Skip to content
23.10.16Toiminnanohjaus ERPIso kuva

Unohtakaa IT – tämä on käyttäjien vallankumous!

Markus Turunen

Keskustelu pilvipalveluista ajautuu lähes aina IT-näkökulmaan. Argumentaatio pyörii tietoturvassa, skaalautuvuudessa ja muissa teknisissä seikoissa. Siis väärissä asioissa. Kyse on ihan muusta – liiketoiminnan ja ihmisten vallankumouksesta.

Käyttäjillä on jatkossa ennennäkemätön valta päättää, miten he tekevät työtään.

Vallankumouksen etujoukoissa marssivat yritysten liiketoiminnan syvästi tuntevat tehokäyttäjät, joilla on pian edessään aivan uudenlainen vapaus. Jokainen yrityksensä prosesseja joskus kehittänyt tunnistaa sen kitkan ja hitauden, jotka uudenlaisia toimintatapoja ehdottavan täytyy kohdata ja puskea läpi.

Yksi merkittävä kitkan lähde on väistämättä IT-osasto. Lähes jokainen muutos vaatii apua ja yhteistyötä IT-osaston kanssa. Sen epäkiitollinen rooli on kuitenkin usein asioiden hidastaminen ja hankaloittaminen, koska se tuo keitokseen ison kasan omia muutosprosessejaan. IT-järjestelmien maailma kun monimutkaistuu ja on koko ajan entistä hankalammin hallittavassa.

Toinen kitkan ja hitauden lähde olemme me järjestelmien toimittajat ja ylläpitäjät itse. Tunnemme yritysjärjestelmämme perinpohjaisesti. Siten tiedämme, että muutoksien kanssa täytyy olla tarkkana. Tämä taas johtaa helposti siihen, että melko pienestäkin prosessiuudistuksesta tulee yllättävän iso kokonaisuus määrittelyineen ja suunnitelmineen.

Microsoft yrittää nyt kunnianhimoisesti vähentää tätä kaikkea kitkaa. Yritys julkaisi kesällä uuden lähestymistapansa pilvipohjaisiin liiketoimintajärjestelmiin, Dynamics 365:n. Pääjohtaja Satya Nadella argumentoi, että erityisesti järjestelmiin liittyvästä kehityksen hitaudesta ja kitkasta on pakko päästä eroon, koska nykyaikaiset yritykset muuttuvat todella nopeasti. Palvelimien kantaminen kellareista suuriin palvelinkeskuksiin ei riitä. Koko toimintafilosofian täytyy muuttua.

”And let’s be clear – digital transformation won’t happen with another bolted-on cloud app or a giant implementation of monolithic and closed business application packages that take half a decade to customize and deploy, and another for employees to begrudgingly learn how to use.” 

Uudenlaiseen toimintafilosofiaan pääsee jo tutustumaan esimerkiksi beta-vaiheessa olevissa Microsoft Flow ja Power Apps -palveluissa. Niiden avulla tieto ja prosessit virtaavat järjestelmästä toiseen avoimien rajapintojen avulla ja niiden käskyttäminen onnistuu parhaimmillaan kokonaan ilman koodaamista.

Käyttäjät voivat itse luoda työnkulkuja esimerkiksi Dynamics CRM -asiakkuudenhallinnan, tiedostonjakopalvelu Dropboxin ja Outlook-sähköpostin välillä. käyttäjän luomat työnkulut ja mobiiliapplikaatiot voidaan testauksen jälkeen ottaa käyttöön laajemminkin organisaatiossa.

Toinen esimerkki Nadellan ambitioista on kuluttajamaailmasta tutun sovelluskaupan tuominen yrityksiin. Microsoftin AppSource on uusi alusta, jonka kautta yrityksillä on mahdollisuus selailla, kokeilla ja ostaa sovelluksia, jotka toimivat Dynamics 365 -sovellusten kanssa.

Yritysmaailman verkkokauppoja on toki nähty aikaisemminkin. Mutta tällä kertaa visio viedään riittävän pitkälle. Kauppa ei ole vain listaus linkkejä eri yritysten omiin myyntikanaviin. Asiakas voi aidosti kokeilla myynnissä olevia sovelluksia, jopa kokonaista Dynamics ERP -järjestelmää.

Muutos on suuri ja sen osissa on vielä paljon sulateltavaa. Järjestelmien ympärillä pyörivien yritysten toimintatavat, liiketoimintamallit ja tekijöiden osaaminen ovat kaikki muutoksessa. Edessä on aidosti uusi maailma, erityisesti käyttäjille.

Kuva: CC Kaique Rocha