Tekoäly on yleisnimitys erilaisille ohjelmistoille ja järjestelmille, jotka kykenevät suorittamaan tehtäviä, jotka vaativat älykkyyttä, kuten uuden oppimista, päättelyä, analysointia ja luovuutta. Taloushallinnon maailmassa tekoäly voi tarkoittaa esimerkiksi chattibottia, joka vastaa verotusta koskeviin kysymyksiin, tai ohjelmaa, joka ehdottaa ostolaskujen tiliöintiä ja tarkastuskierrosta. Tekoäly voi myös luoda uutta sisältöä, kuten raportteja ja ennusteita, talousammattilaisen tarpeisiin.
Vaikka tekoälystä on lähivuosina puhuttu vuolaasti, voi tekoälyn hyödyntäminen omassa työssä tuntua yhä kaukaiselta. Konkretisoidakseni tekoälyn käytännön sovellutuksia jaan kuvitteellisen kertomuksen taloushallintoammattilaisen työpäivästä. Kertomuksen päähenkilönä toimit sinä, taloushallinnon ammattilainen. Työskentelet keskisuuren yrityksen taloushallinnossa, ja kiitos edistyksellisen talous- ja tietohallintojohdon käytössäsi on moderneja, tekoälyä hyödyntäviä työkaluja.
Työpäiväsi älykkäässä taloushallinnossa
Aamulla, bussimatkalla töihin, luet kännykällä sähköpostisi. Tekoäly on koostanut sinulle valmiiksi aamupäivän palaveriin liittyvät keskustelut ja tiedostot. Selailet ne läpi kerrataksesi aiheen ja pohdit samalla palaverin tavoitteet, jotta palaveri saadaan vietyä läpi tehokkaasti.
Saavut työpaikalle ja avaat ostolaskujen käsittelyjärjestelmän. Tekoäly on jo käsitellyt saapuneet ostolaskut ja esittänyt ehdotuksen niiden tiliöinnistä sekä tarkastuskierrosta. Osa laskuista on jo lähtenyt näiden pohjalta kiertoon tiliöitynä. Tarkastat loput ehdotukset ja hyväksyt ne muutamalla klikkauksella. Tekoälyn avulla säästät aikaa, joka olisi muuten mennyt manuaaliseen tiliöintiin.
Seuraavaksi siirryt käsittelemään asiakkailta tulleita viestejä asiakaspalvelun tiketöintiohjelman kautta. Tekoäly on jo lajitellut viestit aihealueittain, joten sinun on helppo käydä läpi vain ne tiketit, jotka liittyvät vastuualueisiisi. Lisäksi tekoäly on ehdottanut vastaavia aiempia tikettejä, joiden valmiita vastauksia voit hyödyntää nyt saapuneen pyynnön ratkaisemiseksi. Joihinkin palvelupyyntöihin tekoäly on jo luonut automaattisen vastauksen löytämiensä tikettien perusteella. Tämä nopeuttaa asiakaspalveluprosessia ja auttaa sinua keskittymään olennaiseen.
Seuraavaksi haluat tarkistaa yrityksen edellisen kuukauden taloudellisen tilanteen ja avaat raportit. Tekoäly on jo analysoinut tiedot ja tuonut esiin poikkeamat liikevaihdossa ja katteissa. Keskityt pohtimaan syitä poikkeamiin ja mietit ratkaisuja niiden korjaamiseksi.
Aamupäivän päätteeksi on vuorossa palaveri, johon valmistauduit aamulla. Vastuullasi on kirjoittaa muistio palaverista, mikä sekin hoituu tekoälyn avulla. Tekoäly kirjoittaa ja tiivistää puheen perusteella alustavan muistion, jonka palaverin päätyttyä tarkistat, muokkaat ja lähetät sen jälkeen eteenpäin.
Iltapäivällä saat kysymyksen verotukseen liittyen. Et ole varma vastauksesta, joten käännyt verottajan chatin puoleen. Chatbot, joka on ohjelmoitu vastaamaan verotusta koskeviin kysymyksiin, antaa nopeasti oikean vastauksen, ja pääset palvelemaan asiakastasi.
Iltapäivän päätteeksi liiketoimintajohtaja kysyy sinulta, onko varmasti kaikki edellisen kuukauden liikevaihto laskutettu, sillä liikevaihto näyttää hieman odotettua pienemmältä. Varmistaaksesi, onko laskutus kunnossa, käytät tekoälyä: tekoäly analysoi laskutusaineiston sopimusaineistoa vasten ja tuo esiin mahdolliset ongelmakohdat. Käyt läpi tekoälyn tuottaman analyysin ja varmistut, että laskutus on tehty sopimusten mukaisesti. Toimitat analyysin lopputulokset liiketoimintajohtajalle, joka kiittää pikaisesta vastauksesta.
Työpäiväsi on viimein tullut päätökseen, ja illalla haluat rentoutua uuden kirjan parissa. Kysyt tekoälyltä suositusta, ja tekoäly ehdottaa kirjaa aiempien lukumieltymyksiesi perusteella. Tämäkin oli nappivalinta, ja vietät loppupäivän sohvan pohjalla kirjaa kahlaten ja työpäivästäsi palautuen.
Tekoäly on jo täällä, ja se on tullut jäädäkseen
Tekoäly voi olla taloushallinnon asiantuntijan apuna monissa eri tehtävissä – se tehostaa työskentelyä, auttaa keskittymään olennaiseen ja säästää aikaa, joka voidaan käyttää vaativampiin tehtäviin, parempaan palveluun tai vaikkapa palautumiseen. Taloushallinnon asiantuntijan on hyvä pysyä ajan tasalla tekoälyn kehityksestä ja mahdollisuuksista, sillä sen povataan muuttavan alaa ja työtehtäviä merkittävästi.
Siinä, miten kertomuksen esimerkeistä saadaan todellisuutta, me efimalaiset voimme auttaa. Olemme taloushallinnon ja älykkään automaation asiantuntijoita, ja meillä on kokemusta ja osaamista tekoälyn hyödyntämisestä taloushallinnon prosesseissa ja palveluissa. Voimme auttaa organisaatiotasi löytämään oikeat työkalut tarpeisiinne ja kouluttaa asiantuntijoitanne tekoälyn hyödyntämisessä.
Sanna Kaarlejärvi
Sanna on maamme johtavia talousprosessien kehittäjiä sekä palkittu kouluttaja. Hän on myös yksi Efiman perustajista. Sanna on vuosien mittaan ollut virtaviivaistamassa monien suurten ja keskisuurten yritysten taloushallintoa. Sannan kyky yhdistää ison kuvan näkeminen yksityiskohtaiseenkin taloushallinnon osaamiseen välittyy myös hänen Tero Salmisen kanssa kirjoittamassaan kirjassa ”Älykäs taloushallinto”.