Oman ajan ja fokuksen panostus ERP-projektiin kannatti

Case Senaatti

Senaatti
Digiaikana mitään liiketoiminnan kehitystä ei voi tehdä ilman talouden ja ICT:n vahvaa panosta ja yhteistyötä.

Mikko Ahola, talousjohtaja ja Jussi Hirvelä, tietohallintojohtaja, Senaatti-kiinteistöt

Kiinteistöjen vuokraajasta palveluorganisaatioksi

Senaatti-kiinteistöt on perinteikäs julkisten tilojen hallinnoija, jonka toiminta ulottuu yli 200 vuoden päähän. Talousjohtaja Mikko Aholan esimerkki on Turun Akatemiatalo, jonka valtio rakennutti 1800-luvun alussa ja viimeksi pari vuotta sitten remontoi vastaamaan Turun hovioikeuden nykytarpeita. Ahola ja tietohallintojohtaja Jussi Hirvelä kertovat Senaatti-kiinteistöjen 200 ensimmäisen toimintavuoden olleenkin perinteistä kiinteistöomistamista ja vuokrausta. Nyt yhtiö on muutoksessa kohti palveluorganisaatiota, joka myy toimitilaa palveluna. Muutos on vaikuttanut moneen, eikä vähiten talous- ja tietohallintoon.

Senaatin toiminta koostuu erilaisista toiminnoista rakennushankkeista vuokraukseen ja ylläpitoon sekä laajaan tarjontaan toimitilapalveluista. Kullakin on erityispiirteensä, jotka asettavat vaatimuksia taloushallinnolle – esimerkkeinä investointilaskelmat, sisäinen laskenta ja ALV-laskenta. Lisäksi Senaatti on ulkoistanut yli 90% työstään. Yli 4000 ihmistä työllistävän toimittajaverkoston tehokas johtaminen on menestyksen edellytys ja siksi hankinnoista tarvitaan ajantasaista tietoa.

Talous ja ICT tukemassa liiketoimintaa

Senaatti-kiinteistöt hankki muuttuvan toimintansa tueksi uuden taloushallinnon ERP-järjestelmän. Hankinta ja muutos toteutettiin huolella ja tiiviillä liiketoiminnan, taloushallinnon ja tietohallinnon yhteistyöllä. ”Digitalisaatio on tehnyt sen, että mitään liiketoiminnan kehitystä ei voi tehdä ilman talouden ja ICT:n vahvaa panosta”, väittää tietohallintojohtaja Hirvelä. Raportointi on hänestä aivan avainasemassa. Liiketoiminta ei halua tietää, mitä raportointijärjestelmissä on pellin alla, mutta tulokset kiinnostavat.

Senaatissa tehtiin paljon pohjatyötä ennen ERP-projektia. Määrittelyyn ei lähdetty suinpäin nykytilanteen pohjalta, vaan esimerkiksi raportointirakenteita muutettiin paljon. Muuttuva toiminta toi myös uusia vaatimuksia. Erilaiset aikaperspektiivit ovat osa toiminnan johtamista, lähtien jo mainitusta historiallisen rakennuksen pitkäaikaisesta ylläpidosta aina tuntitason energiankulutuksen seurantaan. Vaatimukset järjestelmille ovat siis kovat.

Aholan mukaan ERP-projektiin lähdettäessä prosesseja pitää pystyä muuttamaan, ettei järjestelmää lähdetä räätälöimään niin, että ylläpidettävyys kärsii. ”Jumppasimme määrittelyä monta kuukautta ja pyrimme siihen, ettemme speksaa ’miten’, vaan ’mitä’”. Näin syntyi toimittajan ja asiakkaan yhteinen näkemys.

Aikataulussa ja budjetissa pysynyt ERP-projekti

”ERP-projektit ovat aina riskiprojekteja, ja tapoja ajaa kiville on monia”, sanoo tietohallintojohtaja Hirvelä. ”Me panostimme jo kilpailutukseen ja varmistimme, että siitä tulee ulos päätös, jolla päästään tavoiteltuun maaliin. Syynäsimme myös tarkasti tarjouksissa olleita CV:itä, koska yritykset eivät tee järjestelmiä vaan ihmiset”, hän jatkaa.

