Blogi
11.12.2018

Palautetta pukinkonttiin – kollegasi kiittää

Kaikkein vaikuttavin palaute on se, jonka saa suoraan työkaverilta tai asiakkaalta. Myös esimiehen palautteelle on sijansa, mutta työkavereiden havainnot ja vinkit ovat usein kiinnostavampia ja mieleenpainuvampia. Palautteenannon kulttuuria tulisikin edistää, sillä siitä hyödymme me kaikki.

Suurimmassa osassa työyhteisöjä palautteenanto ja vaikkapa palkankorotuksista päättäminen ovat ensisijaisesti esimiehen tehtäviä. Toki on olemassa poikkeuksiakin: eräässä yrityksessä suoritusarvioinnit tehdään 3-4 hengen pienryhmissä vertaisarvioina. Toisessa palkankorotuksiin vaikuttaa työkavereiden arvio henkilön panoksesta yhteisiin tuloksiin.

Kollega on asiantuntijatyössä usein paras työsuorituksen arvioija, mutta osaamista ja työskentelyä mittaavaa palautettakin erityisempi arvo on saada kuulla oma merkityksensä työyhteisölle. Tiiviissä ryhmässä on tärkeää saada muistutus, että on tärkeä. Tunnustus luo suorituskeskeiseen työskentelyyn turvallisuutta ja yhteishenkeä, mitkä ovat lähtövaatimuksia kehittymiselle niin yksilöinä kuin tiimeinäkin.

Henkilöt, jotka eivät saa tuntea merkitystään työyhteisölle, lähtevät selvästi todennäköisemmin firmasta. Siinä tulee melkein ilmaisen puuttumiselle kova hinta.

Me olemme panostaneet tänä syksynä monipuolisen palautekulttuurin kehittämiseen. Tavoiteasetannan yhteydessä on jokaisen efimalaisen kanssa sovittu muutamia kollegoita, joilta hän tulee itse kysymään palautteita vuoden varrella. Palaute annetaan kysyjälle omalla nimellä, eikä sitä kierrätetä esimiehen kautta.

Pyrimme myös siihen, että efimalaiset ehdottavat aktiivisesti työkaverille kertapalkkioita hyvistä suorituksista ja onnistumisista. Näiden palkkioiden perusteet käydään yhdessä koko porukalla läpi kuukausi-infoissamme.

Kaikkein hienoin palautteen muoto meillä on silti Efima Awards – henkilöstön äänestämät vuosittaiset palkinnot ansioituneille työkavereille. Tänäkin vuonna nostimme kattoon Vuoden Efimalaisen paidan, kuten jo viisi kertaa aikaisemminkin. Muita palkintokategorioita olivat mm. Vuoden Efiliksen Levittäjä (kulttuuri- ja fiilislähettiläs), Arvostettu Ammattilainen (osaava työkaveri) sekä Vuoden Arvokas (arvojen henkilöitymä).

Awards-äänestyksessä parasta ovat kollegoille annettujen äänten sanalliset perustelut. Niihin tavataan kirjoittaa asioita, joita ei helposti tule sanotuksi ääneen. Siksi olemme miettineet joka vuosi uusia tapoja saattaa palautteet asianomaisten tietoon tavoilla, jotka yllättävät, koskettavat ja herättävät ajatuksia. Tänä vuonna Awards-gaala päättyi videolle tallennettuihin tunnustuksiin kollegoista, ja jokainen ääniä saanut sai ohjelmistorobotiltamme Aililta henkilökohtaista postia juhlien jälkeisenä maanantaiaamuna.

Sanotaan, että palaute on lahja. Tutkimuksissa onkin todettu, että tunnustusta saaneiden henkilöiden engagement (innostus, sitoutuminen) on moninkertaisesti korkeammalla tasolla kuin ennen palautetta. Ja kääntäen: henkilöt, jotka eivät saa tuntea merkitystään työyhteisölle, lähtevät selvästi todennäköisemmin firmasta. Siinä tulee melkein ilmaisen puuttumiselle kova hinta.

Joulun aikaan lahjoille on tilausta. Palaute on parhaimmillaan yhtä henkilökohtainen ja mietitty kuin läheisen muistaminen – ajatus on tärkein. Tartu siis toimeen ja laita työkaverille palautetta pukinkonttiin!


Juhlimme Efima Awards 2018 -gaalaa ja pikkujoulujamme tällä kertaa 90-luvun risteilyteemalla. Juhlassa palkitut efimalaiset muodostivat varsin näyttävän joukon. 

Kirjoittajat

Riku Huikuri

Riku Huikuri
Chief People Officer

Riku Huikuri on Efiman henkilöstöjohtaja, joka uskoo palautteen voimaan. Lapsena hän toivoi joulupukilta isoja ja kovia paketteja, nykyään pieniä ja pehmeitä.

Altti Salomäki

Altti Salomäki
Senior People Manager

Altti Salomäki (@alttisalomaki) on efimalainen ihmisihminen, joka miettii joka aamu kello 7:58 avatessaan toimiston neljännen kerroksen oven, miten ihmeelliseen paikkaan on päässyt töihin.

Uusimmat

Uskalla unelmoida paremmasta arjesta

Uskalla unelmoida paremmasta arjesta

Sanna KaarlejärviTaloushallinto on täynnä turvallisuudentunnetta tuovia rutiineja. Huolehtimalla rutiineista varmistamme, että asiat tulevat hoidetuksi lakien ja käytäntöjen mukaisesti. Kontrollina toimii usein omien silmien ja sormien kosketus. Tunnistatko itsesi?

Palju kävi pieneksi – yrityksemme kymmenen kasvun vuotta

Palju kävi pieneksi – yrityksemme kymmenen kasvun vuotta

Tero SalminenIstun helteisen Miamin lentokentällä ja odotan kohta pääseväni koneeseen ja kohti kotia. Takana on onnistunut työmatka USA:n liiketoimintojemme parissa. Työmatkalta on aina ihana palata kotiin, mutta nyt paluuseen liittyy erityistä jännitystä ja tunnetta, jota on vaikea kuvailla. Juhlimme perjantaina Efiman 10-vuotisjuhlia.

Soveltamisen taito – 5 asiaa, jotka sovelluksen kehittäjän tulisi muistaa ERP:stä

Soveltamisen taito – 5 asiaa, jotka sovelluksen kehittäjän tulisi muistaa ERP:stä

Kai LyytinenLiiketoiminnan digitalisoituessa erilaiset yksittäisen pienet mobiili- ja selainpohjaiset sovellukset ovat kasvattaneet suosiotaan. Sovelluskehitys on myös muuttunut tasavertaisemmaksi ja helpommaksi, eikä välttämättä vaadi enää edes koodausta. Liiketoimintasovellusten kehittämisen yksinkertaistuminen voi helpottaa elämää yrityksessä ja kannustaa kokeilukulttuuriin, jonka kautta löydetään liiketoimintaa parhaiten tukevat sovellukset.