Skip to content
20.09.16Taloushallinto

Lenin oli talousjohtaja!

Teija Puurunen

”Luottamus hyvä, kontrolli parempi”, sanoi Lenin aikanaan. Tuoreen talousprosessien ulkoistusta käsittelevän tutkimuksemme mukaan moni suomalainen talousjohtaja tuntuu ajattelevan samoin! Ai miksi?

  1. Yritykset, jotka eivät ole ulkoistaneet talousprosesseja, pitävät ulkoistuksen vaikutuksia taloushallinnon kontrolloitavuuteen ja läpinäkyvyyteen huomattavan kielteisinä verrattuina yrityksiin, jotka olivat ulkoistaneet.

  2. Rutiinien viemä aika on tutkimuksessa painavin yksittäinen syy, joka esti talousjohtoa osallistumasta riittävästi liiketoiminnan tukemiseen ja strategiatyöhön. Peräti neljä kymmenestä suurten ja keskisuurten yritysten talouspäättäjästä kokee talousrutiinit vähintään melko suureksi ongelmaksi työssään.

  3. Vain joka kolmas haastateltu talouspäättäjä kertoo yrityksensä ulkoistaneen taloushallinnon prosessejaan. Palkanlaskenta on poikkeus säännöstä, joten sitä ei nyt huomioitu.

  4. Peräti yhdeksän kymmenestä taloushallinnon prosessejaan ulkoistaneesta kertoi kuitenkin ulkoistuksen sujuneen erittäin tai melko hyvin.

Taloustutkimuksen meille tekemässä tutkimuksessa nousi siis esiin yllättävä halu pitää kiinni rutiiniprosessien kontrollista. Haluaisin ymmärtää, onko kyse tarpeesta mikromanageerata – vai miksi talousjohtajia pelottaa päästää irti varsin yksinkertaisista tukiprosesseista?

Tämä ristiriitainen havainto on toisaalta ymmärrettävä. Talousjohtajalla on tärkeä rooli yrityksen riskien hallinnassa ja liiketoimintakontrollien varmistajana.

Tutkimuksemme paljasti myös, että talousprosessien laatu tarkoittaa talousjohtajien mielestä etenkin virheettömyyttä ja aikataulussa pysymistä. Näiden yksinkertaisten asioiden johtamiseen ei tarvita talousjohtajaa. Sen sijaan ohjattavuuden ja läpinäkyvyyden säilyminen ulkoistettaessakin edellyttää talousjohtajalta avointa vuorovaikutusta ja hyvää kumppanuutta palveluntarjoajan kanssa.

Yritykset uskaltavat ulkoistaa kriittisiä toimintojaan, kuten asiakaspalvelua ja myyntiä. Yksityisihmisinä uskallamme ulkoistaa vaikkapa läheisten vanhustemme hoidon.

Kysyn siis edelleen. Mikä esimerkiksi ostolaskujen hipelöinnissä on niin erityistä, että sitä ei voi ulkoistaa asiantuntevalle, taloushallinnon tuntevalle kumppanille?

Toisin kuin Lenin, uskon osaamiseen ja luottamukseen. Näin tekee kolmasosa tutkimuksen talousjohtajista, jotka ovat uskaltaneet ulkoistaa. Lisäksi viidesosa suunnittelee ulkoistamista. Vallitsevassa vaikeassa taloustilanteessa yrityksemme tarvitsevat talousjohtajiaan strategiseen, kasvua ja kannattavuutta tukevaan työhön.

Jatkan mielelläni keskustelua kanssasi. Ota yhteyttäLataa tutkimusraportti nettisivuiltamme.

PS. Ostolaskujen hipelöinnissä ei – tietenkään – ole mitään väärää. Me Efimassa rakastamme sitä. Ostolaskujen hipelöinti on ydinliiketoimintaamme.

Kuva: CC adam_jones