Skip to content
03.01.21

Summer of Search 2020 – koodarin kokemuksia kesätyöstä

Efima Oyj
03.01.2021 | Alkukeväästä 2020 Efiman oman ohjelmistotuotteen Dooapin tiimissä päätettiin kokeilla uudenlaista tapaa kehittää ohjelmiston hakutoiminnallisuus uudelle tasolle: tehtävään palkattiin kolme kesätyöntekijää, joille annettiin vapaus ja vastuu projektin toteuttamisesta. Edessä oli Summer of Search!

Yksi valituista kesätyöntekijöistä oli Tampereen teknillisessä yliopistossa automaatiotekniikan opintojaan viimeistelevä Mika Roisko (kuvassa toinen oikealta). Hän oli kuullut hyvää Efimasta entisen efimalaisen kautta ja löysi onnekseen verkkosivuiltamme myös itseään kiinnostaneen paikan osana Dooapin Summer of Search -tiimiä. Haastattelun ja ohjelmointitestin jälkeen Mika sai tiedon, että hänet oli valittu mukaan projektiin.

Summer-of-Search-SOME
Kesän aikana päästiin välillä myös porukalla lounaalle.

Nyt vuodenvaihteen jälkeen haku kesän 2021 vastaaviin harjoittelupaikkoihin on auki, ja päätimme kysyä Mikalta muutaman kysymyksen hänen kokemuksistaan Summer of Search -kesästä Efimalla. Katso alta, millaista kesätyö ohjelmistokehittäjänä oli, ja jos homma tuntuu sinulle sopivalta, hae rohkeasti kesäkoodariksi Efimalle!

Mitä pääsit tekemään?

Summer of Search -projektin tarkoituksena oli toteuttaa Dooapiin uusi hakutoiminto, jonka vaatimukset ja toiveet tulivat suoraan asiakkailta. Samalla oli tarkoitus päivittää käyttäjäkokemusta ja tuoda mukaan uusia teknologioita. Projekti oli todella mielenkiintoinen, ja kesän aikana opin todella paljon ohjelmoinnista, tuoreista teknologioista. Sain myös kokea, millaista on olla ensimmäisessä ohjelmistoalan työpaikassa ja toimia rennon ja asiantuntevan tiimin kanssa!

Millä teknologioilla ja miten töitä tehtiin?

Projektin yhtenä tarkoituksena oli tuoda ohjelmistoon uusia teknologioita. Yksi uusista tulokkaista oli React ja back-end toteutettiin tutulla .NET Corella C#:ia koodaillen. Alustana kaikelle toimivat Microsoftin Azuren erilaiset pilvipalvelut, joista uutena käytettiin Search Serviceä. Näiden lisäksi työnkuvaan kuuluivat yleiset ohjelmistoalan ketterät menetelmät ja versionhallinta – tietokantoja unohtamatta.

Tiimi koostui kolmesta kesätyöntekijästä ja apua tilanteeseen kuin tilanteeseen saatiin tiimin vakituisilta työntekijöiltä. Tiimin kesken pidettiin päivittäisiä stand-uppeja, joissa katsottiin projektin etenemistä ja seuraavia askelia. Tehtävien jaossa apuna käytettiin Azure DevOpsin kanban-taulua.

Jokainen sai koodattavakseen oman osa-alueen, josta poikettiin, kun ymmärrys tekemisestä lisääntyi – tai hommat yhdeltä osa-alueelta loppuivat kesken. Yhteistyö tiimin sisällä oli tärkeää, jotta rajapinnoista saatiin toimivia. Apua tähän kaikkeen uransa aloittavat koodarit saivat asiantuntevilta, vuosien kokemuksen omaavilta Dooapin jäseniltä.

Entä miten työt käytännössä hoituivat?

Tyypillinen työpäivä alkoi pandemian aikaan noin 23 sekunnin työmatkalla sängystä koneelle. Töitä tehtiin siis pääsääntöisesti etänä, kun ensimmäiset päivät oli selätetty ja pelit ja pensselit olivat toiminnassa. Toimistolla oli mahdollista olla, mutta pandemian aikana lähes kaikki suosivat etätöitä. Muutamia yhteisiä toimistopäiviä sovittiin, jolloin suuri osa oli paikalla virkistämässä mieltään jatkuvasta etätyöstä.

Viikossa tunteja kertyi keskimäärin täydet 37,5 h – joskus ylikin, kun tekeminen vei mukanaan – ja tietysti kauniina kesäpäivänä sai vapauden karata hieman aiemmin mökille nauttimaan säästä. Päivittäisten palaverien lisäksi yhteyttä pidettiin Slackin ja Teamsin kautta.

Mikä oli parasta?

On vaikea valita, mikä oli parasta kesässä, sillä kokonaisuus ratkaisee! Nostaisin ehkä esiin hyvän ryhmähengen koko Dooap-tiimin ja Efiman sisällä, työn joustavuuden ja uskomattoman mielenkiintoisen projektin. Koko kesän ajan oli mahdollista saada palautetta, sekä hyvää että huonoa. Palautteen pohjalta koin saaneeni aikaan suurimman kehityksen omassa osaamisessani.

Miten projekti sitten sujui?

Kesän lopulla projekti näytti todella hyvältä. Itse asiassa niin hyvältä, että uutta hakutoimintoa tarjotaan testikäyttöön meidän asiakkaillemme. Uusi toiminto ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa valmis, vaan täynnä jatkokehityksen mahdollisuuksia, joiden parissa sain jatkaa työskentelyä myös kesän jälkeen koulun ohella.

Viestisi harjoittelupaikasta kiinnostuneille?

Etsimme uraansa aloittavia, oppimishaluisia, ja ennen kaikkea hyviä tyyppejä seuraavien projektien pariin. Harjoittelijana Efimalla pääset toimimaan mielenkiintoisten ohjelmistotuotteiden kanssa, ja aikanaan työn lopputulokset tuodaan oikeasti käyttöön asiakkaille asti. Pääset oppimaan paljon uutta ja tutustumaan uusimpiin teknologioihin projektityön ohessa.

Jos tunnistat itsessäsi halua opetella uusia teknologioita ja toimit hyvin itsenäisesti mutta myös ryhmässä, älä jätä hakematta. Perustiedot ja taidot riittävät yllättävän pitkälle, sillä koodaamaan ei opi koulun penkillä opiskelemalla, vaan tekemällä. Hae siis mukaan osaksi mahtavaa työporukkaa, kun kesätyöpaikkamme jälleen aukeavat!