Teknologian joustamattomuus on hinnoittelun kompastuskivi
Hinnoittelun tehokkuus ja joustavuus ovat kaupan alalla elintärkeitä: Korkeat hinnat ajavat asiakkaat kilpailijoiden luokse, kun taas liian alhaiset hinnat syövät kannattavuutta. Markkina- ja kilpailutilanteen nopeat muutokset vaativat hinnoittelulta ketteryyttä, ja perushinnan lisäksi yritykset pyrkivät erottautumaan yhä personoidummilla hinnoittelu- ja kampanjamalleilla.
Tehokas datanhallinta on tässä keskeisessä roolissa, mutta se on myös monen yrityksen kompastuskivi. Tyypillisesti kaupan järjestelmäympäristö koostuu useista erillisistä järjestelmistä, jotka eivät kommunikoi täydellisesti keskenään: kaupan tukitoimintoja operoidaan erillisellä ERP-järjestelmällä, verkkokauppaa pyöritetään omalla verkkokauppa-alustallaan ja myymäkassat elävät omaa elämäänsä. Joskus on käytössä vielä erillinen tuotetietohallintajärjestelmäkin. Hintamuutokset ja kampanjatiedot on päivitettävä pahimmillaan erikseen useisiin eri paikkoihin, mitä tekee prosessista hitaan ja alttiin virheille. Asiakkaalle viiveet hintamuutoksissa saattavat näkyä esimerkiksi poikkeavina hintatietoina kivijalkamyymälän ja verkkokaupan kassalla – heikentäen asiakaskokemusta.
Haasteensa aiheuttavat myös vanhentuneet järjestelmät, jotka eivät pysty käsittelemään suuria datamääriä tai päivittämään hinta- ja kampanjatietoja reaaliajassa. Kaikista pahin skenaario lienee se, ettei hinta- ja kampanjatieto sijaitse järjestelmissä laisinkaan, vaan majailee Excelissä, vihossa tai myyjän muistin varassa.
Eli yhteenvetona: mikäli kaupan järjestelmäarkkitehtuuri ei tue tehokasta datanhallintaa…
- hinnoittelumuutosten jalkauttaminen on hidasta ja virhealtista,
- hinnoittelussa joudutaan nojaamaan hyvin yksinkertaisiin hinnoittelumalleihin ja
- tulevien hinnoittelustrategioiden kehittämiseksi ei saada koottua luotettavaa dataa.
Miten Dynamics 365 Commerce vastaa tyypillisiin hinnoitteluhaasteisiin?
Oikotietä onneen ei valitettavasti ole tarjolla, vaan tilanne vaatii kaupan järjestelmäarkkitehtuurin perusteellista pohdintaa. Itse suosittelisin investoimaan keskitettyyn järjestelmäratkaisuun, jossa myös datanhallinta on keskitettyä ja reaaliaikaista – mahdollistaen hinnoittelun hallinnan ilman siiloja.
Esimerkiksi Microsoftin liiketoimintatoimintasovellusten perhe, Microsoft Dynamics 365, mahdollistaa yrityksen eri järjestelmätarpeiden hankkimisen yhdeltä, yhtenäiseltä liiketoiminta-alustalta. Dynamics 365 -liiketoimintasovelluksiin lukeutuu kaupan tarpeisiin suunniteltu Commerce-ratkaisu, joka integroi kaikki kaupan keskeiset järjestelmätoiminnot yhdeksi kokonaisuudeksi – aina toimitusketjusta taloushallintoon sekä myymälästä, verkkokauppaan ja asiakaspalveluun. Commercea voisi luonnehtia kaupan digisydämeksi, joka tarjoaa reaaliaikaisen datan läpi kaikkien kaupan toimintojen ja mahdollistaa prosessien saumattoman yhteistyön ja automaation.
Käytännössä Commercella voidaan korvata erilliset myymäläjärjestelmät, kuten myymälöiden kassat ja yrityksen verkkokaupan, ja näin tuoda kaupan elintärkeät tiedot niin asiakkaista, myymälöistä, varastoista kuin verkosta yhteen järjestelmään. Keskitetyllä datanhallinnalla varmistetaan, että kaikissa kaupan ostokanavissa ja prosesseissa tieto päivittyy reaaliajassa paikasta ja kellonajasta riippumatta. Eri rooleille, kuten myyjälle ja hinnoittelusta vastaavalle päällikölle, on järjestelmässä omat käyttöliittymänsä – mutta lopulta molemmat hyödyntävät ja päivittävät samaa dataa.
