Skip to content
09.10.23Toiminnanohjaus ERPDynamics 365

Unboxataan Dynamics 365 -versiopäivitys! – Versio 10.0.36

Efiman Dynamics 365 -tuotevastaavat
09.10.2023 | Microsoftin pilvi-ERP, Dynamics 365, päivittyy useita kertoja vuodessa ja tarjoaa jokaisessa versiopäivityksessä kasapäin uusia parannuksia. Mitä löytyykään kääreistä tällä kertaa, kun Efiman Dynamics 365 -tuotevastaavat, Susanna, Annukka, Taina, Erno, Heidi, Elli ja Maria, käyvät läpi syyskuisen versiopäivityksen sisältöä?

Microsoft Dynamics 365 -liiketoiminta-alustalle julkaistaan jatkuvasti uusia versiopäivityksiä, jotka tuovat mukanaan uusia toimintoja ja ominaisuuksia. Tässä blogisarjassa autamme lukijoitamme pysymään ajan tasalla alustan kehityksestä ja versiopäivitysten tarjoamista mahdollisuuksista. Käymme läpi versiopäivitysten keskeisimmät uudistukset ja muutokset, yksi versiopäivitys kerrallaan.

Tällä kertaa vuorossa on syyskuussa julkaistu pääversiopäivitys 10.0.36, jonka sisältöön tutustumme sekä koko alustan tasolla että neljän erillissovelluksen näkökulmasta:

Dynamics 365 -alustalle julkaistaan vuonna 2023 yhteensä seitsemän versiopäivitystä, joista kaksi on niin sanottuja pääversiopäivityksiä. Pääversioissa ei ainoastaan julkaista uusia ominaisuuksia, vaan myös muutetaan jo aiemmin julkaistujen ominaisuuksien tiloja. Versiopäivitys 10.0.36 on tämän vuoden toinen pääversiopäivitys, joten ennen kuin siirrymme uusiin ominaisuuksiin, haluamme muistuttaa kaikkia lukijoitamme tarkistamaan aiemmin julkaistujen ominaisuuksien tilamuutokset:

Muista seurata ominaisuuksien tilamuutoksia pääversiopäivityksen yhteydessä!

Dynamics 365 -alustalle julkaistaan uusia toimintoja ja ominaisuuksia jokaisessa versiopäivityksessä. Uusien ominaisuuksien lisäksi Microsoft tekee muutoksia jo aiemmin julkaistujen ominaisuuksien tiloihin kaksi kertaa vuodessa, pääversiopäivitysten yhteydessä. Syyskuussa julkaistu pääversiopäivitys 10.0.36 toi myös mukanaan tilamuutoksia aiemmin julkaistuihin ominaisuuksiin, joihin jokaisen Dynamics 365 -käyttäjäyrityksen on syytä tutustua.

Jokainen ominaisuus kulkee seuraavan tilapolun läpi:

 • Esiversio (preview): uuden ominaisuuden ensimmäinen julkaisu
 • Julkaistu (released): julkaistu ominaisuus, joka ei ole käytössä oletuksena, mutta sen voi halutessaan ottaa käyttöön
 • Käytössä oletusarvoisesti (on by default): ominaisuus, joka on käytössä oletuksena, mutta sen voi tarvittaessa kytkeä pois päältä
 • Pakollinen (mandatory): ominaisuus, joka on pakotettu käyttöön, eikä sitä voi kytkeä pois päältä muuten kuin ottamalla yhteyttä Microsoftiin 

Kaikki esiversio-tilassa olevat ominaisuudet siirtyvät siis aikanaan julkaistuihin, sitten oletusarvoisesti käytössä oleviin ja lopulta pakollisiksi toiminnallisuuksiksi. Oletusarvoisesti käyttöön tulevat sekä pakolliset toiminnallisuudet vaikuttavat yrityksen prosesseihin ja ne vaativat huolellista testaustyötä. Jos et ole vielä perehtynyt versiopäivityksen 10.0.36 tilamuutoksiin omassa järjestelmässäsi, nyt on hyvä aika tehdä se.

Voit tarkastella kunkin ominaisuuden tilaa ja sen kehitystä Toimintojen hallinta -työtilassa. Työtilan avulla voit nähdä luettelon kussakin versiopäivityksessä julkaistuista ominaisuuksista ja niiden tiloista, lukea ominaisuuksien ohjeita sekä kytkeä ominaisuuksia päälle tai pois päältä, jos ominaisuus ei ole vielä pakollinen.


