Blogi
11.12.2018

Palautetta pukinkonttiin – kollegasi kiittää

Kaikkein vaikuttavin palaute on se, jonka saa suoraan työkaverilta tai asiakkaalta. Myös esimiehen palautteelle on sijansa, mutta työkavereiden havainnot ja vinkit ovat usein kiinnostavampia ja mieleenpainuvampia. Palautteenannon kulttuuria tulisikin edistää, sillä siitä hyödymme me kaikki.

Suurimmassa osassa työyhteisöjä palautteenanto ja vaikkapa palkankorotuksista päättäminen ovat ensisijaisesti esimiehen tehtäviä. Toki on olemassa poikkeuksiakin: eräässä yrityksessä suoritusarvioinnit tehdään 3-4 hengen pienryhmissä vertaisarvioina. Toisessa palkankorotuksiin vaikuttaa työkavereiden arvio henkilön panoksesta yhteisiin tuloksiin.

Kollega on asiantuntijatyössä usein paras työsuorituksen arvioija, mutta osaamista ja työskentelyä mittaavaa palautettakin erityisempi arvo on saada kuulla oma merkityksensä työyhteisölle. Tiiviissä ryhmässä on tärkeää saada muistutus, että on tärkeä. Tunnustus luo suorituskeskeiseen työskentelyyn turvallisuutta ja yhteishenkeä, mitkä ovat lähtövaatimuksia kehittymiselle niin yksilöinä kuin tiimeinäkin.

Henkilöt, jotka eivät saa tuntea merkitystään työyhteisölle, lähtevät selvästi todennäköisemmin firmasta. Siinä tulee melkein ilmaisen puuttumiselle kova hinta.

Me olemme panostaneet tänä syksynä monipuolisen palautekulttuurin kehittämiseen. Tavoiteasetannan yhteydessä on jokaisen efimalaisen kanssa sovittu muutamia kollegoita, joilta hän tulee itse kysymään palautteita vuoden varrella. Palaute annetaan kysyjälle omalla nimellä, eikä sitä kierrätetä esimiehen kautta.

Pyrimme myös siihen, että efimalaiset ehdottavat aktiivisesti työkaverille kertapalkkioita hyvistä suorituksista ja onnistumisista. Näiden palkkioiden perusteet käydään yhdessä koko porukalla läpi kuukausi-infoissamme.

Kaikkein hienoin palautteen muoto meillä on silti Efima Awards – henkilöstön äänestämät vuosittaiset palkinnot ansioituneille työkavereille. Tänäkin vuonna nostimme kattoon Vuoden Efimalaisen paidan, kuten jo viisi kertaa aikaisemminkin. Muita palkintokategorioita olivat mm. Vuoden Efiliksen Levittäjä (kulttuuri- ja fiilislähettiläs), Arvostettu Ammattilainen (osaava työkaveri) sekä Vuoden Arvokas (arvojen henkilöitymä).

Awards-äänestyksessä parasta ovat kollegoille annettujen äänten sanalliset perustelut. Niihin tavataan kirjoittaa asioita, joita ei helposti tule sanotuksi ääneen. Siksi olemme miettineet joka vuosi uusia tapoja saattaa palautteet asianomaisten tietoon tavoilla, jotka yllättävät, koskettavat ja herättävät ajatuksia. Tänä vuonna Awards-gaala päättyi videolle tallennettuihin tunnustuksiin kollegoista, ja jokainen ääniä saanut sai ohjelmistorobotiltamme Aililta henkilökohtaista postia juhlien jälkeisenä maanantaiaamuna.

Sanotaan, että palaute on lahja. Tutkimuksissa onkin todettu, että tunnustusta saaneiden henkilöiden engagement (innostus, sitoutuminen) on moninkertaisesti korkeammalla tasolla kuin ennen palautetta. Ja kääntäen: henkilöt, jotka eivät saa tuntea merkitystään työyhteisölle, lähtevät selvästi todennäköisemmin firmasta. Siinä tulee melkein ilmaisen puuttumiselle kova hinta.

Joulun aikaan lahjoille on tilausta. Palaute on parhaimmillaan yhtä henkilökohtainen ja mietitty kuin läheisen muistaminen – ajatus on tärkein. Tartu siis toimeen ja laita työkaverille palautetta pukinkonttiin!


Juhlimme Efima Awards 2018 -gaalaa ja pikkujoulujamme tällä kertaa 90-luvun risteilyteemalla. Juhlassa palkitut efimalaiset muodostivat varsin näyttävän joukon. 

Kirjoittajat

Riku Huikuri

Riku Huikuri
Chief People Officer

Riku Huikuri on Efiman henkilöstöjohtaja, joka uskoo palautteen voimaan. Lapsena hän toivoi joulupukilta isoja ja kovia paketteja, nykyään pieniä ja pehmeitä.

Altti Salomäki

Altti Salomäki
Senior People Manager

Altti Salomäki (@alttisalomaki) on efimalainen ihmisihminen, joka miettii joka aamu kello 7:58 avatessaan toimiston neljännen kerroksen oven, miten ihmeelliseen paikkaan on päässyt töihin.

Uusimmat

AI-hypetermia – Mitä teknologiahypen taakse vuonna 2019 kätkeytyy?

AI-hypetermia – Mitä teknologiahypen taakse vuonna 2019 kätkeytyy?

Sanna KaarlejärviTaloushallinnon ja yleisesti tietotyön automaation kehitys on tällä hetkellä erittäin nopeaa. AI-hypen takana on todellisia kehitysaskelia, etenkin työvälineissä ja teknologioissa. Nykyisin käytössä olevilla välineillä pystymme automatisoimaan tehtäviä, joiden automaatiota ei edes osattu tavoitella kymmenen vuotta sitten.

Eliminoi automaation pullonkaulat taloushallinnossa

Eliminoi automaation pullonkaulat taloushallinnossa

Sanna KaarlejärviUusi vuosi tarkoittaa monille talousammattilaisille kiireistä aikaa tilinpäätöksen parissa. Samalla se tarjoaa myös uuden mahdollisuuden taloushallinnon kehittämiselle. Automaatio on yksi tärkeimmistä keinoista tehostaa toimintaa – sen edellä on kuitenkin yksi este: automaation pullonkaulat.

Yritysjohtaja, keskity tunteeseen – näin panostat tulevaisuuteen!

Yritysjohtaja, keskity tunteeseen – näin panostat tulevaisuuteen!

Tero SalminenTietotyö automatisoituu. Tämä asettaa uudenlaisia vaatimuksia työympäristölle ja osaamiselle sekä sille, miten me työntekijät yrityksen sisäiset prosessit koemme. Millä keinoin voimme parantaa tulevaisuuden työelämää? Miltä työnteon tulisi tuntua, kun työskentelemme omien sisäisten prosessiemme parissa?