Skip to content
27.09.18KumppanuusKulttuuri

Elämän tarkoitus ja muita kasvuyritystä askarruttavia kysymyksiä

Riku Huikuri

Työn merkityksellisyys on kuuma aihe. Siitä puhutaan paljon eri medioissa, ja pohdimme aihetta myös Efiman kickoff-päivässä. Merkityksellisyys on tietysti yksilöllinen kokemus, mutta taustalta löytyy tutkitusti yhteisiäkin perusasioita, joita voi vahvistaa kaikilla työpaikoilla.

Pureuduimme yli sadan efimalaisen voimin merkityksellisyyden, yhteisöllisyyden ja sisäisen motivaation teemoihin syyskuisessa kickoff-päivässämme. Aloitimme pohtimalla yhteisöllisyyttä ja sisäistä motivaatiota asiantuntijaorganisaatiossa. Frank Martela Filosofian Akatemiasta johdatti meidät aiheeseen ja tutustutti efimalaiset neljään asiantuntijan perustarpeeseen: vapaaehtoisuus, kyvykkyys, yhteisöllisyys ja hyväntekeminen. Ideoimme yhdessä keinoja, joilla näitä neljää perustarvetta voi tukea Efiman työkulttuurissa ja vahvistaa jokaisen sisäistä motivaatiota. Saimme monta konkreettista ideaa aina speed datingistä uusiin osaamisfoorumeihin ja sisäiseen TET-harjoitteluun.

Nämä neljä perustarvetta ovat kasvuyrityksessä jatkuvasti koetuksella, kun toiminta laajenee ja uusia työkavereita aloittaa lähes viikoittain. Yhteisöllisyyden vaaliminen vaatii entistä enemmän työtä ja johtamisjärjestelmää pitää myös tarkastella kriittisesti. Yhä useampi organisaatio on löytänyt ratkaisun itseohjautuvuudesta: asiantuntijat tekevät omaa työtään koskevat päätökset itsenäisesti, mutta muilta neuvoa hakien. Esimiehiä ei useinkaan ole.

Mitä itseohjautuvuus meille Efimassa tarkoittaa? Järjestimme asiasta paneelikeskustelun.

Saimme vierailevaksi tähtikeskustelijaksi paneeliimme Heltti Oy:n toimitusjohtaja Timo Lapin. Timo alusti keskustelun esittelemällä kokemuksiaan itseohjautuvan organisaation kehittämisestä ja haasteista. Heltissä sovelletaan Teal-organisaation periaatteita ja helttiäiset (Heltin työntekijät) työskentelevät täysin itseohjautuvasti ilman hierarkioita.

”Elämän tarkoitus on tehdä itselleen merkityksellisiä asioita siten,
 että tekee itsestään merkityksellisen muille ihmisille”

Efimalaisia puhuttivat paneelissa käytännön kysymykset siitä, miten päätöksiä käytännössä tehdään ja mitä urakehitys teal-organisaatiossa tarkoittaa. Nopealla käsiäänestyksellä saimme selville kiinnostavan tuloksen: suuri enemmistö efimalaisista kokee nykyisin tekevänsä sopivasti omaa työtään koskevia päätöksiä. Muutama toivoi laajempaa päätösvaltaa. Tulos vahvisti käsitystä siitä, että Efimassa toimitaan luonnostaan hyvin itseohjautuvasti, vaikka meillä onkin perinteisempi organisaatiorakenne esimiehineen ja tiimipalavereineen.

Keskustelussa nousi esiin myös palveluyritykselle olennainen pointti: on olemassa ratkaisuosaamista (mitä tarjoamme) ja palveluosaamista (miten sen arjessa toteutamme). Palveluosaamisessa oleellista on se, miten paljon asiantuntija voi itse vaikuttaa asiakaskokemukseen arjessa. Mikäli asiakkaan kanssa toimiessa ei ole tilaa itseohjautuvuudelle, asiakaskokemus voi jäädä hyvin kylmäksi. Ja kääntäen: sisäisesti motivoitunut ja itseohjautuva asiantuntija voi synnyttää mahtavan asiakaskokemuksen.

Sisäinen motivaatio, itseohjautuvuus ja merkityksellisyys – miksi näitä kannattaa tavoitella työpaikalla? Frank Martela antaa yhden vastauksen tiivistämällä elämän tarkoituksen näin:

Elämän tarkoitus on tehdä itselleen merkityksellisiä asioita siten,
että tekee itsestään merkityksellisen muille ihmisille.

Iso osa arjen teoista ja kohtaamisista – niin työkavereiden kuin asiakkaidenkin kanssa – tapahtuu työpäivän aikana. Mikäli osaamme nähdä niissä merkitystä, olemme pitkällä!


Efima-kehuseinä

Kehuseinä oli illan ja yön aikana kovassa käytössä.

Efima-napakymppi

Illalla etsittiin sopivinta työkaveria Napakymppi-metodilla.