Uutta koko Dynamics 365 -alustassa

Tässä versiopäivityksessä julkaistiin yksi koko Dynamics 365 -alustaan liittyvä parannus, johon kannattaa tutustua.

Työhistorian automaattinen puhdistus parantaa suorituskykyä

Tietojen hallinta -työtilan avulla tietoja tuodaan ja viedään pois Dynamics 365 -alustalta. Tietojen hallintaan voi kertyä paljon dataa – usein myös hyvin pitkältä ajalta – mikä voi heikentää järjestelmän suorituskykyä. Jatkossa yli 90 päivää vanhat työhistoriatiedot ja niihin liittyvien taulujen tiedot tyhjentyvät automaattisesti. Tietojen automaattinen puhdistus vaikuttaa positiivisesti järjestelmän suorituskykyyn, sillä tietojen määrä tietokannassa pienenee. Aikaisemmin työhistorian puhdistus suoritettiin manuaalisesti eräajona jo versiossa 10.0.5 julkaistun Suoritushistorian puhdistus -ominaisuuden avulla.

Tietojen hallinta -työtilassa on käytettävissä lisäksi uusi ominaisuus Työhistorian puhdistaminen, jonka avulla automaattisen puhdistuksen aikaikkuna voidaan määrittää lyhyemmäksi kuin 90 päivää. Ominaisuuden avulla voidaan luoda erätyö, jolle asetetaan pienempi arvo kuin 90 päivää. 90 päivän historiatietojen säilyttäminen voi yhä kerryttää hyvin paljon rivejä tauluihin esimerkiksi tilanteessa, jossa käytössä on integraatio, jolla tuodaan usein isoja tietomassoja järjestelmään. Tällöin puhdistussykli kannattaa määrittää lyhyemmäksi.

Puhdistus koskee seuraavia tauluja:

 • Kaikki staging-taulut
 • DMFSTAGINGVALIDATIONLOG
 • DMFSTAGINGEXECUTIONERRORS
 • DMFSTAGINGLOGDETAIL
 • DMFSTAGINGLOG
 • DMFDEFINITIONGROUPEXECUTIONHISTORY
 • DMFEXECUTION
 • DMFDEFINITIONGROUPEXECUTION


Uutta Dynamics 365 Finance -järjestelmässä 

Perintäkoordinaattorin työtila tehostaa luotonhallintaa ja tekoälytoiminnallisuudet tehostavat työskentelyä

Kiinnostavimmat uudistukset versiopäivityksessä 10.0.36 Microsoft Dynamics 365 Financen osalta ovat vielä public preview -tilassa, joten ne eivät ole vielä valmiita tuotantokäyttöön. Kerromme kuitenkin jo yhdestä toiminnallisuudesta, johon kannattaa tutustua ennakkoon ennen kuin toiminnallisuus julkaistaan tuotantokäyttöön:

Uusi luotonhallinnan työtila antaa perintäkoordinaattorille (agent) mahdollisuuden tarkastella yhdellä silmäyksellä asiakkaan laskuja, maksuja, aktiviteetteja ja perintäkirjeitä. Työtilassa näkyy myös asiakkaan maksuhistoria, hyvitykset ja erääntyneet summat yhteenvetona, josta voi saada syvällisempää tietoa asiakkaan tilanteesta ja historiasta. Työtilassa on myös yhteystiedot, joiden avulla voi aloittaa sähköpostin kirjoittamisen tai soittamisen asiakkaalle tai sisäiselle kollegalle, joka on määritelty asiakkaan tiedoissa.

Työtilassa on lisäksi perintäkoordinaattorin yhteenveto -toiminto, joka hyödyntää tekoälyä luodakseen yhteenvedon asiakkaan maksuhistoriasta, avoimista saldoista ja myynneistä. Tekoäly pystyy myös generoimaan sähköpostiluonnoksen muistutuskirjeeksi, jonka perintäkoordinaattori voi muokata ja lähettää asiakkaalle. Molemmat toiminnot on otettava käyttöön Toimintojen hallinta -työtilassa ja AI-perusteinen yhteenveto vaatii lisäksi Dataversen ympäristöasetteet.

luotonhallinta
Näkymä perintäkoordinaattorin työtilaan

Uusia käyttökohteita taloushallinnon tunnisteille

Taloushallinnon tunnisteet on nyt lisätty käytettäväksi myyntitilauksilla, pakkauslistalla ja myyntilaskulla. Mikäli et ole vielä tutustunut taloushallinnon tunnisteisiin, lue niistä lisää aiemmasta blogistamme.

