Blogi
12.10.2017

Tahto kasvaa

Minulta on aina silloin tällöin kysytty, mikä on Efiman kasvun salaisuus. Olen vastannut, että kasvun takana on kaksi asiaa ylitse muiden: mahtava porukka ja tahto kasvaa.

Nyt se on tehty. Istun hiekkarannalla varpaat lämpimässä, turkoosissa rantavedessä ja katson ohi auringonlaskun värjäämän horisontin syvälle ajatuksiini vajoten. Henkilöstömme on tullut viettämään syys-kickoffia nimikkopaikkaamme Kreikan Agia Efimalle, jossa samalla juhlistamme pitkän tähtäimen visiomme tavoitteiden saavuttamista. Olen juuri kokenut yhden elämäni ikimuistoisimmista hetkistä: kreikkalaisella rannalla sata efimalaista juoksi yllätyksenä meidän Efiman perustajien ympärille ja sulki meidät yhteiseen halaukseen. Tunne on sanoin kuvaamaton.

Minulta on aina silloin tällöin kysytty, mikä on Efiman kasvun salaisuus. Olen vastannut, että kasvun takana on kaksi asiaa ylitse muiden: 1) mahtava porukka ja 2) tahto kasvaa. Efiman perustajilla on ollut kova palo kasvaa alusta saakka. Perustimme Efiman erittäin haastavana aikana keskellä finanssikriisiä, ja monet pitivät meitä hulluina. Näiden epäilijöiden kommentit eivät meitä lannistaneet, vaan päinvastoin: halu onnistua ja näyttämisen tarve kasvoivat entisestään.

Kasvuvimma on yrittäjälle kaiketi kuin sairaus, josta tuskin voi koskaan kokonaan parantua – mutta en haluaisikaan. Sen verran upea matka meillä on ollut tähän saakka, ja vanhan vision jäätyä Kefalonian rantakallioiden taakse roihuaa kasvuhalukkuus entistäkin vahvempana. Tunnen itseni onnekkaaksi, että minulla on ollut mahdollisuus perustaa Efima yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa. Kova kasvu voi toteutua vain, mikäli porukkaan saadaan lisää kaltaisiamme rohkeita tyyppejä. Tässä olemme onnistuneet hyvin.

Lisäksi visiomme voima on ollut merkitsevä. Sen tajusin istuessani konkreettisesti visiossamme (”Oma rantamme”, Agia Efima, oli myös visiomme nimi). Päätimme aikanaan, että lähdemme porukalla visiokuvassa näkyvälle hiekkarannalle, kun tavoitteet on saavutettu. Tarinallisesta visiosta on syntynyt paljon merkitystä sekä huumoria ja iloa organisaatioomme. Se on auttanut jaksamaan läpi vastoinkäymisten ja vaikeiden aikojen. Se on pitänyt maalimme koko ajan kirkkaana, vaikka reittiä on matkan varrella välillä muutettukin. Yhteinen, aidosti jaettu visio on kasvattanut yhteishenkeämme. Se on ollut myös sopiva – ei liian haastava, jolloin edes me perustajat emme olisi siihen uskoneet, tai liian helppo, jolloin se ei kannustaisi ponnistelemaan.

Visio asettaa tavoitteen, mutta miten tavoitteeseen päästään? Yrityskulttuurin merkitys on suuri, ja olemme alusta saakka halunneet rakentaa hyvää ja tervettä kulttuuria yritykseemme. Olennainen osa Efiman yrityskulttuuria on matala hierarkia, helppo ja välitön kanssakäyminen sekä hyvähenkinen yhteistyö. Johto on lähellä työntekijöitä, ja työntekijät tuntevat toisensa erittäin hyvin. Toistemme tunteminen rakentaa kaikista tehokkaimmin keskinäistä luottamuspohjaa, joka on kivijalka kaikelle muulle. Minun oli helppo nyökytellä tämänvuotisessa Nordic Business Forumissa kuunnellessani sekä Rachel Botsmanin että Patrick Lencionin esityksiä luottamuksesta. Erityisesti Lencionin mainitsema haavoittuvuuden salliva luottamus tuntui tutulta.

