Skip to content
14.01.16Kulttuuri

HR – Henkilöstölle Rakkaudella

Tarja Pudas-Jounila

Nollasta aloittava kasvuyritys voi rakentaa kaiken puhtaalta pöydältä. Minä pääsin käynnistämään yrityksen HR-toiminnon, kun työntekijöitä oli kahdeksan kappaletta. Paras matka ikinä.

Hyvä HR on oikeastaan aika yksinkertaista, vai mitä?

  • Saadaan palkattua hyviä ja yrityksen meininkiin sopiviä tyyppejä.
  • Hyvät tyypit tekevät hyvää jälkeä ja houkuttelevat hyviä kavereita mukaan.
  • Hyvä jälki saa asiakkaat tyytyväisiksi.

Tämän hyvän kierteen luominen vaatii kuitenkin määrätietoisuutta ja aitoa halua rakentaa hyvä työpaikka työntekijöille.

Aloitin Efiman ulkoistettuna henkilöstöpäällikkönä neljä vuotta sitten. Omistajat etsivät kumppania kehittämään kasvuyrityksen HR-prosesseja ja rakentamaan hyvää työpaikkaa työntekijöilleen – siis aivan unelmajobi henkilöstöihmiselle. Oli myös vahva usko, että tyytyväiset työntekijät toteuttavat yrityksen toisen päätavoitteen – asiakastyytyväisyyden ja kannattavan kasvun. Ammattimaisen HR:n aloittaminen näin aikaisessa vaiheessa oli ainutlaatuista ja rohkea investointi.

On ihana olla työpaikassa, jossa asiakkaat otetaan tosissaan. Niille halutaan paras mahdollinen ratkaisu eikä vaan jotain bulkkia.

Neljän vuoden aikana – joista viimeiset kaksi olen ollut itsekin työntekijä ja johtoryhmän jäsen – olemme tehneet paljon – strategiaa, prosesseja, arvoja, toimintamalleja. Nyt palaan takaisin omaan yritykseeni ja haluan jakaa kanssanne oppini siitä, mikä kasvuyrityksen johtamisessa on tärkeää.

Se on osallistuminen.

En tiedä miten te sen oikein teette. Asioita työstetään yhdessä, kaikki lähtee siihen pohdintaan mukaan ja lopputuloksesta näkee, että sillä on vaikutusta. Ja meillä on vielä hauskaa.

Olemme tehneet lähes kaiken kehittämisen ottamalla koko henkilöstön mukaan alusta asti. Nyt varmaan sanot, että helppoahan se on kahdeksan ihmisen kanssa. Mutta meitä on jo lähes 80 ja edelleen toimimme näin. Matkan varrella olemme opetelleet tapoja, joilla aina vain isompi joukko otetaan mukaan. Fasilitointitaidot ovat olleet tässä suureksi avuksi – suosittelen niiden opettelua!

Jalkautus on turhaa touhua

Johdolla ja avainhenkilöillä ei ole kaikkea eikä aina edes parasta ymmärrystä siitä, mikä asiakkaille ja yritykselle on parasta. Työntekijät ovat joka päivä tekemisissä asiakkaiden kanssa ja elävät heidän arkeaan – siellä se viisaus on. Tämän voimavaran unohtaminen on hölmöä. Ja työntekijöille osallistuminen kasvun rakentamiseen ja yrityksen kehittämiseen on motivoivaa ja palkitsevaa. Samalla voimme unohtaa sanan jalkautus; sitä ei nimittäin tarvita, kun tehdään alusta asti yhdessä.

Osallistumista on hyödynnetty ”isoissa asioissa”, strategian tekemisessä, arvojen määrittelyssä, asiakkuushallinnan kehittämisessä. Olemme pitäneet myös tärkeänä, että kaikkien osallistumisella päästään yhteiseen ymmärrykseen ja tulkintaan asioista, jotta kehittäessämme puhumme samasta asiasta. Näin esimerkiksi määrittelimme, mitä avoimuus meillä tarkoittaa. Osallistuminen on työskentelytapana myös pienemmissä porukoissa erityisesti työn ja toimintatapojen kehittämisessä.

Luopumisen tuska on osa kasvua

Kasvu tuo uusia mahdollisuuksia koko porukalle, esimerkiksi toimenkuvien moninaistuessa ja rikastuessa. Mutta on hyvä muistaa, että kasvu vaatii myös luopumista. Matkan varrella totuttuja toimintatapoja pitää kyseenalaistaa ja muuttaa. Eri kasvuvaiheet vaativat erilaista johtamista. Alussa harvat avainihmiset ovat monitoimi-ihmisiä, ja kasvussa heidän pitää luopua rooleistaan ja oppia uusia. Avoimuudella, fiksulla keskustelulla ja toimeen tarttumisella tästä selvitään. Hyvä HR on avainroolissa yrityksen kehittämisessä. Kasvuyrityksellä ei ole varaa jättää HR tukitoiminnoksi syrjään bisneksestä.

Sitaatit ovat efimalaisten lausumia.

Kuva: CC Wikimedia