Blogi
13.9.2018

ERP-päättäjä, sykkiikö digisydämesi? – 5 tulevaisuuden ERP:n ominaisuutta

Toiminnanohjausjärjestelmä eli ERP tunnetaan monissa yrityksissä järjestelmien monoliittina – kankeana järkäleenä, joka ei vain näytä mutta myös tuntuu tulleen kivikaudelta. Sen olemassaolo tiedostetaan, mutta sitä ei osata arvostaa. Sitä myös pelätään. Ei ihmekään, sillä kuulemme jatkuvasti epäonnistuneista miljoonaluokan ERP-projekteista.

Tosiasia kuitenkin on, että ERP on useimmille yrityksille ja organisaatioille välttämätön. Onneksemme maailma ja ERP-markkina muuttuvat. Tulevaisuuden toiminnanohjausjärjestelmät eivät ole pelottavia mörköjä, vaan liiketoiminnan mahdollistavia, joustavia kokonaisuuksia. Kokosin yhteen viisi ominaisuutta, joihin tulevaisuuden ERP kiteytyy:

1. Tulevaisuuden ERP on yrityksen digisydän

ERP on kuin yrityksen sisällä sykkivä sydän. Ilman sitä ei yhdenkään yrityksen päivittäinen liiketoiminta pyöri sujuvasti. Vakaa ja vahva digisydän pitää yrityksen tieto- ja tavaravirrat kasassa mahdollistaen samalla liiketoiminnan kehittymisen ja nopeatkin muutokset. Se pitää huolen siitä, että liiketoiminnan ydin on vakaalla pohjalla, mikä mahdollistaa muiden liiketoimintaspesifien sovellusten liittämisen osaksi tervettä kokonaisuutta. Tulevaisuuden ERP ei siis ole enää monoliitti, vaikka sillä onkin merkittävä rooli liiketoiminnan johtamisessa ja ohjaamisessa.

2. Tulevaisuuden ERP:tä käytetään mahdollisimman vähän

Tulevaisuudessa erppiä käytetään ”mahdollisimman vähän”. Syy tähän on yksinkertainen: asioiden tulisi olla niin pitkälle automatisoituja kuin vain on mahdollista. Mutta pakkohan sen ihmisen on jotain systeemiä käyttää? Niin onkin. Tulevaisuuden ERP onkin parhaimmillaan täysin huomaamaton osa päivittäistä toimintaa, eikä ihminen yleensä tiedä käyttävänsä erppiä tai tuottavansa tietoa erppiin. Työskentely tapahtuu sulavasti esim. toimisto-ohjelmien, käsipäätteiden tai puhelimeen asennettujen sovellusten välityksellä, jotka ovat saumattomasti yhteydessä syvällä sykkivään digisydämeen.

3. Tulevaisuuden ERP on valintojen pilvilinna

Nykymarkkinassa erilaiset appsit, tiettyjä liiketoiminnan ongelmia ratkaisevat täsmäratkaisut, ovat seksikkyydellään syrjäyttäneet perinteisen ERP:n talous- ja IT-päättäjien mielissä. Olen kuitenkin huomannut huolekseni muutoksen tavassamme ajatella: yhä useammin sovellukset ja ERP esitetään toisensa poissulkevina vaihtoehtoina, aivan kuin valinta olisi ”joko tai”. Näin ei kuitenkaan ole. Valinta on pikemminkin ”sekä että”, sillä ERP ja liiketoimintasovellukset täydentävät toisiaan. Asiaa voisi verrata ruokakaupan irtokarkkihyllyyn: unelmien karkkipussi on kokonaisuus, joka koostuu useasta eri palasesta. Nämä palaset eivät välttämättä ole yksi ja sama tuote, tai edes tuoteperhe, vaan kokonaisuuteen valitaan parhaiten omat tarpeet täyttävät palaset. Tulevaisuuden ERP on pilvessä ja kytkeytyy helposti muihin pilviin.

