Skip to content
18.09.19Kulttuuri

Pieni askel yhteiskunnalle, iso askel meidän firmalle

Antti Kosunen
18.09.2019 | Efima täytti tänä keväänä 10 vuotta ja huomenna päätämme juhlavuotemme henkilöstön syys-kickoffissa Helsingin toimistollamme. On myös kulunut reilu vuosi siitä, kun pakkasimme perheen kanssa laukut ja nousimme koneeseen kohti Pohjois-Amerikkaa. Aika todella lentää!

Mennyt vuosi on ollut erittäin mielenkiintoinen ja opettavainen, niin siviili- kuin työelämässäkin. Myös tunneskaalat ovat vaihdelleet, ahdistuksesta innostukseen ja kaikkeen siltä väliltä. Muutama vuosi sitten Efimalla teimme päätöksen sisäisestä startupista. Päätimme ottaa kolme rohkeaa loikkaa kerralla: Hyppäsimme uuden tuotteen ja liiketoimintamallin kanssa uusille markkinoille.

laukut-pakattu

Laukut pakattuna ja valmiina uuteen seikkailuun Amerikassa kesällä 2018.

Nyt oman Dooap-ostolaskutuotteemme ensimmäiset jenkkiasiakkaat ovat olleet tuotannossa reilun vuoden, ja product-market-fit on todistettu. Tunnetusti Amerikan markkina on maailman kilpailluin, ja samoilla apajilla kanssamme on meitä huomattavasti suurempia pelureita. Vaikka olemme vielä pieniä ja tuntemattomia, tuntuvat erottautumistekijämme purevan kohderyhmässämme erittäin hyvin. Microsoftin Dynamics-asiakkaat arvostavat Dooap-tuotteemme saumatonta integroitumista heidän ERP-alustaansa sekä raikasta ja modernia käyttökokemusta. Markkina-avaus on siis tehty, mutta on realistista ajatella, että matka maailmanvalloitukseen on vasta alussa. USA-markkinassa on vielä tuhansia yrityksiä, jotka eivät meistä vielä tiedä.

antti-mikko

Dooapin toimitusjohtaja Mikko Hytösen kanssa tehdasvierailulla amerikkalaisen asiakkaamme luona.

Vuoden aikana on tullut selväksi, että amerikkalaisten yritysten digitalisaatiokypsyys vaihtelee laidasta laitaan. Siina missä taloushallinnon digitalisaatio on jäänyt samalle tasolle, jossa Suomessa oltiin 20 vuotta sitten – shekki maksuvälineenä ja faksi viestintävälineenä ovat arkipäivää – niin toisaalla valveutuneiden asiakkaiden ymmärrys ja vaatimustaso mm. ostolaskuautomaatiolle on todella kovaa pohjoismaista tasoa. Ideoita ja odotuksia tuotekehityksemme suuntaan siis riittää eri mantereilta. Kehityksen suunta on jatkossakin asiakaslähtöinen ja asiakkaat kaikilla mantereilla pääsevät nauttimaan uusista ominaisuuksista.

On ollut upeaa kokea, että ne vahvuudet, joita olemme Suomessa vaalineet, resonoivat todella hyvin myös amerikkalaisissa asiakkaissa. Viittaan tällä vahvaan Microsoft Dynamics -kokemuspohjaamme, taloushallinnon best practice -osaamiseemme ja aitoon paloomme palvella asiakasta. Tuntuu myös, että suomalainen rehellisyys ja luotettavuus ovat kovaa valuuttaa maailmalla. En tiedä, millaiseen asiakaspalveluun amerikkalaiset ovat itsensä totuttaneet, mutta DNA:ssamme oleva palo palvella asiakasta todella erottuu edukseen. Visiomme asiakastyytyväisyysjohtajuudesta tuntuu siis menestysreseptiltä myös USA:n markkinassa. Ensimmäinen vuosi Amerikassa on tuonut mieleen paljon muistoja kymmenen vuoden takaa, kun pienen ja tuntemattoman startup-yrityksen yrittäjinä otimme ensiaskeleita Suomen kamaralla.

Ne vahvuudet, joita olemme Suomessa vaalineet, resonoivat todella hyvin myös amerikkalaisissa asiakkaissa.

Viime talven kynnyksellä jäivät firman pikkujoulut minulta väliin, ensimmäistä kertaa ikinä koko 20-vuotisen työurani aikana. Käväisin kyllä mukana Skypen kautta, mutta eihän se ihan live-kokemusta vastannut. Kun sitten maaliskuussa juhlimme Efiman 10-vuotista taivalta, niistä bileistä en mistään hinnasta halunnut jäädä pois. Päivä olikin ikimuistoinen, iso kiitos kaikille 150 upealle kollegalle.

efima-x-perustajat

Kolmen perustajakollegani kanssa juhlimassa Efiman 10-vuotista taivalta Vanhalla Ylioppilastalolla maaliskuussa 2019.

Muistan, kuinka juhlapaikkaa lähestyessä vatsassa tuntui perhosia – aivan kuin olisi ensitreffeille menossa. Kun astuin juhlatilan ovesta sisään, tuli heti turvallinen ja lammin olo, ikään kuin olisi kotiin tullut. Mietin, olinko koskaan poissa ollutkaan. En osaa selittää sitä millään muulla kuin vahvalla yrityskulttuurilla ja olen siitä samaan aikaan sekä kiitollinen että ylpeä.

Tämä yhteisöllisyytemme oli jotakin, mitä olen Amerikassa ikävöinyt. Tilanne on sittemmin korjaantunut, kun olemme saaneet remmiin paikallisia työkavereita, ja nyt efimalaisen kulttuurin rakennus on Amerikassa käynnissä – paikallisella twistillä tietysti. Kesäkuussa lennätimme Team USA:n korkeanpaikan leirille Suomeen tutustamaan uusiin kollegoihin ja nauttimaan myös Suomen kesästä. Oli suorastaan liikuttavaa nähdä, miten he olivat matkasta täpinöissään kuin leirikoululaiset.

Olipahan vaan aikamoinen matka nämä ensimmäiset 10 vuotta. Innolla, itsevarmasti, mutta nöyrästi kohti seuraavaa!