Ailista on tullut uusi suosikkityöntekijämme. Sen viestit herättävät hupia, ja vaikka ne usein ovat muistutuksia, ne eivät ärsytä vaan nostavat hymyn huulillemme. Intrassa Ailin hellää ja huomaavaista tyyliä hehkutetaan.
Hauska kuriositeetti, muttei ihan blogin arvoinen juttu, saatat ajatella. Rohkenen olla eri mieltä. Lukuisat tutkimukset kertovat automaatiota ja robotiikkaa kohtaan tunnetuista peloista ja ennakkoasenteista organisaatioissa. Muutama viikko sitten Englannissa julkaistu tutkimus ”Creating a Culture of Digital Transformation” väitti työntekijöiden pelkojen olevan merkittävä riski yritysten kilpailukyvylle. Tutkimuksen mukaan uudet teknologiat aiheuttavat ahdistusta työntekijöille (61%), ja tehtävien automatisointi lisää pelkoa työpaikan menetyksestä (59%).
Sillä, miten Aili-robotti puhuttelee meitä, on merkitystä.
Se tekee robotista kiinnostavan ja lähestyttävän asian, josta on mukava jutustella työkaverien kanssa. Se innostaa meitä pohtimaan, mitä kaikkea Aili osaa tehdä. Se nostaa esille, että useimmiten ohjelmistorobotin tekemät tehtävät ovat niitä kaikkein tylsimpiä, ja myös sellaisia, joihin työntekijä ei mielellään henkilöidy (esimerkiksi muistuttamaan työkavereita viikoittain työtuntien kirjauksesta). Se jopa omalla tavallaan luo kohteliasta ja lämminhenkistä tapakulttuuria ja muistuttaa meitä, että myönteisyydellä saadaan enemmän aikaan kuin värittömällä asiallisuudella saati tiuskimisella. Robotin kauniit käytöstavat auttavat meitä sopeutumaan työn väistämättömään murrokseen.
Jatka siis vaan samaan malliin, Aili.

Sari Aapola
Sari toimi Efiman markkinointijohtajana aina vuoteen 2021 saakka ja johtaa nyt Efimalla syntyneen ostolaskuratkaisu Dooapin maailmanvalloitusta CMO:n roolissa. Hän on monissa liemissä keitetty teknologiamarkkinoinnin osaaja, jonka missio on demystifioida markkinointi. Kirjassaan ajatusjohtajuudesta hän avaa asiantuntijuuden hyödyntämistä myynnin tukena.