Projekti onnistui ja toteutui aikataulussaan ja budjetissaan. Hirvelän mukaan projekti oli parhaita, joissa hän on vuosien mittaan ollut mukana. ”Pidimme aikataulusta tiukasti kiinni. Muutospyyntöjen käsittelyssä kysyttiin aina, vaikuttaako asia aikatauluun, koska jos aikataulu venyy, kärsivät myös laatu, ja kustannukset nousevat. Ohjausryhmään olimme hyvin tyytyväisiä – se ei ollut vain kumileimasin, vaan otti painetta pois projektilta perehtymällä huolella muutospyyntöihin ja tekemällä ketterästi päätöksiä.”

Kuten aina, luntakin tuli välillä tupaan, mutta Aholan mukaan projektitiimi keräisi aina itsensä ja säilytti fokuksensa. Yhteistyön henki oli hyvä läpi projektin.

Anna projektille resurssit ja johda muutosta

Efiman mielestä yksi tärkeimmistä syistä projektin onnistumisessa oli Senaatin vahva panostus sisäiseen resursointiinsa ja muutosjohtamiseen. Hirvelä ja Ahola ovat samoilla linjoilla. ”Sanoin jo aluksi, ettei tähän kannata lähteä, jollemme resursoi projektia kunnolla”, Hirvelä kertoo. ”Palkkasimme erinomaisen projektipäällikön ja saimme kokeneen taloushallinto-osaajan täysipäiväiseksi tekijäksi mukaan. On viisasta antaa ihmisille mahdollisuus panostaa projektiin. Meille projektitalona tämä on tietysti selvää, mutta se todella on onnistumisen edellytys”, Ahola sanoo.

Toinen panostuskohde oli muutosjohtaminen. Ahola kertoo: ”Ihmiset olivat saattaneet tehdä töitä korvattavalla tietojärjestelmällä lähes koko työuransa, joten vaati paljon saada heidät mukaan muutokseen. Panostimme koulutuksiin. Projektipäällikkö teki paljon ”vierihoitoa”, keskinäistä auttamista oli, ja Efimalta myös ostimme koulutusta ja tukea. Käyttäjämme ovat tyytyväisiä.”

Kumppanin pitää haastaa

Kun parivaljakolta kysytään, minkälainen on hyvä kumppanuus, ei vastausta tarvitse odottaa. Senaatti käyttää paljon kumppaneita, ja heidän pitää tuoda osaamista pöytään. Hirvelä kertoo pitävänsä jokaiselle uudelle kumppanille puheen, jossa vaatii haastamaan. ”Me haluamme tietää, mitä kumppani tekisi toisin. ERP-projektimme aikana kysyimme usein Efimalta, onko muutospyyntö järkevä, vai ammummeko itseämme jalkaan, jos vaadimme räätälöintiä. Saimme matkan varrella paljon apua prosessien kehittämiseen”, hän päättää.

Efiman palvelut
Hyödyt
  • Aikataulussa ja budjetissa pysynyt ERP-projekti
  • Nykyliiketoimintaa tukeva järjestelmä
  • Toimiva raportointi
  • Tyytyväiset käyttäjät

Senaatti

Senaatti-kiinteistöt on valtionhallinnon työympäristökumppani ja toimitila-asiantuntija. Senaatti on uusien työnteon tapojen ja työympäristöjen suunnannäyttäjä. Sen monialaiset ammattilaiset huolehtivat valtion kiinteistövarallisuudesta ja sen tehokkaasta käytöstä. Senaatti vastaa myös valtiolle tarpeettomien kiinteistöjen myynneistä ja kehittämisestä. Vastuullisuus on keskeinen osa Senaatin kaikkea toimintaa.
www.senaatti.fi

Tokmanni

Tokmanni →

Suomen suurin halpakauppaketju, Tokmanni, tunnetaan monipuolisesta tuotetarjonnastaan ja aina edullisista hinnoistaan. Tokmanni palvelee asiakkaitaan noin 200 myymälässä ympäri Suomen, ja uusia myymälöitä avataan jatkuvasti lisää. Tokmannin ketjunohjauspäällikkö, Timo Koskelin, ja tietohallintopäällikkö, Toni Eriksson, ottavat meidät vastaan Tokmannin Mäntsälän myymälän edustalla. Rakennusta koristavat isoin kirjaimin myymälän aukioloajat – joihin myös vierailumme syy liittyy.

Mehiläinen

Mehiläinen →

Hiljattain 111-vuotisjuhlaansa viettäneen Mehiläisen lähivuodet ovat olleet täynnä kasvua ja kehitystä. Yhtiö on tehnyt vuosittain kymmeniä yrityskauppoja ja laajentunut valtakunnalliseksi sosiaali- ja terveyspalvelujen suunnannäyttäjäksi ja yhdeksi Suomen suurimmista yksityisistä työnantajista. Yrityskauppojen ja fuusioiden haltuunotot ovat työllistäneet Mehiläisen taloushallintoa, ja vuonna 2018 yhtiö päätti kehittää taloushallintonsa tehtäväkenttää ulkoistamalla ostoreskontransa Efimalle.

