Skip to content
06.06.17Iso kuva

Fanitan uutta opetussuunnitelmaa!

Tero Salminen

Koulujen päättäjäispäivä jätti minulle isänä taas monta hienoa muistoa. Yhden niistä haluan jakaa kanssanne. Sen ansiosta fanitan entistäkin vahvemmin suomalaisen koulun uutta opetussuunnitelmaa. Ja nyt puhun yhtä lailla kasvuyrittäjänä kuin isänä.

Viidesluokkalainen tyttäreni oli vuoden aikana osallistunut ”Pikku yrittäjä” -ohjelmaan. Hän sai siitä diplomin, jossa kerrottiin, että pikkuyrittäjien ohjelmassa oli perustettu kavereiden kanssa uusi yritys. Sille oli tehty liikeidea, kotisivut, harjoiteltu brändäystä ja myyntipuheita, oli puhuttu rahasta ja sen käytöstä, ja lopuksi vielä liikeidea toteutettiin ja testattiin oikeilla asiakkailla. Sekä oppilaat että opettaja olivat aiheesta innoissaan.

Ajatelkaa – kaikki tämä viidennellä luokalla! Olisipa minulla ollut 80-luvulla mahdollisuus tällaiseen – ehkä sitten en joutuisi nyt opettelemaan kaikkea kantapään kautta.

Olen vuosien varrella pariin otteeseen asunut Piilaaksossa. Minusta Piilaakson tärkein juttu on sen positiivinen ja samalla erittäin yrittäjäystävällinen ilmapiiri. Sen kaltaista toivoisin tänne Suomeenkin, ja nyt näen, että uusien sukupolvien ja uudenlaisen koulun kautta tällaisen ilmapiirin rakentaminen on mahdollista. Kasvuyrittäjänä tiedän, että yrityskulttuurit ja ilmapiirit syntyvät valintojen kautta. Linjataan mitä ja minkälaista halutaan, ja johdetaan sen mukaan. Näitä valintoja on nyt tehty uudessa opetussuunnitelmassa, ja uskon, että ne vievät tätä maata, sen asenteita ja yrittäjyyttä oikeaan suuntaan.

Olen aiemminkin kirjoittanut työelämän ja työn muuttumisesta. Jatkossa saamme lukea enemmänkin juttuja nuorista yrittäjistä, ei vain yksittäisiä sankaritarinoita, kuten tähän asti. Uskon myös, että nämä uudet sukupolvet, jotka jo arvostavat työn merkitystä ja sisältöä, tulevat tarttumaan yrittäjyyteen myös mahdollisuutena muokata omaa työtään ja löytää uusia, merkityksellisiä mahdollisuuksia. Rohkeuttahan heiltä ei puutu, ja sen keräämisessä koulun pikkuyrittäjäkurssit tekevät mahtavaa työtä. Eläköön suomalainen koulu!

Kuva: Pikkuyrittäjät