tavalla kuin olen itsekin päässyt.”

Efima Awardseilla ja Vuoden efimalaisen palkitsemisella on pitkä perinne, ja paitasi on jo 10. toimiston katonrajaan ripustettu Vuoden efimalaisen pelipaita. Mikä merkitys sinun mielestäsi palautteella on työnteossa? Entä tällaisella tunnustusperinteellä?

”Efima Awards on todella siisti perinne. Tärkeintä koko juhlassa on palautteen antaminen ja saaminen – ei se, kuka voittaa minkäkin palkinnon. Kaikki ääniä saaneet efimalaiset pääsevät lukemaan itselleen suunnatut, kollegoiden kirjoittamat palautteet, mikä on todella arvokasta.

Meistä monet, minäkin mukaan lukien, odottavat saavansa palautetta, mutta helposti unohtavat arjessa antaa sitä muille. Siksi onkin hienoa, että Efima Awardsien aikaan meitä kaikkia muistutetaan antamaan palautetta ja kiittämään työkavereita – vaikkakin se pitäisi muistaa myös ympäri vuoden.”

Kollegasi kuvasivat, että sinussa yhdistyy moni Efiman arvoista. Mikä Efiman arvoista on sinulle tärkein ja miksi?

Yhdessä eteenpäin – kyllä se on kaiken perusta, vaikka se kliseiseltä kuulostaakin. Asioita tehdään meillä hyvässä hengessä ja yhteen hiileen puhaltaen. Se välittyy tapahtumissa hyvänä ”pöhinänä” ja työnteossa pieninä arkisina tekoina. Kysytään muilta, miten menee, ja autetaan ja tuetaan toisia. Ja yhtä lailla tärkeää on muistaa itsekin tukeutua muihin. Usein eteenpäin pääsee paljon kivuttomammin, kun tajuaa, ettei kaikkea tarvitse yksin pusertaa maaliin.”

Palkintogaaloissa pidetään usein palkintopuheita. Mitä haluaisit sanoa kollegoillesi?

”Ensinnäkin, kiitos. Ja toisekseen, vaalitaan meidän hyvää yhteishenkeä!”

Haastattelun lopuksi Samu intoutuu pohtimaan, miten hyvää yhteishenkeä vaalitaan arjessa. Yksi vastaus löytyy toimiston käytäviltä, neukkareista ja kahvikoneen ääreltä: ”Vaikka etätyössä on puolensa, meille kaikille tekee hyvää piipahtaa myös toimistolla silloin tällöin.” Efimalla työskennellään parasta aikaa hybridimallilla: Samu tekee suurimman osan töistään kotitoimistolta käsin ja nauttii joustavista työskentelymahdollisuuksista. ”Olen silti pyrkinyt käymään toimistolla viikoittain. Työkaverien kohtaaminen toimistolla piristää ihan eri tavalla kuin Teamsissa ja tuo vaihtelua työpäiviin. Harvemmin sitä on katunut toimistolle tulemista”, Samu päättää hymyssä suin.

Onnea myös muille Efima Awards -palkituille

Efima Awards -palkintogaalassa kunniamaininnat jaettiin myös kolmessa muussa kategoriassa. Vuoden 2022 muut tunnustuksen saaneet olivat:

  • Vuoden efiliksen levittäjä: Ali Salloum

  • Vuoden arvokas: Satu Mustonen
  • Vuoden taituri: Santeri Tuominen, Maria Chikitkina ja Hanna Kosunen
Onnea palkituille!

Efima-Awards-2022-71Efima Awards -palkitut vuosimallia 2022