Skip to content
11.04.21KansalaiskehittäminenDynamics 365Toimitusketjun hallinta

Ratkaisukonsultti testaa: Microsoft Dynamics 365 Supply Chain Managementin uusi varastonhallinnan mobiilisovellus

Erno Leppänen
11.04.2021 | Maaliskuussa Microsoft tiedotti Dynamics 365 Supply Chain Managementin nykyisen varastohallinnan mobiilisovelluksen tuen päättymisestä. Sovelluksesta on jo julkaistu uusi versio, joka korvaa nykyratkaisun toukokuusta 2022 alkaen. Ratkaisukonsulttimme Erno Leppänen kääri hihat ja testasi Microsoftin uuden varastohallintasovelluksen ominaisuudet ja laati suunnitelman sujuvaan siirtymään kahden sovelluksen välillä.

Uusi, entistä käyttäjäystävällisempi varastonhallinnan mobiiilisovellus korvaa nykyratkaisun toukokuussa 2022

Saimme hiljattain lukea Microsoftilta Dynamics 365 Supply Chain Managementin nykyisen varastonhallinnan mobiilisovelluksen tuen päättymisestä. Nykyinen varastonhallintasovellus on käytettävissä huhtikuun 2022 loppuun asti, jolloin sovelluksen virhekorjaukset ja tuki päättyvät. Sovelluksesta on jo julkaistu uusi versio, joka toimii tulevan vuoden rinnastetusti nykysovelluksen kanssa.

Dynamics 365 -konsulttina uuteen sovellusversioon käsiksi pääseminen on vähintään yhtä odotettu hetki kuin kääreiden avaaminen lapsuuden jouluina. Uuteen varastonhallintasovellukseen on tällä kertaa kääritty monta iloista yllätystä. Sekä sovelluksen ulkoasuun että toiminnallisuuksiin on tehty merkittäviä muutoksia, jotka kaikki kulminoituvat entistä nykyaikaisempaan, sujuvampaan ja virtaviivaisempaan käyttäjäkokemukseen. Onnistumisen edellytykset ovat kohdillaan, sillä sovelluspäivityksen taustalla on kattava käytettävyystutkimus ja palaute laajalta työntekijäjoukolta.

Konkretiaa kehiin – Nämä ominaisuudet tekevät uudesta sovelluksesta voittajan

Nyt kun kääre on avattu, kurkataan vielä tarkemmin sen sisältöön eli sovelluksen uusiin ominaisuuksiin:

Värimaailman muokkaaminen on uudessa varastonhallintasovelluksessa mahdollista käyttäjän tarpeiden pohjalta. Varsinkin ulkotiloissa kirkkaassa valossa toimiessa tai toisaalta huonosti valaistuissa sisätiloissa näytöltä vaaditaan muuntautumiskykyä hyvin erilaisiin olosuhteisiin. Uudessa sovelluksessa käyttäjä voi valita kulloiseenkin hetkeen sopivimman värimaailman neljästä eri värivaihtoehdosta.

varastopaate-logistiikka-light-dark_900x0-is

Painikkeiden ja tekstin koon muuttaminen on uudessa sovelluksessa mahdollista käyttäjän toimesta. Varsinkin painikkeiden koon suurentaminen voi helpottaa työn tekemistä hansikkaat käsissä. Tekstin koon suurentaminen puolestaan mahdollistaa tietojen helpomman luettavuuden ja tekstiä pienentämällä saadaan enemmän tietoa kerralla näkyviin.

Painikkeet voidaan sijoittaa uudessa sovelluksessa joko ylä- tai alareunaan, joten niiden sijaintia voidaan muuttaa eri laitteille sopivaksi. Lisäksi toimintojen sijainnit voidaan määrittää käyttäjän kätisyyden perusteella eli joko oikea- tai vasenkätiselle käyttäjälle.

Entistä skaalautuvammat näkymät lisäävät tehokkuutta toimittaessa erikokoisilla laitteilla. Sovellus tunnistaa käytettävän näytön koon, ja näkymät muokkautuvat aina pienestä ranteeseen kiinnitettävästä laitteesta puhelin- tai tablet-kokoon. Jokaisessa näytön koossa näkymään skaalautuu tärkeimmät ominaisuudet helposti saavutettavassa ja luettavassa muodossa.

Varastopääte-logistiikka-tabletti-mobiili

Informatiiviset ikonit havainnollistavat tehokkaasti sovelluksen eri toiminnallisuuksia. Vanhasta sovelluksesta tutut kirjalliset tekstikuvaukset ovat lisäksi tallella kunkin ikonin ohella.

Intuitiivinen käyttöliittymä ohjaa käyttäjää tehokkaasti suorittamaan vaadittuja tehtäviä. Uuden sovelluksen visuaalinen, käyttäjää ohjaava käyttöliittymä edistää sovelluksen käyttöönottoa ja opettelua aikaisempaa vaivattomammin.

