Blogi
16.11.2017

Halpaa kuin saippua – ja puhdasta tulee!

Tiedolla johtamisen ratkaisukonsultiksi lähtiessäni vastaani tuli tärkeä päätös siitä, minkä työkalun kanssa tulen polkuni kulkemaan. Markkinoiden suurimmat pelaajat olivat minulle tuttuja urani varrelta, ja oikeastaan tästä syystä valinta oli minulle helppo: Microsoftin Power BI on mielestäni niistä mielenkiintoisin kokonaisuus.

Miksi juuri Power BI on minulle se oikea? Yritän tässä kirjoituksessa avata valintani taustoja ja aloitan aiemmasta elämästäni. Olen aina tykännyt tehdä töitä Excelillä ja ihastuin vuonna 2010 osaksi Exceliä lanseerattuihin Power-lisäosiin. Kun näihin lisäosiin pohjautuva Power BI julkaistiin kesällä 2015, oli ohjelmisto vasta raakile – ratkaisun potentiaali ja Microsoftin selkeä viestintä panostuksesta ohjelmaa kohtaan olivat selvästi nähtävissä. Reilun kahden vuoden jälkeen voidaan todeta, että Power BI on kehittynyt huimasti ja tuntuu itselleni luontevalta tiedolla johtamisen työkalulta.

Power BI:n kehitysvauhti innosti minua. Ratkaisu kehittyi harppauksin ja monista kilpailijoistaan poiketen erittäin käyttäjälähtöisesti. Vain reilut kaksi vuotta julkaisunsa jälkeen Power BI on yksi markkinoiden parhaista ohjelmistoista, kuten Gartnerin tutkimuskin osoittaa. Microsoft tuntuu ottavan palautteen tosissaan: monet käyttäjien ehdotukset ovatkin löytäneet tiensä ohjelmaan päivitysten mukana.

Raportointiratkaisujen maailmassa jatkuva kehitys ja etenkin käyttäjälähtöisyys eivät ole itsestäänselvyyksiä – siksi Power BI erottuu mielestäni vahvasti edukseen kilpailijoistaan.

Yksi minut Power BI:n puoleen vetänyt asia oli Microsoft. Monilla yrityksillä on lukuisia Microsoftin työkaluja käytössään, ja saumaton integraatio ekosysteemin työkalujen välillä on suuri myyntivaltti. Raportointiratkaisujen ongelmana on monesti juurikin integraation puute, joka vaikeuttaa ja hidastaa ohjelmistojen päivittäistä käyttöä. Halusin nähdä, miten integraatiota voidaan oikeasti hyödyntää – ja yllätyin positiivisesti. Kenelle tahansa Microsoftin sovelluksia käyttäneelle Power BI:n integrointi osaksi omaa työkaluvalikoimaa tuntuu tutulta, nopealta ja helpolta.

Tiedon itsepalvelumaisuus (Self-Service BI) on yksi Power BI:n vahvuuksista. Lyhyesti sanottuna ratkaisun käyttö on niin helppoa ja nopeaa, että kuka tahansa pystyy todella hyödyntämään reaaliaikaista liiketoimintatietoa päivittäisen päätöksenteon tukena. Tieto on myös saatavilla missä tahansa, milloin tahansa ja käytännössä joka päätelaitteella. Kaikki tieto ja työpöytätason ominaisuudet ovat käytettävissä niin laiturin nokassa istuskellessa kuin toimistollakin. Erityisesti hyvin toteutettu mobiilikäyttö on noussut yhdeksi Power BI:n suosikkiominaisuuksistani.

Käyttöönoton helppous ja nopeus vakuuttavat. Pilvipalveluna toimitettava Power BI ei vaadi omia servereitä eikä älytöntä konsulttiarmeijaa pusertamaan huonosti yhteensopivaa palapeliä kasaan. Parhaimmillaan käyttöönotto ei vaadi ohjelmointia ollenkaan. Olen huomannut, että asiakkaillamme on vahva halu ottaa uusi työkalu haltuun. Tämä onnistuu yleensä hyvin oman työkuvan ohella, eikä tätä varten tarvitse perustaa uutta positiota. Halu oppia uutta on avainasemassa. 

