Moderni, pilvipohjainen Dynamics 365 kuntien digitalisaation mahdollistajana

Case Sarastia

Sarastia
Haluamme kumppaneiltamme, että meitä haastetaan ja haetaan niitä meille sopivia lähtöjä.

Joni Talvitie, liiketoimintajohtaja, ohjelmistot ja tiedolla johtaminen, Kati Kälviäinen, liiketoimintajohtaja, talouspalvelut, ja Janne Santanen, liiketoimintapäällikkö, Sarastia Oy

Toukokuussa 2019 kaksi kunta-alan konkaria, KuntaPro ja Taitoa, yhdistyivät. Uusi yhtiö sai nimen Sarastia, ja tämän palvelukeskuksen tavoitteeksi asetettiin kuntien tehokkaan toiminnan ja digitalisaation mahdollistaminen. Tavoitteen keskiössä on Sarastia365, kuntien kokonaisvaltainen ja modernisti pilvestä toimitettava, Microsoftin Dynamics 365:een pohjautuva järjestelmäratkaisu. Ratkaisun kehittämisen tueksi tarvittiin apua, ja kilpailutuksen kautta Sarastia löysi Efimasta itselleen osaavan kumppanin taloushallinnon kokonaisuuteen.

Oma ohjelmistotarjooma tuo lisäarvoa asiakkaille 

Jo ennen yhtiöiden fuusioitumista KuntaPro oli kehittänyt omia ohjelmistotuotteitaan asiakkaidensa käyttöön, ja fuusioitumisen aikana päätettiin jatkaa samalla linjalla. Sarastian liiketoimintapäällikkö Janne Santasen mukaan itse tehdyillä ohjelmistoratkaisuilla on lisäarvoa yhtiön asiakkaille. ”Sarastiassa on useiden vuosien kokemus siitä, kuinka palvelukeskusten tulisi palvella asiakkaitaan. Oman ohjelmistotarjooman kautta voimme tarjota asiakkaillemme myös entistä kustannustehokkaamman ratkaisun, tehokkaat prosessit ja järjestelmät”, Santanen kertoo.  

Ohjelmistojen ja tiedolla johtamisen liiketoimintajohtaja Joni Talvitie on yhtä mieltä Santasen kanssa. ”Työ Sarastia365:n parissa aloitettiin noin kaksi vuotta sitten, jo ennen yhtiöiden yhdistymistä. Kunta365-nimeä kantaneen hankkeen tarkoituksena oli, että emme olisi vain talouspalveluiden tarjoaja, vaan myös kuntien ja kaupunkien digitalisaation mahdollistaja”, Talvitie kuvailee. Hankkeen kulmakiveksi valittiin Microsoftin pilvipohjaisen Dynamics 365:n päälle rakennettu kuntien ja kaupunkien erityistarpeisiin räätälöity ratkaisu. 

Hankkeesta hyötyvät kaikki 

Kuntien ja kaupunkien taloushallinto on Sarastialla selkärangassa. Yhtiön taloushallinnon palvelukeskuksessa on töissä reilut 300 työntekijää, ja asiakaskuntia, -kaupunkeja ja -yhtiöitä on jo yhteensä yli 150. Sarastian talouspalveluiden liiketoimintajohtaja Kati Kälviäinen pitää suurta järjestelmähanketta tärkeänä uuden organisaation toiminnassa. ”Sarastia365:stä hyötyvät kaikki – asiakkaamme omassa toiminnassaan ja me talouden ulkoistuspalveluidemme tuotannossa. Talouden perusasiat, kuten debit ja kredit, eivät häviä mihinkään, mutta uuden järjestelmän kautta prosessit voidaan hioa niin tehokkaiksi kuin mahdollista ja voidaan löytää myös aivan uusia ratkaisuja.”  

Kälviäisen mukaan hankkeella on ollut myös suuri merkitys fuusion onnistumisessa. ”Hankkeena tämä on todella jännä. Tehtiin juuri fuusio ja lähdettiin heti uudella organisaatiolla toteuttamaan uutta. Projekti on otettu vastaan todella innostuneesti ja se on tuonut uudet kollegat hyvin yhteen.” Santanen toistaa Kälviäisen mietteet: ”Lähdimme yhdessä kohti uutta haastetta, ja se on auttanut myös yhteishengen luomisessa tuoreessa organisaatiossa”. 

