Skip to content
04.09.19Data ja älykäs liiketoimintaDigisydänIso kuva

Digisydämesikin tarvitsee aivot – eli ERP ja tekoäly yhdessä

Kai Lyytinen
04.09.2019 | Älysormukseni kertoo aamulla ”päivän kunnon”. Se on analysoinut edellisten päivien tekemisiä sekä öiden nukkumisia ja antaa vinkkejä esim. päivän aktiivisuuden suhteen. Päivän aikana saan kohteliaita ehdotuksia pienestä liikkumisen tarpeesta. Ja illalla laite ystävällisesti vihjaa, että kohta alkaisi olla hyvä aika käydä levolle. Älykäs teknologia on ottanut paikkansa elämässäni.

Olimme viime viikolla mukana Alma Talentin suuressa Digital X -tapahtumassa. Sen teemat pyörivät digitalisaation, uusimpien teknologioiden ja tulevaisuuden tärkeimpien trendien ympärillä. Erityisesti tekoäly oli pinnalla päivän puheenvuoroissa – ja syystäkin: tekoäly on tulevaisuuden teknologioista merkittävin.

Yksi tapahtuman tekoälyn puolestapuhujista oli HUSin innovaatiojohtaja Miikka Korja. Hän kertoi esityksessään, kuinka tekoäly pystyy sairaanhoidossa tulkitsemaan satoja, jopa tuhansia muuttujia yhtä aikaa ja poimimaan niiden välisiä, häviävän pieniäkin syy-yhteyksiä. Näin tekoäly pystyy diagnosoimaan esimerkiksi piilevän taudin huomattavasti ihmislääkäriä aiemmin ja tarkemmin.

Tekoälyä voidaan samalla tavoin hyödyntää vaikkapa valmistavassa teollisuudessa ennakoimaan piileviä laitevikoja. Kun tehtaan tuotantolaitteet ovat kaikki verkottuneet toisiinsa, pystytään tekoälyn avulla jatkuvasti valvomaan laitteiden kuntoa ja toimintaa. Erilaiset poikkeamat laitteissa havaitaan aiemmin ja tuotannon pysäyttävistä häiriötilanteista kärsitään harvemmin.

Tekoäly oli vahvasti esillä myös heinäkuussa Las Vegasissa, Microsoftin vuosittaisessa Inspire-tapahtumassa. Teknologiajätin yli biljoonan dollarin yritykseksi luotsannut Satya Nadella käytti tänäkin vuonna suuren osan keynote-puheenvuorostaan tekoälyn käsittelyyn. Hänen mukaansa Microsoft aikoo seuraavien vuosien aikana tuoda tekoälyn kaikkien saataville ja valaa sen erottamattomaksi osaksi jokapäiväistä elämäämme. Erityisesti Microsoftin Dynamics 365 -alustan liiketoimintasovelluksiin on jo tuotu älyä mm. järjestelmän automaattisesti koostamien raporttien ja trendikuvaajien muodossa.

Olen aiemmin puhunut paljon yrityksen digisydämestä, eli liiketoiminnan tärkeimmät tieto-, tavara- ja transaktiovirrat kokoavasta ERP:stä. Yrityksen ytimessä sykkivä digisydän pitää huolen siitä, että liiketoiminnan tuottama tieto on yhtenäistä ja aina ajan tasalla. Digisydän ei kuitenkaan yksin riitä kaiken tämän tiedon hyödyntämiseen, vaan se tarvitsee tuekseen aivot. Perinteisesti me ihmiset olemme tarjonneet aivomme järjestelmän tueksi tiedon tulkintaan ja analysointiin. Tulevaisuudessa toiminnanohjausjärjestelmällä on kuitenkin yhä useammin tukenaan tekoälyyn pohjaavat digiaivot.

Digisydämen ja digiaivojen yhteispeli auttaa meitä ihmisiä monin tavoin. Tekoäly voi esimerkiksi itse oppia vaikkapa laskujen tiliöintisääntöjä, ymmärtää puhekielisiä kysymyksiä ja käskyjä tai tarkistaa tuotteiden varastosaldoja kuvista. Teknologian tarjoamia mahdollisuuksia ei kannata jättää käyttämättä, vaan toiminnanohjausjärjestelmään kannattaa ehdottomasti kytkeä tekoälyä. Ja vaikka et vielä miettisi tekoälyn hyödyntämistä yrityksessäsi, kehitä kuitenkin yrityksesi prosesseja tulevaisuutta silmällä pitäen – tekoäly on tullut jäädäkseen. Pidä siis huoli siitä, ettet ainakaan estä tekoälyn käyttöönottoa tulevaisuudessa tekemällä vääriä valintoja tänään.

Kerroin aluksi älysormuksestani. Sen kertomat asiat voisi toki itse päätellä omista elintavoistaan ja kehoaan kuulostelemalla, mutta monille meistä teknologian kyky miettiä ja konkretisoida asioita puolestamme voi olla juuri se tarpeellinen sykäys. Näin on myös liiketoiminnassa – digiaivojen oivallukset antavat meille avaimet siihen, mitä parempien päätösten, kestävän kilpailuedun ja tehokkaamman toiminnan saavuttamiseksi tarvitsemme.