Blogi
12.6.2017

Make reporting great again!

Muutos peräpeiliin tuijottelusta liiketoimintavetoiseen, ketterään raportointiin alkoi yli kymmenen vuotta sitten. Nyt puhutaan jo modernin raportoinnin seuraavasta aallosta. Moni yritys ei kuitenkaan ole päässyt edes ensimmäisen aallon mukaan. Nyt jos koskaan on aika herätä!

Raportointityökalut ovat kehittyneet hurjasti viimeisinä vuosina, ja silti harmittavan useassa yrityksessä raportointi hoidetaan edelleen Excel-taulukoita käyttäen. Raporttien tuottaminen on manuaalista työtä ja vie työntekijöiltä pahimmillaan useita päiviä. Ennakkoluulot uusia työkaluja kohtaan sekä tutuiksi tulleet kauhutarinat ohjelmistojen käyttöönottoprojekteista elävät vahvoina. Moderniin raportointiin siirtymisen huomaa koko yrityksen raportointikulttuurin muutoksena.

Olisiko tullut aika siirtää raportointi tälle vuosituhannelle? Moderni raportointityökalu on normi – ei vain poikkeus.

Nykyisin yritykset tuottavat ja tallentavat valtavat määrät dataa. Kerätty data sisältää suunnattomasti tietoa, joka tulisi pystyä muokkaamaan helposti hyödynnettävään muotoon. Tieto ei enää ole pienen joukon etuoikeus, vaan siitä hyötyvät kaikki yrityksen työntekijät. Kun prosessit, tavoitteet ja mittarit on laadittu järkevästi, kerätyn datan avulla yrityksen toimintaa voidaan halutessa ohjata yksilötasolla. Näin data tukee jokaisen työntekijän päivittäistä tekemistä.

Yksi modernin raportoinnin eduista on yhteisöllinen tiedon analysointi. Helppokäyttöiset, interaktiiviset ja visuaaliset raportit innostavat ihmisiä pyörittelemään tietoa ja porautumaan raporttien yksityiskohtiin. Kun raportointi on helposti kaikkien saatavilla, useita järkeviä kysymyksiä nousee esiin. Erilaisia syy-seuraussuhteita löydetään, ja raportointi on tukena liiketoiminnan kehittämisessä. Seurauksena tästä on todellinen ”data discovery”, eli liiketoimintatiedon mielekäs havainnointi ja piilevien trendien löytäminen. Kun yrityksissä huomataan, miten helposti datan analysointi moderneilla välineillä onnistuu, myös kiinnostus analytiikkaa kohtaan kasvaa. Ennustaminen, segmentointi ja erilaiset entä jos -analyysit tukevat päivittäistä tiedolla johtamista entisestään.

Helppokäyttöisyys on yksi modernin raportoinnin kulmakivistä. Tähän olennaisena osana kuuluvat itsepalvelumaisuus ja tiedon saatavuus missä tahansa. Päivittäisessä toiminnassa tarvittavat tiedot ovat jatkuvasti ja helposti niitä tarvitsevien henkilöiden saatavilla – jopa ilman IT-osaston apua. Raportointityökalujen selain- ja mobiiliversiot tuovat lähes työpöytätason ominaisuudet käyttäjien saataville missä ja milloin tahansa. Liiketoiminnan johtamiseen tarvittava tieto on aina ajankohtaista, sillä se päivittyy reaaliajassa uusimmilla tiedoilla. Raportoinnin tuloksia voidaan myös helposti upottaa applikaatioihin, sisäisiin tiedotuskanaviin tai yrityksen verkkosivuille.

Tiedonhallinta ja tietoturva ovat tärkeitä aiheita, kun käsitellään yrityksen arkaluontoisia tietoja. Modernissa raportoinnissa turvallisuus otetaan huomioon, ja pilviratkaisut on suojattu tehokkaasti. Yritykset voivat tarpeidensa mukaan hallita sitä, ketkä saavat käyttää raportointia ja keillä on oikeus tietojen näkemiseen.

Yksi tarjoamistamme raportointiratkaisuista on Microsoftin Power BI. Kyseessä on erittäin helppokäyttöinen ja kattava työkalu raportointiin. Power BI on yksi modernin raportoinnin tiennäyttäjistä ja on ollut usean vuoden ajan Gartnerin tutkimuksissa johtajien segmentissä. Microsoft kehittää ohjelmistoa aktiivisesti käyttäjien ehdoilla ja julkaisee uusia, haluttuja ominaisuuksia kuukausittain. Pureudun tarkemmin Power BI -aiheeseen blogisarjan seuraavassa osassa.

 

Kiinnostuitko Power BI:stä? Jutellaan lisää!

Kirjoittaja

Toni Jormalainen

Toni Jormalainen
Senior Solution Consultant

Toni on senior-tason BI-asiantuntija ja toimii Efimalla Power BI:n tuotepäällikkönä. Hänellä on pitkä kokemus erilaisista raportointiympäristöistä ja vaativista asiakasprojekteista niin projektipäällikön kuin asiantuntijan roolissa. Toni haluaa nähdä lukujen taakse ja esittää dataa informatiivisessa, ymmärrettävässä, käyttäjäystävällisessä ja kauniissa muodossa.

Uusimmat

Yritysjohtaja, keskity tunteeseen – näin panostat tulevaisuuteen!

Yritysjohtaja, keskity tunteeseen – näin panostat tulevaisuuteen!

Tero SalminenTietotyö automatisoituu. Tämä asettaa uudenlaisia vaatimuksia työympäristölle ja osaamiselle sekä sille, miten me työntekijät yrityksen sisäiset prosessit koemme. Millä keinoin voimme parantaa tulevaisuuden työelämää? Miltä työnteon tulisi tuntua, kun työskentelemme omien sisäisten prosessiemme parissa?

Palautetta pukinkonttiin – kollegasi kiittää

Palautetta pukinkonttiin – kollegasi kiittää

Riku HuikuriKaikkein vaikuttavin palaute on se, jonka saa suoraan työkaverilta tai asiakkaalta. Myös esimiehen palautteelle on sijansa, mutta työkavereiden havainnot ja vinkit ovat usein kiinnostavampia ja mieleenpainuvampia. Palautteenannon kulttuuria tulisikin edistää, sillä siitä hyödymme me kaikki.

Neljäsosa suomalaisista yrityksistä ei ole valmis digiin – IT ja talous eri linjoilla digitalisaatiosta

Neljäsosa suomalaisista yrityksistä ei ole valmis digiin – IT ja talous eri linjoilla digitalisaatiosta

Tero SalminenVäitän, ettei yksikään meistä ole välttynyt digitalisaatiohypeltä viime vuosien aikana. Digitalisaation tuomia muutoksia ja mahdollisuuksia hehkutetaan kilpaa mediassa. Se mikä yllättää, on tämän muutoksen todellinen vauhti – tai pikemminkin sen hitaus – suomalaisissa yrityksissä.