Skip to content
11.08.21Toiminnanohjaus ERPKumppanuus

Asiakas ei ole aina oikeassa – Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta, osa 3.

Tero Javanainen
11.08.2021 | Tietojärjestelmäprojektien parissa puuhaava Tero Javanainen oppi golfliikkeessä sen, mitä itsekin työkseen opettaa: Asiantuntevaan myyjään kannattaa luottaa. Ja asiantunteva myyjä tietää, että asiakas ei ole aina oikeassa. Tyytyväisen asiakkaan mukaan tarttuivat golfkaupasta uudenkarheat golfmailat, vaikka ne eivät Teron alkuperäisiä odotuksia vastanneetkaan.

 

Kun joitain vuosia sitten aloitin golfin pelaamisen, päätyi ostoskoriini käytetty mailasetti. Nyt kun golfkierroksia on jo kertynyt ja tasoituskin laskenut, hiipi kesän koittaessa mieleeni ajatus päivittää parhaat vuotensa nähneet rautamailat tälle vuosikymmenelle. Marssin erikoisliikkeeseen ja kerroin, että uutta rautaa olisi nyt lähdettävä takomaan. Lyöntiin olisi saatava lisää pituutta – tarkkuuden siitä kuitenkaan kärsimättä. Seuraava askel golfharrastajana tapahtuisi tänä kesänä, tasoitusta olisi saatava alemmas!

Yhtä lailla tietojärjestelmiä hankkivat asiakkaamme marssivat pakeillemme haluten tehostaa liiketoimintaprosessejaan – palveluiden siitä kärsimättä. Tiukassa kilpailutilanteessa pienet katteet on käännettävä voitoiksi lähes keinolla millä hyvänsä. Tällöin usein mietitään, miten modernien tietojärjestelmien avulla voitaisiin olla nopeampia ja tehokkaampia ja tehdä asiat entistä edullisemmin.

Asiakkaan tehtävä on kertoa, mitä lopputulokselta halutaan, ja asiantuntijan vastuulla on ratkaista, miten siihen päästään.

Sain golfliikkeessä avukseni mukavan ja innokkaan myyjän, ja pian testailinkin jo hiki hatussa erilaisia, toiveideni mukaisia rautaseiskoja. Olin jo pitkään miettinyt, sopisiko minulle paremmin regular-vartiset eli useimmille pelaajille soveltuvat keskijäykät mailat vai vaatisiko voimakas lyöntini jopa stiff- eli jäykkävartiset mailat, joita usein nopealyöntisille miehille suositellaan. Siispä molempia kiikutettiin golfsimulaattoriin kokeiltavakseni vino pino. Kun takanani oli jo lähes sata lyöntiä useammalla eri mailalla, myyjä lähestyi minua hiukan vino hymy huulillaan, ojensi vielä yhden rautamailan ja sanoi: ”Kokeiles tätä, se on vähän erilainen.”

Vastaavasti liiketoimintaprosesseja kehitettäessä vaihtoehtoisia ratkaisuja tehostaa tekemistä digitalisaation keinoin on valtava valikoima. Eikä ihme, että hankintaa tekevällä ostajalla menee helposti sormi suuhun markkinoiden mittavan tarjooman valjetessa silmien eteen. Kaikkea ei ehdi eikä voi kokeilla – onhan hankinnan lisäksi vielä hoidettava normaalit päivätyötkin.

Kun otin käteeni myyjän tarjoaman mailan, en erottanut siinä ulkoisesti juuri mitään eroa aikaisempiin. Mutta heti ensimmäisestä lyönnistä alkaen huomasin itsekin eron: lyönnit lähtivät suoraan ja ilmavasti, ja vauhtiakin tuntui olevan mukavasti matkassa. Tämä mailahan toimii! Myyjäkin vahvisti onnistumiseni simulaattorin ruudulta. Mailanpää viuhahti nyt useamman kilometrin tunnissa nopeammin, ja lyönteihin oli tullut 10–15 metriä lisäpituutta. Tämä se on, nämä mailat on saatava mukaan!

Kyselin myyjältä, että minkä mailan hän minulle oli oikein antanut. Selvisi, että kouraani oli lykätty light-varrella varustettu maila. Mitä ihmettä? Minulle, voimani tunnossa ja parhaassa iässä olevalle miehelle? Näitähän löytyy ikämiesten bägeistä. Mutta luvut simulaattorin ruudulla eivät valehdelleet, joten pakko se oli uskoa: kevyempi varsi näytti sopivan minulle parhaiten. Tällä mailalla lyöntini olivat sekä tarkempia että pidempiä, ja sitähän minä pyysin.

Asiantuntevan golfmyyjän suositus osoittautui oikeaksi, vaikkei se omia odotuksiani vastannutkaan. Ja siihen olisi hyvä luottaa myös tietojärjestelmiä hankkiessa. Asiakkaan tehtävä on kertoa, mitä lopputulokselta halutaan, ja asiantuntijan vastuulla on ratkaista, miten siihen päästään. Jos asiakas itse määrittää hankinnan kriteerit liian tarkasti, ei niitä noudattamalla välttämättä päästä toivottuun lopputulokseen lainkaan. Ja kumpi lopulta on tärkeämpää: työkalut vai lopputulos?

Myös Efima haluaa auttaa asiakkaitaan liiketoimintaprosessien kehittämisessä ja tarjota digitalisaation työkalupakkiin juuri ne oikeat työkalut. Haluamme olla hyvä ja paikoin kyseenalaistavakin kumppani. Emme aina toimita sitä, mitä asiakas haluaa, vaan sen, mitä asiakas tarvitsee. Tämä onkin yksi syy sille, että Microsoft palkitsi meidät vuoden 2020 digitalisaatiokumppaninaan Suomessa.

Päädyin lopulta ostamaan myyjän suosittelemat mailat light-vartisina. Ja muutama kuukausi myöhemmin voin todeta, että valinta oli erittäin onnistunut. Pystyn luottamaan uusiin mailoihini aiempaa enemmän, ja se näkyy myös lyöntien onnistumisprosenteissa. Ja niille, jotka välttämättä haluavat tietää – on se tasoituskin laskenut parilla pykälällä.

Toivottavasti voimme jutella lisää liiketoimintaprosessien kehittämisestä vaikkapa asiakkaillemme järjestettävässä vuosittaisessa Efima Golf -tapahtumassa! Ja näkee siellä ne mailatkin käytännössä.

Jos olet asiakkaamme, eikä kutsu Efima Golfiin ole vielä tavoittanut sinua, voit varmistaa paikkasi tapahtumaan lähettämällä sähköpostia Maria Soinille: maria.soini@efima.com


Uppoavatko opit tietojärjestelmäprojekteista paremmin golftermein kerrottuna? Tutustu Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta -blogisarjan muihin kirjoituksiin:

Mitä sulla on bägissä? – Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta, osa 1.
Tunteet kuuluvat niin viheriölle kuin järjestelmäprojekteihinkin – Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta, osa 2.
Projektien pelikentillä harjoitus tekee mestarin – Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta, osa 4.
Fiilis ratkaisee – Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta, osa 5.