Kumppanilta vaaditaan paljon – myös rohkeutta haastaa asiakasta 

Sarastia pyrkii tarjoamaan asiakkailleen alansa parhaita ratkaisuja ja palvelua, minkä vuoksi yhtiö vaatii yhteistyökumppaneiltaan myös paljon. ”Projektin tavoitteena on saumaton kokonaisratkaisu, ja kumppaneiltamme vaaditaan joustavuutta, asiakkaan toiminnan ymmärtämistä sekä jatkuvaa keskustelua”, Talvitie kertoo. Kälviäisen mukaan myös taloushallinnon syväosaaminen ja parhaiden käytäntöjen tarjoaminen ovat tärkeitä ominaisuuksia. ”Odotamme kumppanin tarjoavan myös aktiivisesti uusia lähtöjä ja olevan jopa askel edellä meidän alalla”, hän lisää.   

Santanen, Talvitie ja Kälviäinen ovat tyytyväisiä yhteistyöhön Efiman kanssa. ”Efima koettiin luotettavaksi kumppaniksi, jolta löytyy niin halua kuin osaamista laittaa paukut projektiin”, Santanen toteaa. Hänen mukaansa tavoitteena on pitkäaikainen suhde, jossa molemmat osapuolet haastavat toisiaan tekemään asioita paremmin. ”Matkan varrelle eteen tulee varmasti myös haasteita, mutta uskomme vankasti siihen, että Efima toimittajana pyrkii ratkaisemaan ne parhaalla mahdollisella tavalla”, Santanen päättää. 

Efiman palvelut
  • Efima Finance – Dynamics 365 Finance -pohjainen talouden toiminnanohjauskokonaisuus Sarastia365:een
  • Efima Layer for Integrations – Pilvipohjainen integraatioratkaisu
  • Microsoft Power Platform – Power Apps ja Power BI
  • Microsoft Dynamics 365 Sales
  • Microsoft Dynamics 365 Supply Chain Management
Hyödyt
  • Moderni, pilvipohjainen kokonaisratkaisu kuntien ja kaupunkien taloushallintoon
  • Ratkaisun laajennettavuus ja yhteensopivuus myös tulevaisuutta varten
  • Parhaiden käytäntöjen mukaiset, pitkälle automatisoidut prosessit

Sarastia

Sarastia syntyi, kun kunnissa kaivattiin leveämpiä hartioita uudistumisen ja digitalisaation tueksi sekä niihin liittyvien haasteiden voittamiseksi. Kunta-alan konkarit KuntaPro ja Taitoa vastasivat tarpeeseen ja yhdistivät voimansa toukokuussa 2019. Sarastia on julkisten palveluiden uudistaja ja palveluliiketoiminnan kehittämisen puolestapuhuja, joka tukee asiakkaidensa jokapäiväistä toimintaa markkinoiden edistyksellisimmillä talous- ja henkilöstöhallinnon sekä tiedolla johtamisen ja palveluiden johtamisen ratkaisuilla.
www.sarastia.fi

Tokmanni

Tokmanni →

Suomen suurin halpakauppaketju, Tokmanni, tunnetaan monipuolisesta tuotetarjonnastaan ja aina edullisista hinnoistaan. Tokmanni palvelee asiakkaitaan noin 200 myymälässä ympäri Suomen, ja uusia myymälöitä avataan jatkuvasti lisää. Tokmannin ketjunohjauspäällikkö, Timo Koskelin, ja tietohallintopäällikkö, Toni Eriksson, ottavat meidät vastaan Tokmannin Mäntsälän myymälän edustalla. Rakennusta koristavat isoin kirjaimin myymälän aukioloajat – joihin myös vierailumme syy liittyy.

Mehiläinen

Mehiläinen →

Hiljattain 111-vuotisjuhlaansa viettäneen Mehiläisen lähivuodet ovat olleet täynnä kasvua ja kehitystä. Yhtiö on tehnyt vuosittain kymmeniä yrityskauppoja ja laajentunut valtakunnalliseksi sosiaali- ja terveyspalvelujen suunnannäyttäjäksi ja yhdeksi Suomen suurimmista yksityisistä työnantajista. Yrityskauppojen ja fuusioiden haltuunotot ovat työllistäneet Mehiläisen taloushallintoa, ja vuonna 2018 yhtiö päätti kehittää taloushallintonsa tehtäväkenttää ulkoistamalla ostoreskontransa Efimalle.