Useita parannuksia valuutan uudelleenarvostukseen

Versiopäivityksessä 10.0.36 julkaistiin kolme hyödyllistä parannusta valuutan uudelleenarvostukseen eri moduuleissa:

 1. Valuutan uudelleenarvostuksen kirjaaminen tapahtumien täsmäytyksessä (Kirjanpito)

  Taseen tilien täsmäytyksen yhteydessä on nyt mahdollista kirjata automaattisesti toteutuneet kurssivoitot ja -tappiot, jos raportointivaluutan debet ja kredit erottavat.

 2. Paranneltu ulkomaanvaluutan uudelleenarvostus pankkitileille (Maksuliikenteen hallita)

  Ominaisuus mahdollistaa talouden dimensioiden valinnan ”joko kaikki tai ei mitään”, kun lasketaan kurssivoittoa tai -tappiota. Lisäksi ominaisuus muuttaa laskentalogiikkaa, jolloin pankkitilin saldo lasketaan ensiksi joko kaikilla tai ei millään talouden dimensioilla. Tämän jälkeen voitto tai tappio lasketaan kirjanpitotileittäin. Ominaisuutta ei voida ottaa pois päältä aktivoinnin jälkeen.

 3. Osto- ja myyntireskontran ulkomaanvaluutan uudelleenarvostuksen suorituskyvyn parannus (Ostoreskontra, myyntireskontra)

  Ominaisuus parantaa ulkomaanvaluutan uudelleenarvostuksen suorituskykyä jakamalla suuret rivimäärät tasalukuisiin eriin.


Uutta Dynamics 365 Supply Chain Management -järjestelmässä

Useiden nimikkeiden myyminen ja hinnoittelu tuotepakettina

Tämä uusi toiminnallisuus mahdollistaa useiden tuotteiden myymisen ja hinnoittelun yhtenä tuotepakettina. Uusi toiminnallisuus on helppo ottaa käyttöön, ja sen avulla voidaan varmistaa, että oikeat tuotteet myydään ja hinnoitellaan aina yhdessä. Ominaisuus avulla varmistetaan, että pakettiin kuuluvat yksittäiset tuotteet tulevat toimitetuksi ja tulot kohdistuvat nimiketasolla oikein. 

Tuotepaketti koostuu kahdesta tai useammasta tuotteesta, jotka myydään ja hinnoitellaan yhdessä. Siihen sisältyy aina yksi päänimike ja yksi tai useampi komponenttinimike. Myyntitilauksen syöttäminen on nopeaa ja tehokasta, koska käyttäjä voi lisätä koko paketin myyntitilaukseen lisäämällä pelkästään päänimikkeen. Keräilyluetteloissa ja pakkausluetteloissa luetellaan tuotepaketin komponentit, mutta myyntivahvistukset ja myyntilaskut näyttävät vain päänimikkeen.

Tämä uusi tuotepakettitoiminto korvaa aikaisemmin käytössä olleen pakettitoiminnon, joka on osa tuloutusmoduulia. Aikaisempi pakettitoiminnon tuki on poistunut huhtikuussa 2023. Uutta tuotepakettitoimintoa ei voi ottaa käyttöön ennen kuin Tuottokirjaus-ominaisuus on kytketty pois päältä ominaisuuksien hallinnasta.

Dynaaminen tulostimen valinta tehostaa tulostamista

Versiopäivitys 10.0.36 tekee tulostamisesta joustavampaa ja tehokkaampaa dynaamisen tulostimen valinnan avulla. Tämän toiminnon avulla on mahdollistaa määrittää, että tulosteet ohjautuvat automaattisesti käyttäjää lähimpään tulostimeen, kun tulostetaan rekisterikilpiä tai kollitarroja.

Tulosteen dynaamista ohjautumista oikealle tulostimelle voidaan ohjata käyttäjän, varaston, sijainnin ja/tai alueen mukaan. Valinta voidaan asettaa jokaiselle tulostimelle erikseen edellä mainittujen ehtojen mukaisesti.