Osallistaminen, osallistuminen ja yhdessä tekeminen ovat olennainen osa Efiman yrityskulttuuria. Kun osaava porukka on saatu kasaan, ei siinä piileviä voimavaroja kannata jättää käyttämättä. Matala hierarkia ja luottamus näkyvät esimerkiksi strategiaa ja tavoitteita suunnitellessa. Olemme aina pyrkineet työstämään tärkeitä strategiaan liittyviä asioita yhdessä koko porukalla. Meillä ei juuri tunneta sanaa jalkauttaminen – asioita ei tarvitse jalkauttaa, kun ne alusta alkaen suunnitellaan yhdessä. Juuri tätä työtä teimme matkalla yhdessä, eteenpäin katsoen.

Aurinko vajoaa viimein horisontin taakse ja palaan ajatuksistani nykyhetkeen. On tullut aika jatkaa eteenpäin – yhteinen taipaleemme on vasta aluillaan. Katselen hiekkarannalta takaisin laivaan nousevaa joukkoa ylpeänä. Olen varma, että lähdemme pian uudestaan vastaavalle matkalle. Mikä tahansa tavoite onkin, tämä porukka sen saavuttaa.

Menomatkalla ilmassa oli #efimagiaa – kirjaimellisesti.

Käynnistimme ensimmäisen matkapäivän kokoontumalla rannalle ja käymällä läpi ajatuksia efimalaisuudesta.

Matkan aikana työstimme kasvumme seuraavan vaiheen strategiaa. Aiheinamme olivat mm. "se jokin Efimassa" ja "se jokin asiakkaalle".

Myrtos Beach – visiomme rantakuva. Näissä maisemissa hyvästelimme vanhan visiomme ja käänsimme katseet kohti tulevaa.

Varasimme myös riittävästi aikaa yhteiselle hauskanpidolle ja toisiimme tutustumiselle – siis luottamuksen rakentamiselle.

Kirjoittaja

Tero Salminen

Tero Salminen
Toimitusjohtaja

Tero Salminen on yksi Efiman neljästä perustajasta ja pitkän linjan taloushallinnon ja liiketoimintaprosessien kehittäjä. Taloushallinnon saralla hän haluaa edistää tarkoituksenmukaisuutta, parhaiden työkalujen hyödyntämistä ja hyvää palvelua. Näitä hän käsittelee Sanna Kaarlejärven kanssa syksyllä ilmestyneessä kirjassa ”Älykäs taloushallinto”.

Uusimmat

Uskalla unelmoida paremmasta arjesta

Uskalla unelmoida paremmasta arjesta

Sanna KaarlejärviTaloushallinto on täynnä turvallisuudentunnetta tuovia rutiineja. Huolehtimalla rutiineista varmistamme, että asiat tulevat hoidetuksi lakien ja käytäntöjen mukaisesti. Kontrollina toimii usein omien silmien ja sormien kosketus. Tunnistatko itsesi?

Palju kävi pieneksi – yrityksemme kymmenen kasvun vuotta

Palju kävi pieneksi – yrityksemme kymmenen kasvun vuotta

Tero SalminenIstun helteisen Miamin lentokentällä ja odotan kohta pääseväni koneeseen ja kohti kotia. Takana on onnistunut työmatka USA:n liiketoimintojemme parissa. Työmatkalta on aina ihana palata kotiin, mutta nyt paluuseen liittyy erityistä jännitystä ja tunnetta, jota on vaikea kuvailla. Juhlimme perjantaina Efiman 10-vuotisjuhlia.

Soveltamisen taito – 5 asiaa, jotka sovelluksen kehittäjän tulisi muistaa ERP:stä

Soveltamisen taito – 5 asiaa, jotka sovelluksen kehittäjän tulisi muistaa ERP:stä

Kai LyytinenLiiketoiminnan digitalisoituessa erilaiset yksittäisen pienet mobiili- ja selainpohjaiset sovellukset ovat kasvattaneet suosiotaan. Sovelluskehitys on myös muuttunut tasavertaisemmaksi ja helpommaksi, eikä välttämättä vaadi enää edes koodausta. Liiketoimintasovellusten kehittämisen yksinkertaistuminen voi helpottaa elämää yrityksessä ja kannustaa kokeilukulttuuriin, jonka kautta löydetään liiketoimintaa parhaiten tukevat sovellukset.