4. Tulevaisuuden ERP on älykäs

ERP ei kuitenkaan ole vain tietovarasto. Tulevaisuuden erpissä on älyä ja algoritmeja. Se osaa oppia ja sitä kiinnostaa kaikki, mitä sen ympärillä tapahtuu. Koneoppiminen (Machine Learning) ja keinoäly (Artificial Intelligence) ovat aiheita, jotka näkyvät lehtien palstoilla ja pyörivät mukana keskusteluissamme. Ne tarjoavat kiinnostavia mahdollisuuksia lisätä järjestelmien automaatiota, kun yhä useammat päättelykykyä vaativat tehtävät luonnistuvat koneilta ilman meidän ihmisten apua. Suuret ERP-pelurit, kuten Microsoft ja SAP, panostavat älyyn auliilla kädellä ja pitävät näitä teknologioita erottamattomana osana tulevaisuutta. Älykäs ERP tehostaa työtämme ja vapauttaa meidät entistä vaativampiin, inhimillistä ajattelua ja tunneälyä vaativiin tehtäviin.  

5. Tulevaisuuden ERP täyttää tarpeen

Kun yritys miettii omaa tulevaisuuden erppiään, taustalla on (tai pitäisi olla) yrityksen strategia ja tavoitteet. ERP:n tarve pohjautuu liiketoiminnan näkemykseen tulevaisuudestaan ja sen tuomista tarpeista. Tulevaisuuden ERP:lle pitäisi pystyä rakentamaan vahva business case. Business case, jonka pohjana ei ole se, että nykyiset järjestelmät vanhenevat, vaan yrityksen tulevaisuuden liiketoiminta ja sen kehittymisen mahdollistaminen. Tulevaisuuden ERP ei ole viime hetkellä hankittu pakollinen paha, vaan huolella harkittu ja arvoon perustuva tarpeiden täyttäjä. 

Me Efimalla uskomme vahvasti siihen, että tulevaisuuden ERP on yrityksen digisydän. Vakaa ydin, joka toimiessaan on lähes huomaamaton, mutta jota ilman me emme voisi elää. Kun yrityksen sydän on kunnossa, voidaan huomio suunnata aivojen (keinoäly ja koneoppiminen) ja lihasten (sovellukset) kehittämiseen. Tulevaisuuden ERP ei ole talous- ja tietohallintojohtajan painajainen, vaan tarveperusteinen arvonluoja ja ketterän kehityksen mahdollistaja.

Kirjoittaja

Kai Lyytinen

Kai Lyytinen
ERP-liiketoiminnan johtaja, partner

Kai Lyytinen on Efiman ERP-liiketoiminnan vetäjä ja yksi yrityksen perustajista. Hänen ideaalimaailmassaan prosessit ja tietojärjestelmät ovat tarkoituksenmukaisia ja liiketoimintaa tukevia työkaluja.

Uusimmat

Yritysjohtaja, keskity tunteeseen – näin panostat tulevaisuuteen!

Yritysjohtaja, keskity tunteeseen – näin panostat tulevaisuuteen!

Tero SalminenTietotyö automatisoituu. Tämä asettaa uudenlaisia vaatimuksia työympäristölle ja osaamiselle sekä sille, miten me työntekijät yrityksen sisäiset prosessit koemme. Millä keinoin voimme parantaa tulevaisuuden työelämää? Miltä työnteon tulisi tuntua, kun työskentelemme omien sisäisten prosessiemme parissa?

Palautetta pukinkonttiin – kollegasi kiittää

Palautetta pukinkonttiin – kollegasi kiittää

Riku HuikuriKaikkein vaikuttavin palaute on se, jonka saa suoraan työkaverilta tai asiakkaalta. Myös esimiehen palautteelle on sijansa, mutta työkavereiden havainnot ja vinkit ovat usein kiinnostavampia ja mieleenpainuvampia. Palautteenannon kulttuuria tulisikin edistää, sillä siitä hyödymme me kaikki.

Neljäsosa suomalaisista yrityksistä ei ole valmis digiin – IT ja talous eri linjoilla digitalisaatiosta

Neljäsosa suomalaisista yrityksistä ei ole valmis digiin – IT ja talous eri linjoilla digitalisaatiosta

Tero SalminenVäitän, ettei yksikään meistä ole välttynyt digitalisaatiohypeltä viime vuosien aikana. Digitalisaation tuomia muutoksia ja mahdollisuuksia hehkutetaan kilpaa mediassa. Se mikä yllättää, on tämän muutoksen todellinen vauhti – tai pikemminkin sen hitaus – suomalaisissa yrityksissä.