Fleet Innovation

Fleet Innovation →

Yksilöllisiä yritysautoilun palvelukokonaisuuksia tarjoavan Fleet Innovationin liiketoiminta on kasvanut huimaa vauhtia. Kasvun tueksi yrityksessä on automatisoitu useita prosesseja ja työtehtäviä, jotta henkilöstö voisi keskittyä oleelliseen – palvelemaan yrityksen asiakaskuntaa parhaalla mahdollisella tavalla. Yksi automaation keinoista on ohjelmistorobotiikka, jonka kehittämiseen Fleet Innovation löysi Efimasta oikean kumppanin.

Caruna

Caruna →

Kun sähkönsiirtoyhtiö Caruna perustettiin vuonna 2014, joutui se aloittamaan toimintansa puhtaalta pöydältä. Niin yhtiön prosesseja ja toimintatapoja kuin liiketoiminnan pyörittämiseen käytettäviä tietojärjestelmiä pohdittiin tarkkaan ja harkiten. Tilanne nähtiin erityisesti mahdollisuutena rakentaa organisaatio, jonka toiminta on mietitty viimeistä yksityiskohtaa myöten yhtiön tarpeiden mukaisesti.

Lumon

Lumon →

Parvekelaseistaan tunnettu Lumon on yli 40-vuotisen historiansa aikana kasvanut pienestä pohjois-karjalalaisesta perheyrityksestä globaaliksi parveke- ja terassijulkisivujen johtavaksi brändiksi. Jo ensimmäisistä parvekelaseista lähtien yritys on ollut alansa edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Lumonin innovaatioiden ansiosta jo yli miljoona asiakasta ympäri maailman on päässyt nauttimaan paremmista kodeista.

Versowood

Versowood →

Kotimainen perheyritys ja Suomen suurin yksityinen sahatavaran tuottaja ja jalostaja, Versowood Oy, oli suuren valinnan edessä. Pitkään palvellut talousjärjestelmä oli vanhenemassa, eikä enää vastannut vahvasti kasvaneen yrityksen liiketoiminnan ja raportoinnin tarpeisiin. Uuden järjestelmän käyttöönotto nähtiin myös mahdollisuutena kehittää toimintaa, ja huolellisen kartoituksen jälkeen Versowood valitsi Efiman toimittaman Dynamics 365 -ratkaisun.

Sarastia

Sarastia →

Toukokuussa 2019 kaksi kunta-alan konkaria, KuntaPro ja Taitoa, yhdistyivät. Uusi yhtiö sai nimen Sarastia, ja tämän palvelukeskuksen tavoitteeksi asetettiin kuntien tehokkaan toiminnan ja digitalisaation mahdollistaminen. Tavoitteen keskiössä on Sarastia365, kuntien kokonaisvaltainen ja modernisti pilvestä toimitettava, Microsoftin Dynamics 365:een pohjautuva järjestelmäratkaisu. Ratkaisun kehittämisen tueksi tarvittiin apua, ja kilpailutuksen kautta Sarastia löysi Efimasta itselleen osaavan kumppanin taloushallinnon kokonaisuuteen.

Senaatti

Senaatti →

Senaatti-kiinteistöt on valtionhallinnon työympäristökumppani, jolla on hallittavanaan 9000 kiinteistöä kautta maan. Senaatin tavoitteena on tuottaa asiakkaille yhteistyössä vastuullisen kumppaniverkoston kanssa työympäristöjä, joiden avulla työn suorituskyky paranee ja valtion tilakustannukset alenevat. Visiona on, että Suomen valtio on uuden ajan työympäristöjen ja työnteon tapojen edelläkävijä. Senaatti pyrkii hyödyntämään digitalisaatiota työnteon tapojen uudistamisessa.

Kymppivoima

Kymppivoima →

Sähköntuotannon omistus- ja palveluorganisaatio Kymppivoima valitsi kilpailutuksen kautta Efiman taloushallintonsa ulkoistuskumppaniksi. Kumppanuus on tuonut mukanaan mm. tehoa taloushallinnon prosesseihin, sekä toiminnan jatkuvaa kehittämistä että kustannussäästöjä. Kymppivoimalaiset ovat tyytyväisiä siihen, miten Efima on vastannut haasteeseen.

