Skip to content
25.08.21Dynamics 365

Microsoft Dynamics 365 Financen Asset Leasing -moduuli tuo helpotusta vuokraomaisuuden IFRS 16 -laskentaan

Lassi Laiho
25.08.2021 | Miltä kuulostaisi työkalu vuokraomaisuuden ja -sopimusten hallintaan, joka noudattaa uusia kansainvälisiä kirjanpitostandardeja (IFRS 16 ja US GAAP), automatisoi prosesseja, tallentaa ja käsittelee tärkeimmät vuokrasopimustiedot ja auttaa luomaan kirjauskansiovientejä koko vuokrasopimuksen elinkaaren ajan? Efiman ratkaisukonsultti Lassi Laiho tutustui Dynamics 365 Financen uuteen Asset Leasing -moduuliin, joka lupaa kaiken tämän.

Kun uudet kirjanpitostandardit, kansainvälinen IFRS 16 -kirjanpitostandardi ja US GAAP -standardi ASC 842, astuivat voimaan vuonna 2019, hankaloituivat monien yritysten vuokraomaisuuden hallinta- ja laskentakäytännöt kertaheitolla.

Tämän pisti merkille myös Microsoft, joka jo vuosi standardien voimaan astumisen jälkeen esitti ratkaisunsa kaikkien hätää kärsivien leasing- eli vuokraomaisuuden käsittelijöiden avuksi. Vuoden 2020 lopulla julkaistiin uusi Microsoft Dynamics 365 Financen Asset Leasing -moduuli, jota hyödyntämällä niin pörssi- kuin yksityisyritykset voivat varmistua siitä, että vuokraomaisuuden hallinta tulee hoidetuksi ASC 842 sekä IFRS 16 -standardeja noudattaen. Eivätkä teknologiajätin uunituoreen lanseerauksen hyödyt jää tietenkään siihen.

Vuokraomaisuuden hallinnan uusi aika

Leasing-omaisuuden hallintaan ja vuokravastuiden laskentaan on yrityksissä ollut monen montaa tapaa – kenties yhtä monta kuin vuokraomaisuutta käsitteleviä yrityksiäkin. On sovelluksia ja itse kyhäiltyjä, tarpeensa niin ja näin täyttäviä Excel-laskentakaavioita. Parhaat käytännöt kokoava ratkaisu on kuitenkin loistanut poissaolollaan, ja vuokraomaisuuden hallintaa muuttaneiden standardien voimaanastuminen kirkasti tätä loistetta vielä entisestään.

Tämän markkinaraon Dynamics 365 Financen uusi Asset Leasing -moduuli täyttää täydellisesti – tai ainakin niin Microsoft meille vakuuttaa. Mutta miten?

Ensivaikutelmani on se, että uuden Asset Leasing -moduulin avulla vuokrasopimusten hallintaa on mahdollista järkeistää ja tuoda nykyaikaan melko helposti. Moduuliin tallennetaan vuokrasopimuksen perustiedot, ja moduuli taipuu täten myös sopimusarkistoksi kaikille leasing-sopimuksille. Moduuli laskee tulevat vuokrat automaattisesti omille kuukausilleen, mikä auttaa kassanhallinnassa, budjetoinnissa ja ennen kaikkea IFRS 16 -kirjauksissa. Erät voidaan valmistella kätevästi etukäteen ja ajaa automaattisin kirjauksin kuukausittain. Automatiikka vähentää virheiden mahdollisuutta ja säästää talousosaston aikaa ja vaivaa.

Asset Leasing -moduulin kolme kohokohtaa

Nostan vielä erikseen esiin moduulin kolme kohokohtaa, joiden nojalla uskallan suositella Dynamics 365 Financen lisäosaa kaikille yrityksille, jotka soveltavat tai harkitsevat soveltavansa IFRS 16 tai US GAAP -standardeja leasing-omaisuuden osalta.

1. Automaatiota vuokraomaisuuden hallintaan

 • Moduuli automatisoi monia tarvittavia laskelmia: vuokravastuun nykyarvo, tulevat vuokrat, vuokravastuun poistot sekä käyttöoikeuserien poistot ja kulujaksotukset.
 • Moduuli luokittelee vuokrasopimukset automaattisesti joko käyttö- tai rahoitusleasing-sopimukseksi tai lyhytaikaiseksi vuokrasopimukseksi tai vähäarvoiseksi sopimukseksi.
  • Vuokrasopimusten luokitustestaukseen kuuluvat omistusoikeuden siirto, osto-optio, vuokra-aika, nykyarvo ja yksittäinen käyttöomaisuuserä.

 • Automaatiot säästävät talousosaston resursseja ja lyhentävät aikaa, joka käytettäisiin vuokrasopimusten muutosten sekä automaattisten oikaisutapahtumien aiheuttamien uudelleenarvostusten sekä vuokravastuiden laskentaan.

2. Järjestelmällisyyttä vuokrasopimusten ja -tietojen hallintaan

 • Moduuli kokoaa vuokrasopimukset ja sopimustiedot yhdenmukaisessa muodossa yhteen paikkaan.
  • Kaikkien vuokrasopimusten tiedot voidaan tuoda moduuliin kätevästi Excelistä tai tarvittaessa viedä Exceliin.

 • Moduuli tallentaa ja käsittelee tärkeimmät vuokrasopimustiedot sopimuksen elinkaaren alusta loppuun asti: tärkeät päivämäärät (alkamis- ja vanhentumispäivät), vuokrasopimuksen transaktiovaluutta, maksusummat ja maksutiheys.

3. Tarvittavia työkaluja vuokraomaisuuden kirjanpitoon ja raportointiin

 • Moduuli auttaa luomaan kirjanpitokirjaukset vuokravastuun ja leasing-omaisuuden alkuperäistä kirjaamista ja myöhempää arvostamista varten
 • Moduulissa kirjauksia on mahdollista tehdä eri layereihin eli tasoihin, jolloin eri raportointitarkoituksiin olevia Dynamics 365 Finance -raportteja, kuten veroraportteja, voidaan tehdä ja käyttää sujuvasti.
 • Moduuli auttaa leasing-omaisuusraporttien laatimisessa, erityisesti tilinpäätöstietojen ja liitetietojen laatimisessa.
 • Moduuli integroituu yrityksen tilikarttoihin, valuuttoihin, käyttöomaisuuteen, toimittajiin, kirjauskansioihin, tiedonhallintaan ja numerosarjoihin.
 • Moduuli noudattaa kansainvälisiä kirjanpitostandardeja (IFRS 16) ja US GAAP -standardeja (ASC 842).

Tiivistettynä – jos haluat helpottaa leasing-omaisuuden kirjauksia, automatisoida prosesseja ja koostaa kaikki vuokraomaisuuden ja -sopimusten hallintaan liittyvät tiedot yhteen paikkaan, on Dynamics 365 Financen Asset Leasing -moduuli tähän varsin pätevä työkalu. Eikä tietenkään ole pahitteeksi, että tämänkin talouden prosessin osalta ne irralliset sovellukset sekä raskaat Excelit ja laskentarakenteet voidaan laittaa sivuun ja siirtyä modernimpien ja käyttäjäystävällisempien työkalujen pariin.


Haluatko hypätä vuokraomaisuuden hallinnan uudelle aikakaudelle?

Täytä oheinen yhteydenotto lomake, mikäli kiinnostuksesi heräsi ja haluaisit tietää, kuinka moduulin käyttöönotto organisaatiossanne voitaisiin toteuttaa.