Blogi
7.6.2017

Fanitan uutta opetussuunnitelmaa!

Koulujen päättäjäispäivä jätti minulle isänä taas monta hienoa muistoa. Yhden niistä haluan jakaa kanssanne. Sen ansiosta fanitan entistäkin vahvemmin suomalaisen koulun uutta opetussuunnitelmaa. Ja nyt puhun yhtä lailla kasvuyrittäjänä kuin isänä.

Viidesluokkalainen tyttäreni oli vuoden aikana osallistunut ”Pikku yrittäjä” -ohjelmaan. Hän sai siitä diplomin, jossa kerrottiin, että pikkuyrittäjien ohjelmassa oli perustettu kavereiden kanssa uusi yritys. Sille oli tehty liikeidea, kotisivut, harjoiteltu brändäystä ja myyntipuheita, oli puhuttu rahasta ja sen käytöstä, ja lopuksi vielä liikeidea toteutettiin ja testattiin oikeilla asiakkailla. Sekä oppilaat että opettaja olivat aiheesta innoissaan.

Ajatelkaa – kaikki tämä viidennellä luokalla! Olisipa minulla ollut 80-luvulla mahdollisuus tällaiseen – ehkä sitten en joutuisi nyt opettelemaan kaikkea kantapään kautta.

Olen vuosien varrella pariin otteeseen asunut Piilaaksossa. Minusta Piilaakson tärkein juttu on sen positiivinen ja samalla erittäin yrittäjäystävällinen ilmapiiri. Sen kaltaista toivoisin tänne Suomeenkin, ja nyt näen, että uusien sukupolvien ja uudenlaisen koulun kautta tällaisen ilmapiirin rakentaminen on mahdollista. Kasvuyrittäjänä tiedän, että yrityskulttuurit ja ilmapiirit syntyvät valintojen kautta. Linjataan mitä ja minkälaista halutaan, ja johdetaan sen mukaan. Näitä valintoja on nyt tehty uudessa opetussuunnitelmassa, ja uskon, että ne vievät tätä maata, sen asenteita ja yrittäjyyttä oikeaan suuntaan.

Olen aiemminkin kirjoittanut työelämän ja työn muuttumisesta. Jatkossa saamme lukea enemmänkin juttuja nuorista yrittäjistä, ei vain yksittäisiä sankaritarinoita, kuten tähän asti. Uskon myös, että nämä uudet sukupolvet, jotka jo arvostavat työn merkitystä ja sisältöä, tulevat tarttumaan yrittäjyyteen myös mahdollisuutena muokata omaa työtään ja löytää uusia, merkityksellisiä mahdollisuuksia. Rohkeuttahan heiltä ei puutu, ja sen keräämisessä koulun pikkuyrittäjäkurssit tekevät mahtavaa työtä. Eläköön suomalainen koulu!

Kuva: Pikkuyrittäjät

Kirjoittaja

Tero Salminen

Tero Salminen
Toimitusjohtaja

Tero Salminen on yksi Efiman neljästä perustajasta ja pitkän linjan taloushallinnon ja liiketoimintaprosessien kehittäjä. Taloushallinnon saralla hän haluaa edistää tarkoituksenmukaisuutta, parhaiden työkalujen hyödyntämistä ja hyvää palvelua. Näitä hän käsittelee Sanna Kaarlejärven kanssa syksyllä ilmestyneessä kirjassa ”Älykäs taloushallinto”.

Uusimmat

Porissa olin oma itseni

Porissa olin oma itseni

Sari AapolaVietin lomallani kaksi musiikintäyteistä päivää Pori Jazz -festivaaleilla. Niin olen tehnyt lähes vuosittain jo 80-luvulta lähtien, mutta tällä kertaa kokemuksessa oli jotain uutta. Tajusin jälkeenpäin, että se liittyi vahvasti yhteen työpaikkani Efiman arvoista – lupaan olla oma itsensä

Tyytyväisestä asiakkaasta tyytyväiseksi työntekijäksi

Tyytyväisestä asiakkaasta tyytyväiseksi työntekijäksi

Efima OySuvi Antila kiinnitti jo Efiman asiakkaana huomiota yrityksen kehittämisorientoituneeseen otteeseen ja työntekijöistä huokuvaan ilmapiiriin. Lopulta Suvi päätti ilmoittaa kiinnostuksestaan työpaikan vaihtoon ja lähetti avoimen hakemuksen Efimalle.

Uhka, turhake vai mahdollisuus – Mitä talouden ammattilaisen tulee tietää ohjelmistorobotiikasta?

Uhka, turhake vai mahdollisuus – Mitä talouden ammattilaisen tulee tietää ohjelmistorobotiikasta?

Kaisa NieminenBBC julkaisi syksyllä 2015 nettisivun, jossa pystyi testaamaan oman työtehtävänsä kohtalon. Sen mukaan esimerkiksi kirjanpitäjän työ oli tuomittu katoamaan, sen sijaan talouspäälliköillä ja -johtajilla oli enemmän toivoa. Viekö siis ohjelmistorobotiikka työmme?