Maria Chikitkinan herätyskello on pehmeä, karvainen ja vaaleanoranssi. Pentukissan nimi on Markus, ja se löytyi lomareissulta Pietarista, jossa Maria asui ennen kuin muutti Helsinkiin. Kissa oli kadulta löydettäessä pelokas, ja sen saaminen Suomeen vaati pitkän prosessin rokotuksineen ja eläinlääkärikäynteineen. Marian sinnikkyys palkittiin ja kissasta on vähitellen tulossa muun perheen tavoin espoolainen.
Sinnikäs Maria on myös työasioissa. Hän hakeutui vuonna 2019 Efimalle töihin, kun edellinen työ ei enää tuottanut tarpeeksi haasteita. Työhaastattelussa haastattelijoina olivat Arto, Pekka ja Kai, ja jo heti ensi tapaamisessa Mariasta tuntui siltä, että on oikeassa paikassa. Tunnelma oli lämmin ja miehet hauskoja.
Sinnikkyyttä tarvittiin suomen kielen opinnoissakin, jotka ovat kaikesta päätellen edenneet vauhdilla. Työ sujuu hyvällä suomella ja siitä Maria kiittää entisiä ja nykyisiä työkavereitaan ja asiakkaitaan: ”Alussa vaikeinta oli alkaa puhua suomea asiakaskäynneillä, mutta mukana oli kollega, joka tarvittaessa antoi tukea ja käännösapua. On mukavaa puhua suomea ja laskea leikkiä työkavereiden kanssa”, toteaa Maria.
Kehitystyötä ja sparraamista yli tiimirajojen
Maria toimii Dynamics 365 -ratkaisuarkkitehtina ja viihtyy Efimalla loistavasti. “Meillä Efimassa on digitaalisten pilvi- ja taloushallintopalveluiden osalta hyvä tuote- ja palvelukombo, ja hyvä henki henkilöstön kesken.” Maria tekee töitä yli tiimirajojen, ja työhön sisältyy asiakastöiden lisäksi paljon sisäistä kehitystyötä: muun muassa työtapojen, työkalujen ja sapluunojen kehitystä. Tuotehallinnan puolella Marian työhön kuuluu Dynamics 365 -pilviratkaisun versiopäivityksien seurantaa, uusien ominaisuuksien analysointia sekä tietojen jakoa sekä sisäisesti että asiakkaille, muun muassa suosittujen unboxaus-blogien muodossa.
Kotoisin Maria on alkujaan Karagandasta, joka sijaitsee Kazakstanissa. Lukion viimeiselle luokalle hän muutti enonsa luokse Pietariin, sillä lukio oli hyvä ja matemaattispainotteinen – toiveena oli jatkaa yliopistoon. Jo opintojen aikana Maria siirtyi työelämään, ensin Pietarissa, mutta poikaystävän työt veivät Suomeen ja Maria näki tämän loistavana mahdollisuutena nähdä maailmaa taas hieman eri näkökulmasta. “Matematiikan opiskelu kehittää analyyttista mieltä ja sen avulla on mahdollista mallintaa lähes mitä vain”, nauraa Maria ja kertoo opiskelukaveristaan, joka yritti mallintaa rakkautta.
Omaan hyvinvointiin panostaminen kannattaa – niin työpaikalla kuin vapaa-ajallakin
Suomessa parasta on puhdas luonto, joka on läsnä heti kotioven ulkopuolella. Pietari on taas suurkaupunki kulttuuritarjontansa puolesta – ennen pandemiaa Maria kävi siellä usein – kerran, pari kuussa. “Efiman toimistolta pääsee hetkessä Allegrolla Pietariin, kunhan koronatilanne rauhoittuu”, sanoo Maria toiveikkaasti.
Vapaa-ajalla Maria liikkuu paljon luonnossa, joogaa, tanssii ja hiihtää – aina kun voi. Hiihto oli intohimona jo lapsuudessa ja nyt sitä voi taas harrastaa talvisin. Harrastuksiin kuuluu myös taideaineta – piirtämistä, valokuvausta ja uuden pianon myötä myös pianonsoittoa.
Työkulttuurin puolesta maiden välillä on eroja työn ja vapaa-ajan tasapainottamisessa, sanoo Maria ja on sitä mieltä, että “Efimalla on hyvä porukka, ja täällä pidetään huolta työntekijöiden hyvinvoinnista. Esimerkiksi kävelypalaverien pitäminen on suosittua ja tekee hyvää kaikille.” Maria on miettinyt omaan hyvinvointiin liittyviä asioita paljon ja on sitä mieltä, että antaisi parikymppiselle itselleenkin ohjeen tasapainottaa elämää työnteon ja vapaa-ajan suhteen paremmin kuin aikoinaan teki.
Tärkeää on mahdollisuus kokea ja kokeilla uusia asioita sekä kehittyä työntekijänä ja ihmisenä, ja myös olla avoin uusille ihmisille ja kokemuksille. “Efimalla vallitsee erinomainen kokeiluilmapiiri – uskalletaan rohkeasti kokeilla uusia tapoja ja tekniikkoja”, summaa Maria.