Tämä toiminto on hyödyllinen, kun käytössä on useita tulostimia ja kun käyttäjät suorittavat työtehtäviä useammassa työpisteessä. Toiminto otetaan käyttöön konfiguroimalla tulostimet ja tarrat dynaamiseen ohjaukseen.

Luo automaattisesti konsernin sisäiset suoratoimitustilaukset ostotilausten pohjalta 

Tämä uusi toiminnallisuus helpottaa konsernin sisäisten suoratoimitustilausten luomista ostotilausten pohjalta. Toiminnon avulla voit automatisoida sekä konsernin sisäisen suoratoimituksen myyntitilauksen että konsernin sisäisen suoratoimituksen ostotilauksen luomisen, kun teet ostotilauksen toisessa yrityksessä. Kun tämä toiminto on käytössä, sinun ei tarvitse avata konsernin sisäisen suoratoimituksen myyntitilausta erikseen Myyntitilauksen tiedot -lomakkeesta, vaan konsernin sisäinen suoratoimituksen ostotilaus luodaan automaattisesti.

Ominaisuutta voidaan käyttää tilanteissa, joissa Luo konsernin sisäiset tilaukset ja Suoratoimitus-asetusten arvona on Kyllä konsernin sisäisessä myyntitilauksessa.

Kun tämä toiminto ei ole käytössä, konsernin sisäisen suoratoimituksen ostotilauksen luominen viivästyy, kunnes avaat konsernin sisäisen suoratoimituksen myyntitilauksen manuaalisesti Myyntitilauksen tiedot -sivulla.

Kopioi asiakkaan viite ja ehdotus ostotilausriviin, kun se on luotu myyntitilausriviltä 

Kun ostotilausrivi luodaan myyntitilausriviltä, toiminto kopioi asiakkaan viitteen ja ehdotuksen arvot myyntitilausriviltä ostotilausriviin. Jos myyntitilausrivillä ei ole määritetty yhtä tai molempia arvoja, toiminto kopioi arvot sen sijaan myyntitilauksen otsikosta.

Suunnittele ostotilauksesi ostomäärän mukaan – tarvemäärän sijaan 

Dynamics 365 Supply Chain Management -versiopäivityksessä 10.0.36 julkaistu uusi toiminnallisuus mahdollistaa suunnitellun ostotilauksen luomisen ostomäärän perusteella tarvemäärän sijasta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun luot suunnitellun ostotilauksen manuaalisesti käyttöliittymästä, voit määrittää ostotilauksen määrän itse sen sijaan, että se laskettaisiin tarvemäärän pohjalta. Ostotilauksen määrä asetetaan oletuksena tilauksen oletusasetusten mukaisesti, mutta voit muuttaa sitä tarpeen mukaan. Uusi toiminnallisuus on hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun ostoerän koko määritellään pakkausten kerrannaisina ja tarvemäärä eroaa pakkauskoon määrittelemästä määrästä.

New planned order

planned orders
Uusi Ostomäärä-kenttä


Uutta Dynamics 365 Commerce -järjestelmässä

Dynamics 365 Commerce -toimintoihin ei tässä versiopäivityksessä tuotu merkittäviä uusia toiminnallisuuksia.


Uutta Dynamics 365 Project Operations
-järjestelmässä

Dynamics 365 Project Operations -toimintoihin ei tässä versiopäivityksessä tuotu merkittäviä uusia toiminnallisuuksia.


Kysy lisää!

Oliko jokin uusista ominaisuuksista tai parannuksista erityisen kiinnostava sinulle? Jos haluat tietää lisää versiopäivityksen sisällöstä ja yksityiskohdista, ota asiantuntijoihimme yhteyttä alla olevan painikkeen kautta.

Ota yhteyttä

Tutustu aiempiin blogisarjamme osiin täältä. Olemme unboxanneet jo kuusitoista Dynamics 365 -versiopäivitystä.Tutustu kirjoittajiin:

Susanna Lindberg_web_72dpi

 

Susanna Lindberg
Senior Technical Architect

Susanna toimii Efimalla Microsoft Dynamics 365 -liiketoiminta-alustan teknisenä arkkitehtina. Ratkaisun parissa Susanna on työskennellyt jo yli 10 vuoden ajan useissa eri rooleissa: sekä projektivaiheen että jatkuvien palvelujen asiakkaiden parissa – sekä kehittäjänä että teknisenä konsulttina ja arkkitehtina. Susannalle on tärkeää pysyä ajan tasalla ratkaisun kehityksestä ja uusista ominaisuuksista sekä ymmärtää, miten muutokset vaikuttavat kokonaisuuteen ja asiakkaan liiketoimintaan.