Fleet Innovation

Fleet Innovation →

Yksilöllisiä yritysautoilun palvelukokonaisuuksia tarjoavan Fleet Innovationin liiketoiminta on kasvanut huimaa vauhtia. Kasvun tueksi yrityksessä on automatisoitu useita prosesseja ja työtehtäviä, jotta henkilöstö voisi keskittyä oleelliseen – palvelemaan yrityksen asiakaskuntaa parhaalla mahdollisella tavalla. Yksi automaation keinoista on ohjelmistorobotiikka, jonka kehittämiseen Fleet Innovation löysi Efimasta oikean kumppanin.

Caruna

Caruna →

Kun sähkönsiirtoyhtiö Caruna perustettiin vuonna 2014, joutui se aloittamaan toimintansa puhtaalta pöydältä. Niin yhtiön prosesseja ja toimintatapoja kuin liiketoiminnan pyörittämiseen käytettäviä tietojärjestelmiä pohdittiin tarkkaan ja harkiten. Tilanne nähtiin erityisesti mahdollisuutena rakentaa organisaatio, jonka toiminta on mietitty viimeistä yksityiskohtaa myöten yhtiön tarpeiden mukaisesti.

Lumon

Lumon →

Parvekelaseistaan tunnettu Lumon on yli 40-vuotisen historiansa aikana kasvanut pienestä pohjois-karjalalaisesta perheyrityksestä globaaliksi parveke- ja terassijulkisivujen johtavaksi brändiksi. Jo ensimmäisistä parvekelaseista lähtien yritys on ollut alansa edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Lumonin innovaatioiden ansiosta jo yli miljoona asiakasta ympäri maailman on päässyt nauttimaan paremmista kodeista.

Versowood

Versowood →

Kotimainen perheyritys ja Suomen suurin yksityinen sahatavaran tuottaja ja jalostaja, Versowood Oy, oli suuren valinnan edessä. Pitkään palvellut talousjärjestelmä oli vanhenemassa, eikä enää vastannut vahvasti kasvaneen yrityksen liiketoiminnan ja raportoinnin tarpeisiin. Uuden järjestelmän käyttöönotto nähtiin myös mahdollisuutena kehittää toimintaa, ja huolellisen kartoituksen jälkeen Versowood valitsi Efiman toimittaman Dynamics 365 -ratkaisun.

Sarastia

Sarastia →

Toukokuussa 2019 kaksi kunta-alan konkaria, KuntaPro ja Taitoa, yhdistyivät. Uusi yhtiö sai nimen Sarastia, ja tämän palvelukeskuksen tavoitteeksi asetettiin kuntien tehokkaan toiminnan ja digitalisaation mahdollistaminen. Tavoitteen keskiössä on Sarastia365, kuntien kokonaisvaltainen ja modernisti pilvestä toimitettava, Microsoftin Dynamics 365:een pohjautuva järjestelmäratkaisu. Ratkaisun kehittämisen tueksi tarvittiin apua, ja kilpailutuksen kautta Sarastia löysi Efimasta itselleen osaavan kumppanin taloushallinnon kokonaisuuteen.

Senaatti

Senaatti →

Senaatti-kiinteistöt on valtionhallinnon työympäristökumppani, jolla on hallittavanaan 9000 kiinteistöä kautta maan. Senaatin tavoitteena on tuottaa asiakkaille yhteistyössä vastuullisen kumppaniverkoston kanssa työympäristöjä, joiden avulla työn suorituskyky paranee ja valtion tilakustannukset alenevat. Visiona on, että Suomen valtio on uuden ajan työympäristöjen ja työnteon tapojen edelläkävijä. Senaatti pyrkii hyödyntämään digitalisaatiota työnteon tapojen uudistamisessa.

Kymppivoima

Kymppivoima →

Sähköntuotannon omistus- ja palveluorganisaatio Kymppivoima valitsi kilpailutuksen kautta Efiman taloushallintonsa ulkoistuskumppaniksi. Kumppanuus on tuonut mukanaan mm. tehoa taloushallinnon prosesseihin, sekä toiminnan jatkuvaa kehittämistä että kustannussäästöjä. Kymppivoimalaiset ovat tyytyväisiä siihen, miten Efima on vastannut haasteeseen.