Ja onhan tämä halpaa kuin saippua! Ohjelmiston voi jokainen asentaa kotikoneelleen ilmaiseksi, ja kaikki ominaisuudet ovat heti käytettävissä. Yrityskäyttöä ajatellen Microsoft hinnoittelee Power BI:n agressiivisesti kilpailijoihinsa verrattuna. Skaalautuvan hintansa ansiosta moderni raportointi sopii myös pienillekin yrityksille. Aina Power BI ei ole ratkaisuista paras, mutta tässä me Efimalla osaamme auttaa: tarjoamme Valaisu-koekäyttöä, jossa käytetään asiakkaan omaa dataa, tuotetaan juuri ne mittarit, joita halutaan ja annetaan raportoinnista tuotannonomainen versio koekäyttöön. Näin pystymme näyttämään, mikä raportointiratkaisu on todella se, joka asiakkaan kannattaa valita – se voi olla muukin kuin Power BI.

Power BI oli minulle se oikea, ja niin se näyttää olevan monille muillekin. BI-markkina myötäilee mielipidettäni: Power BI:n kysyntä on vahvaa, sekä asiakkailla että työmarkkinoilla. Meiltä monesti kysellään, tarjoammeko Power BI:tä ja voisimmeko tulla sitä esittelemään. Olisitko sinäkin kiinnostunut kokemaan modernin raportoinnin mahdollisuudet itse?

Kirjoittaja

Toni Jormalainen

Toni Jormalainen
Senior Solution Consultant

Toni on senior-tason BI-asiantuntija ja toimii Efimalla Power BI:n tuotepäällikkönä. Hänellä on pitkä kokemus erilaisista raportointiympäristöistä ja vaativista asiakasprojekteista niin projektipäällikön kuin asiantuntijan roolissa. Toni haluaa nähdä lukujen taakse ja esittää dataa informatiivisessa, ymmärrettävässä, käyttäjäystävällisessä ja kauniissa muodossa.

Uusimmat

Älykäs taloushallinto – Tiedätkö mitä se on?

Älykäs taloushallinto – Tiedätkö mitä se on?

Sanna KaarlejärviLiiketoiminnan odotuksissa taloushallinnolle nousee toistuvasti esille toive taloushallinnosta, joka tukee liiketoimintaa ennakoiden, asiantuntevasti ja ketterästi sekä hoitaa rutiinit tehokkaasti ja huomaamattomasti. Ja juuri tätä tulevaisuuden älykäs taloushallinto on.

Digisydän tuo rikkonaisen perheen yhteen

Digisydän tuo rikkonaisen perheen yhteen

Kai LyytinenLiiketoiminnan ja taloushallinnon liitto on monessa valmistavan teollisuuden tai palveluita tuottavassa yrityksessä ollut perinteisesti kuin toisistaan vieraantunut perhe, jossa vanhempia edustavat liiketoiminta- ja talousjohto ja jossa lapsia edustavat erilaiset valmistus- tai palveluprosessit, talouslukujen mittaamisen käytännöt sekä resurssienhallinta.

Minkä arvoinen olet?

Minkä arvoinen olet?

Pekka NöyränenMietiskellessäni koulussa aineettoman pääoman tasearvojen subjektiivista luonnetta, törmäsin jonkun alaviitteen alaviitteen kautta herraan nimeltä Immanuel Kant ja ajatusrakennelmaan, jota kutsutaan kategoriseksi imperatiiviksi. Myönnettäköön, että tuo oli lähestulkoon ainoa ajatus, joka sillä hetkellä jäi herrasta mieleen – muu näyttäytyi yksinkertaiselle laskentatoimen opiskelijalle sinä tieteenä, jossa puuhaillaan rakettien parissa.