Annukka Hejazi_press

 

Annukka Hejazi
Senior Solution Consultant

Annukka on Efiman Dynamics 365 Commerce -konsultti, joka innostuu kaupan alan erikoispiirteiden ymmärtämisestä ja niiden sovittamisesta ERP-maailmaan. Annukka on työskennellyt Microsoft Dynamics AX ja Microsoft Dynamics 365 -järjestelmien parissa jo viidentoista vuoden ajan ja päässyt tutustumaan ratkaisuihin niin järjestelmän pääkäyttäjän roolissa asiakkaan puolella kuin myös ratkaisukonsulttina toimittajan leivissä. Ennen hurahtamistaan kaupan alan ja Dynamics 365 Commercen kiemuroihin pari vuotta sitten, Annukka toimi pitkään toimitusketjun hallinnan ratkaisukonsulttina.

_M9A9442_300dpi_press

Maria Chikitkina
Senior Solution Architect

Maria tuntee Dynamics 365 Finance ja Dynamics 365 Project Operations -sovellukset kuin omat taskunsa ja jakaa osaamistaan mielellään Efiman asiakkaille. Maria aloitti uransa Dynamics-konsulttina vuonna 2010 ja on sittemmin osallistunut useisiin Dynamics-projekteihin erilaisilla toimialoilla. Maria uskoo, että asiakkaita auttamalla Efima voi tehdä maailmasta paremman paikan.

Heidi_Verho_300dpi_press

 

Heidi Verho
Solution Architect

Heidi on Efiman Microsoft Dynamics 365 Finance -arkkitehti, jolla on laaja kokemus taloushallinnon ja toimitusketjun käytännön tehtävistä ja liiketoimintaprosessien kehittämisestä. Microsoft Dynamics -tuoteperheen parissa hän on työskennellyt vuodesta 2008 alkaen sekä konsulttina partnereiden että pääkäyttäjänä asiakkaan puolella. Heidin vahvuuksia konsulttina ovat toimiva yhteistyö asiakkaan kanssa, liiketoimintamallien ja -prosessien ymmärrys ja näitä tukevien järjestelmien tuntemus.

Elli Mäkeläinen_300dpi_press

 

Elli Mäkeläinen
Solution Consultant

Elli on Efiman Microsoft Dynamics 365 Finance -konsultti, joka on kasvanut digitaalisten taloushallintopalveluiden pääkäyttäjästä Dynamics-konsultiksi viimeisen viiden vuoden aikana. Hänelle on tärkeää löytää asiakkaalle sopivat järjestelmäratkaisut, jotka tukevat päivittäisen työn sujuvuutta sekä automaatiota. Dynamics 365 Finance -tuotevastaavan työssä yhdistyy Ellin into oppia uutta ja halu jakaa järjestelmäosaamista eteenpäin.

Erno Leppänen_profiilikuva

 

Erno Leppänen
Senior Solution Consultant

Erno Leppänen toimii Efimalla ratkaisukonsulttina Dynamics 365 Supply Chain Managementin parissa. Erno on taustaltaan asiakaspuolen pääkäyttäjä, mistä juontuu Ernon vahva ymmärrys asiakkaan tarpeista projektien aikana. Erno huolehtii osaamisensa kehittämisestä ja seuraa aktiivisesti tuotteiden kehitystä voidakseen tarjota asiakkailleen aina parhaan ja ajantasaisimman ratkaisun.

_H5A7653_72dpi_vari_web

 

Taina Kärki
Senior Solution Consultant

Taina toimii Efimalla ratkaisukonsulttina Dynamics 365 Supply Chain Managementin parissa. Taina on taustaltaan tuotannon ja logistiikan konkari, jolla on takanaan lähes 30 vuoden työkokemus teollisuuden operatiivisista tehtävistä sekä tuotannon ja logistiikan kehittämisen konsultoinnista. Tietojärjestelmien kehittämisen Taina näkee liittyvän oleellisesti tuotannon ja logistiikan prosessien kehittämiseen, ja hän haluaa auttaa asiakkaita ymmärtämään näiden asioiden väliset yhteydet ja mahdollisuudet.