Senaatti

Senaatti →

Senaatti-kiinteistöt on perinteikäs julkisten tilojen hallinnoija, jonka toiminta ulottuu yli 200 vuoden päähän. Senaatti-kiinteistöt hankki muuttuvan toimintansa tueksi uuden taloushallinnon ERP-järjestelmän. Efimasta saatiin projektiin osaava kumppani, joka uskalsi myös haastaa totuttua.

Cabonline

Cabonline →

Taksialan konserni Cabonline etsi ratkaisua ongelmaansa: ostettujen yritysten ja palvelusopimuksella toimivien kumppanuusyritysten eri kirjanpitojärjestelmät ja tavat toimia johtivat joka kuun vaihteessa hankalaan tilanteeseen, jossa konserniraportointi oli aivan liian hidasta. Apua on saatu yhteistyöstä Efiman kanssa. Microsoftin Power BI ja Azuren tietovarasto tuottavat nyt reaaliaikaista näkymää liiketoimintaan, ja raportoinnin kehittäminen jatkuu iteroiden.

Kotkamills

Kotkamills →

Kotkamillsin ihmiset ovat ylpeitä ketteryydestään. Yritys on viime vuosina pyöräyttänyt isoja muutosprojekteja, joissa markkinan muutos on käännetty mahdollisuudeksi. Niistä merkittävin on ollut uuden pakkauskartonkikoneen käyttöönotto. Efima on ollut matkassa mukana toimittamalla Microsoft Dynamics AX -järjestelmän materiaalinhallinnan, kunnossapidon ja taloushallinnon tarpeisiin.

Borenius

Borenius →

Arvot ohjaavat toimintaa Boreniuksella, jolla on pitkät perinteet suomalaisyritysten asianajotoimistona. Talousjohtaja Anne-Mari Patteri ja kehitysjohtaja Niko Jakobsson kertovat, kuinka he peilaavat yrityksensä arvoja yhteistyökumppaneiden tapaan toimia. Kokemus on osoittanut, että kumppanuus toimii, kun arvomaailmat ovat yhteiset. ”Efima noudattaa myös meidän arvojamme”, he kertovat.

Leijona Catering

Leijona Catering →

Leijona Cateringissä tiedetään, että hyvä raportointi on ajantasaista ja visuaalista ja kaikkien jokapäiväisessä käytössä. Tällaista raportointia lähdettiin toteuttamaan Efiman kanssa yhteisprojektissa. Työkaluna on Efiman pilvipalveluna toimittama QlikView.

Isku

Isku →

Isku etsi taloushallinnon kehittämiseen uudenlaisia, luovia tapoja toimia. Prosesseja haluttiin ulkoistaa mutta samalla kehittää niitä niin, että organisointia voidaan myöhemmin muuttaa tarkoituksenmukaisesti. Efimasta tähän saatiin osaava kumppani, jonka kanssa ajatukset kulkivat alusta lähtien samaan suuntaan.

Veolia Transport

Veolia Transport →

Veolia Transport on johtava joukkoliikennepalvelujen tuottaja Suomessa. Efiman palveluasiakkaana Veolia on ottanut käyttöön uuden taloushallinnon järjestelmän. Tavoitteena oli vähentää rajusti taloushallinnon manuaalisia rutiineja ja saada raportoinnissa tarvittava tieto ja luvut suoraan järjestelmästä ilman virheille altista käsin syöttämistä.

Peikko Group

Peikko Group →

Peikko on suomalainen betonirakentamisen kiinnitysosien tuottaja. Avainkohderyhmiä ovat rakennusyritykset ja rakennusmateriaaleja valmistavat tehtaat. Peikon käyttämä toiminnanohjausjärjestelmä on Microsoft Dynamics AX.

Fremantle Media

Fremantle Media →

Fremantle Median toimintaa leimaa vahva kausiluontoisuus ja suoraviivainen projektitoiminta. Yritys hankki osto- ja matkalaskuohjelmistot pilvipalveluna Efimalta.

Talentum

Talentum →

Pohjoismainen mediatalo Talentum halusi yhtenäistää taloushallintonsa käytäntöjä Suomessa ja Ruotsissa. Taloushallinnon järjestelmäksi valikoitui Microsoft Dynamics AX pilvipalveluna Efimalta. Saman kirjanpitojärjestelmän lisäksi Suomessa ja Ruotsissa on nyt sama tilikartta ja sisäisen laskennan rakenne. Läpinäkyvyys on parantunut, ja aikaa jää entistä enemmän laatua parantavalle työlle.