Senaatti

Senaatti →

Senaatti-kiinteistöt on perinteikäs julkisten tilojen hallinnoija, jonka toiminta ulottuu yli 200 vuoden päähän. Senaatti-kiinteistöt hankki muuttuvan toimintansa tueksi uuden taloushallinnon ERP-järjestelmän. Efimasta saatiin projektiin osaava kumppani, joka uskalsi myös haastaa totuttua.

Cabonline

Cabonline →

Taksialan konserni Cabonline etsi ratkaisua ongelmaansa: ostettujen yritysten ja palvelusopimuksella toimivien kumppanuusyritysten eri kirjanpitojärjestelmät ja tavat toimia johtivat joka kuun vaihteessa hankalaan tilanteeseen, jossa konserniraportointi oli aivan liian hidasta. Apua on saatu yhteistyöstä Efiman kanssa. Microsoftin Power BI ja Azuren tietovarasto tuottavat nyt reaaliaikaista näkymää liiketoimintaan, ja raportoinnin kehittäminen jatkuu iteroiden.

Kotkamills

Kotkamills →

Kotkamillsin ihmiset ovat ylpeitä ketteryydestään. Yritys on viime vuosina pyöräyttänyt isoja muutosprojekteja, joissa markkinan muutos on käännetty mahdollisuudeksi. Niistä merkittävin on ollut uuden pakkauskartonkikoneen käyttöönotto. Efima on ollut matkassa mukana toimittamalla Microsoft Dynamics AX -järjestelmän materiaalinhallinnan, kunnossapidon ja taloushallinnon tarpeisiin.

Borenius

Borenius →

Arvot ohjaavat toimintaa Boreniuksella, jolla on pitkät perinteet suomalaisyritysten asianajotoimistona. Talousjohtaja Anne-Mari Patteri ja kehitysjohtaja Niko Jakobsson kertovat, kuinka he peilaavat yrityksensä arvoja yhteistyökumppaneiden tapaan toimia. Kokemus on osoittanut, että kumppanuus toimii, kun arvomaailmat ovat yhteiset. ”Efima noudattaa myös meidän arvojamme”, he kertovat.

Leijona Catering

Leijona Catering →

Leijona Cateringissä tiedetään, että hyvä raportointi on ajantasaista ja visuaalista ja kaikkien jokapäiväisessä käytössä. Tällaista raportointia lähdettiin toteuttamaan Efiman kanssa yhteisprojektissa. Työkaluna on Efiman pilvipalveluna toimittama QlikView.

Isku

Isku →

Isku etsi taloushallinnon kehittämiseen uudenlaisia, luovia tapoja toimia. Prosesseja haluttiin ulkoistaa mutta samalla kehittää niitä niin, että organisointia voidaan myöhemmin muuttaa tarkoituksenmukaisesti. Efimasta tähän saatiin osaava kumppani, jonka kanssa ajatukset kulkivat alusta lähtien samaan suuntaan.

Veolia Transport

Veolia Transport →

Veolia Transport on johtava joukkoliikennepalvelujen tuottaja Suomessa. Efiman palveluasiakkaana Veolia on ottanut käyttöön uuden taloushallinnon järjestelmän. Tavoitteena oli vähentää rajusti taloushallinnon manuaalisia rutiineja ja saada raportoinnissa tarvittava tieto ja luvut suoraan järjestelmästä ilman virheille altista käsin syöttämistä.

Peikko Group

Peikko Group →

Peikko on suomalainen betonirakentamisen kiinnitysosien tuottaja. Avainkohderyhmiä ovat rakennusyritykset ja rakennusmateriaaleja valmistavat tehtaat. Peikon käyttämä toiminnanohjausjärjestelmä on Microsoft Dynamics AX.

Fremantle Media

Fremantle Media →

Fremantle Median toimintaa leimaa vahva kausiluontoisuus ja suoraviivainen projektitoiminta. Yritys hankki osto- ja matkalaskuohjelmistot pilvipalveluna Efimalta.

Talentum

Talentum →

Pohjoismainen mediatalo Talentum halusi yhtenäistää taloushallintonsa käytäntöjä Suomessa ja Ruotsissa. Taloushallinnon järjestelmäksi valikoitui Microsoft Dynamics AX pilvipalveluna Efimalta. Saman kirjanpitojärjestelmän lisäksi Suomessa ja Ruotsissa on nyt sama tilikartta ja sisäisen laskennan rakenne. Läpinäkyvyys on parantunut, ja aikaa jää entistä enemmän laatua parantavalle työlle.