Skip to content
01.10.21Toiminnanohjaus ERP

Projektien pelikentillä harjoitus tekee mestarin – Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta, osa 4.

Tero Javanainen

Siinä missä golflyönnin hiominen huippuunsa vaatii harjoittelua, vaatii myös tietojärjestelmäprojekteissa onnistuminen kattavaa testaustyötä. Sen tietää Efiman projektitoimiston vetäjä ja vapaa-ajallaan golfiin hurahtanut Tero Javanainen, joka on todentanut harjoittelun merkityksen niin projektien pelikentillä kuin viheriölläkin. 


Kipuilin aikoinaan golfkentillä isosti chippien ja lähestymislyöntieni kanssa. Kylkiosumat seurasivat toinen toistaan, ja kierrosten griiniosumat pystyi laskemaan yhden käden sormilla. Totesin, että tähän ei ole kuin yksi ratkaisu: nyt on pakko treenata – ja paljon.

Ajaessani läheiselle golfkentälle suunnittelin tulevaa harjoitteluani. Pohdin, mitä kaikkia lyöntejä minun olisi harjoiteltava, miltä alustalta ja oliko jokin tietty lyönti osoittautunut erityisen hankalaksi. Mietin myös, miten lämmittelisin, miten hakisin tuntumaa eri matkoilta ja mitä asettaisin tavoitteeksi ennen siirtymistä seuraavaan harjoitteeseen.

Myös tietojärjestelmäprojekteissa harjoitus tekee mestarin. Projektien pelikentillä puhumme usein harjoittelun sijaan testaustyöstä, mutta periaate säilyy samana: tietojärjestelmäprojektia toteutettaessa on tunnistettava järjestelmän kaikki mahdolliset käyttötapaukset ja testattava ne kattavasti. Näin varmistetaan, että suunniteltu kokonaisuus vastaa määriteltyä tavoitetilaa ja että järjestelmä toimii halutusti.

Testaamiseenkaan ei ole oikotietä. Se on kovaa työtä ja vaatii paljon toistoja.

Golfkentälle saapuessani tavoitteeni oli kirkkaana mielessäni. Tänään tapahtuu kehitystä lyönnissä, ja täältä ei lähdetä kotiin ennen kuin tavoite on saavutettu. Hain rangelta korillisen palloja ja suuntasin viereiselle harjoitusviheriölle. Kaadoin läjän palloja maahan ja aloin chippailemaan niitä kohti viheriötä.

Testaamiseenkaan ei ole oikotietä. Se on kovaa työtä ja vaatii paljon toistoja. Onkin erityisen tärkeää määritellä testaukselle myös tavoitteet. Mitkä testitapaukset on saatava suoritettua hyväksytysti heti ja mitkä testitapaukset voidaan jättää myöhemmille testauskierroksille? Kun tavoite on kirkkaana mielessä, testauksen organisointi on huomattavasti helpompaa.

Hetken chippailtuani huomasin lyönnin paranevan kuin itsestään. Kun kolme palloa peräkkäin putosi puolentoista metrin säteelle reiästä, oli aika vaihtaa paikkaa. Ja jälleen harjoittelua seurasi sama lopputulos. Hetken lämmiteltyäni pallot alkoivat osua sinne, mihin halusinkin, ja oli jälleen aika vaihtaa paikkaa. Jatkoin samalla tavalla: kun tunsin saavuttaneeni riittävän tason, vaihdoin lyönnin paikkaa, etäisyyttä tai mailaa – harjoitussuunnitelmani mukaisesti.

Samoin tietojärjestelmiä tulee testata useita kierroksia ja usean eri henkilön toimesta. Käytännössä, mitä enemmän testaat, sitä varmemmin paikallistat ongelmat ja löydät niihin ratkaisuja. Eikä datan osuutta testauksessa tule vähäksyä. Puutteellinen testidata on yksi suurimmista syistä siihen, että ongelmia löydetään vasta tuotannossa käyttöönoton jälkeen. Hyvä testidata simuloi tuotantodataa mahdollisimman hyvin, ja kaikki eri datavariaatiot on otettu huomioon.

Muutaman tunnin harjoittelun jälkeen olin kuin uusi pelaaja. Kylkiosumat olivat loppuneet kokonaan, ja itseluottamus lyönteihini oli korkealla. Tästä olisi hyvä jatkaa eteenpäin kohti seuraavaa golfkierrosta. Jatkossa ei tarvitsisi ennen jokaista chippiä pelätä kylkiosumaa ja sitä, että pallo lentää greenin yli syvälle bunkkeriin. Tuli hyvä fiilis.

Myös tietojärjestelmän käyttöönottoon on mukava lähteä, kun tietää, että järjestelmä on testattu kattavasti. Me Efimalla noudatamme omaa Eficient-projektimenetelmäämme, joka perustuu kattavaan käyttötapausten kartoitukseen ja niiden iteratiiviseen testaamiseen asiakkaan omalla datalla. Asiakas on kädet savessa mukana tekemisessä heti projektin aloituksesta alkaen, ja samalla järjestelmä tulee asiakkaan pääkäyttäjille tutuksi testauskierrosten myötä.

Jos onnistuminen projektien pelikentillä kiinnostaa, ota yhteyttä – jutellaan aiheesta lisää vaikka golfia harjoitellen!


Uppoavatko opit tietojärjestelmäprojekteista paremmin golftermein kerrottuna? 

Tutustu Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta -blogisarjan muihin kirjoituksiin:

Mitä sulla on bägissä? – Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta, osa 1.
Tunteet kuuluvat niin viheriölle kuin järjestelmäprojekteihinkin – Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta, osa 2.
Asiakas ei ole aina oikeassa – Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta, osa 3.
Fiilis ratkaisee – Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta, osa 5.