Käyttäjäkohtaiset asetukset tallentuvat jatkossa tietokantaan, jolloin jo kerran luodut asetukset siirtyvät automaattisesti eri laitteiden välillä, eikä käyttäjän tarvitse enää päivittää omia asetuksiaan jokaiselle laitteelle erikseen.

Varastonhallintasovelluksen yhtenäinen ulkoasu tuotannon käyttöliittymän (production floor execution interface) kanssa edistää sovelluksen helppokäyttöisyyttä ja yhteiskäyttöä muiden Microsoftin työkalujen kanssa.

Tuumasta toimeen – Näin otat uuden sovelluksen käyttöösi rinnastetusti nykyisen sovelluksen kanssa

Microsoft jatkaa nykyisen varastonhallintasovelluksen tukea huhtikuuhun 2022 asti. Tämä jättää asiakkaille noin vuoden aikaa siirtyä uuden sovelluksen käyttöön. Onneksemme siirtymäkautta sujuvoittaa mahdollisuus käyttää uutta ja vanhaa sovellusta rinnastetusti – ja tähän mahdollisuuteen suosittelen myös tarttumaan. Uusiin ominaisuuksiin tutustuminen vie aikansa, ja tässä kohtaa jo tutun sovellusversion läsnäolo voi olla paikallaan.

Uuden sovelluksen voi ladata Microsoft Storesta tai Google Play -kaupasta. Käyttöönotto vaatii vähintään D365 Supply Chain Management 10.0.17 -järjestelmäversion ja toimintojen hallinnan kautta seuraavan uuden ominaisuuden aktivoimisen: Uuden varastointisovelluksen käyttäjäasetukset, kuvakkeet ja vaiheet (User settings, icons, and step titles for the new warehouse app).

Siinä missä uusien vakio-ominaisuuksien käyttöönotto on suhteellisen mutkatonta rinnastetun käytön myötä, asiakaskohtaisten räätälöintien siirtyminen nykyisestä sovelluksesta uuteen vaatii huolellista tarkastelua. Jos D365 Supply Chain Management -järjestelmään tai nykyiseen varastonhallintasovellukseen on tehty asiakaskohtaisia muutoksia, on niiden toimivuus uudessa sovelluksessa varmistettava testaamalla.

Tässä kohtaa on toki hyvä pysähtyä miettimään, ovatko kaikki järjestelmään tai vanhaan sovellukseen tehdyt räätälöinnit tarpeellisia uudessa sovelluksessa ja voisivatko uudet vakiotoiminnallisuudet korvata joitain asiakaskohtaisia ratkaisuja. Microsoft julkaisee jatkuvasti uusia ominaisuuksia, joita ei välttämättä ole ollut työkalupakissa, kun asiakaskohtaisiin räätälöinteihin on päädytty. Testaamisen lisäksi kannattaa siirtymäjakso hyödyntää siis myös omien tarpeiden uudelleenkartoittamiseen.

Konsultin loppukaneetit

Käyttäjäkokemukseltaan varastonhallintasovellus vastaa uuden version myötä nykyaikaista ja modernia työkalua. Sovelluksen personointimahdollisuudet ja käyttöliittymä ovat kehittyneet aikaisempaa visuaalisempaan ja käyttäjälähtöisempään suuntaan.

Microsoftin sisäpiiriohjelmaan (Microsoft Insider Program) osallistuneena, eli sovelluksen testiryhmän jäsenenä, olen päässyt seuraamaan uuden sovelluksen kehitystä lähietäisyydeltä. Ryhmän jäseniltä saatuun palautteeseen ja kehitysvaiheen testihavaintoihin on puututtu nopeasti. Uskon, että jatkossakin sovellus kehittyy entistä käytettävämpään suuntaan ja havaittuihin ongelmiin reagoidaan ketterästi.

Sovellusta testatessa olen itsekin saanut laittaa työrukkaset käteen ja testata sovellusta niin pyörälenkkien tauoilla eri valo-olosuhteissa kuin hansikkaat kädessä eri painikekokoihin ja värimaailmoihin tutustuen. Ilokseni olen ollut tyytyväinen sovelluksen toimivuuteen eri olosuhteissa, ja uudet ominaisuudet ovat lunastaneet odotukseni niin paperilla kuin käytännössäkin.

Todellinen palautteen saaminen on kuitenkin vasta edessä, sillä se ei tapahdu konsultin työpöydän ääressä – tai edes pyörälenkillä – vaan asiakkaan loppukäyttäjien arjessa. Kannustan siis laittamaan ne työrukkaset käteen ja testaamaan uusia ominaisuuksia omassa työssä ja ajan kanssa – nyt, kun sitä aikaa on vielä jäljellä. Pulmien osuessa kohdalle kannattaa ottaa epäröimättä yhteyttä asiantuntevaan kumppaniin, jonka opastuksella uudesta sovelluksesta ja siirtymävaiheesta saadaan kaikki hyödyt irti. Efimaa voin ainakin suositella.


Jos kaipaat sparrausta tai lisätietoa uuteen varastonhallintasovellukseen liittyen, ota rohkeasti yhteyttä sales@efima.com