Seuraavaksi esittelen muutamia Commerce-ratkaisun tarjoamia edistyneitä ominaisuuksia hinnoitteluun ja kampanjointiin:
- Commercessa on keskitetty hinnoittelumoottori, jonka avulla hintoja ylläpidetään sekä verkkokaupassa, asiakaspalvelussa että kivijalkamyymälöissä. Liiketoiminnalla on mahdollisuus hinnoitella tuotteensa helposti joko niin, että myyntikanavissa on samat hinnat tai niin että hinnat vaihtelevat myyntikanavittain. Sen jälkeen, kun hinnoittelu on hoidettu keskitetysti D365 Commercessa, yrityksen eri myyntikanavissa, kuten myymälöissä ja niiden käyttämissä kassoissa sekä verkkokaupassa, on automaattisesti oikeat hinnat annettujen päivämäärien ja kellonaikojen mukaan.
- Myymälätyöskentelyyn D365 Commerce tuo helpotusta moni tavoin. Täysin integroitu järjestelmä sisältää kaikki ne toiminnallisuudet, joita myymälähenkilökunta työssään tarvitsee. Tuotteiden hinnat ja niiden variaatiot löytyvät helposti nykyaikaisesta kassajärjestelmästä. Commerce hoitaa hinnoittelun automaattisesti myyjän puolesta – oli kyseessä sitten perushinta, asiakashinta, hinnanoikaisu tai kampanja. Myyjän ei tarvitse luottaa muistiinsa, ja halutessaan hän voi kuitenkin aina tarkistaa tuotteiden hinnat, kampanjat ja niiden lisätiedot kassalta. Kaikki tämä nopeuttaa myyntitapahtuman kulkua, jolloin myymälässä ehditään palvella useampi asiakas laadukkaammin.
- D365 Commercen laaja kampanjanhallinta tarjoaa myös eri mahdollisuuksia. Myyntikanavissa voi olla käynnissä useampi kampanja samaan aikaan. Monipuolinen hinnoittelu tarjoaa erilaisia kampanjoita, kuten “osta 3 maksa 2” tai “osta 3 virvoitusjuomaa ja saat juomapullon kaupan päälle.” Tuotteet voidaan hinnoitella varianttitasolla esimerkiksi niin, että jokin tietty harvinaisempi väri on kalliimpi kuin muut värit. Myös alennuskuponkien käyttö on mahdollista. Halutuille tuotteille/tuoteryhmille voidaan aina myös asettaa alennuskielto, jolloin mikään hinnoittelu ei koske kyseistä tuotetta/tuoteryhmää.
- Dynamics 365 Commerce kokoaa yhteen reaaliaikaista dataa asiakkaiden ostokäyttäytymisestä sekä yrityksen liiketoimintaprosesseista, kuten varastotilanteesta ja myynnistä, mahdollistaen paremman päätöksenteon, esimerkiksi entistä personoidumpien tarjousten suunnittelun sekä kampanjoiden optimoinnin. Tulevaisuudessa päätöksenteko pohjautuu yhä enenevissä määrin tekoälyyn Microsoftin tuodessa jatkuvasti uusia tekoälykyvykkyyksiä osaksi ratkaisua.
- Hintasimulaattori on myös yksi D365 Commercen tarjoamista työkaluista, jonka avulla alennuskokonaisuuksia voi tarkastella ja testata etukäteen. Simulaattorilla voi esimerkiksi tarkistaa, minkä hinnan kassajärjestelmä antaa tuotteelle, kun tuotteella on voimassa useampi hinta.
Vanhentuneet teknologiat johtavat siihen, että tietojen liikkuminen eri järjestelmien välillä on hidasta eikä monimutkaisia hinnoittelumalleja voida hyödyntää. Investoimalla uusiin teknologioihin, kuten Dynamics 365 Commerceen, yritykset voivat varmistaa, että omat hinnoittelustrategiat ovat ajan tasalla ja kilpailukykyisiä. Commerce on aidosti monikanavainen järjestelmä vähittäiskaupan ytimessä, joka tarjoaa ratkaisun nykyhaasteille paitsi hinnoittelussa myös monissa muissa kaupan ydinprosesseissa.
Microsoft Dynamics 365 Commercen järjestelmätoiminnot lävistävät koko asiakkaan ostopolun ja kaupan liiketoimintaprosessit. Kuva: Microsoft
Sipin lukusuositus
Sipin efimalainen kollega, Jesse Ahokas, on ollut mukana varustamassa lukuisia asiakkaita ERP-matkalle. Jesse uskoo, että ERP-uudistus voi olla palkitseva seikkailu, jossa aarre odottaa löytäjäänsä. Lue linkin takaa blogi, jossa hän jakaa kaupan alan yrityksille vinkkejään siihen, miten tähän suureen seikkailuun kannattaa varustautua.
Siv "Sipi" Blomqvist
Sipi toimii Efimalla Senior Solution Consultant -roolissa Dynamics 365 Commercen parissa, osallistuen asiakasprojekteihin ja tukien myyntiä. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus eri ERP- ja kassajärjestelmistä kaupan alalta, mikä tuo merkittävää etua projekteihin. Hänen kykynsä kommunikoida asiakkaiden kielellä varmistaa sujuvan yhteistyön ja laadukkaan lopputuloksen.