Blogi
12.6.2019

Pilvee, pilvee, pilvee – Efiman ja toiminnanohjauksen kymmenen vuotta

Astelen asiakkaamme tehtaan lattiaa yhdessä heidän kanssaan. Uuden Microsoft D365 -toiminnanohjausjärjestelmän tuotantokäyttö on alkanut. Työtä on tehty yhdessä, ja nyt ollaan lähellä ensimmäistä isoa etappia. Olemme toimittaneet Azure-pilvestä toimivan integroidun toiminnanohjausjärjestelmän, joka on merkittävä Suomen ja maailmankin mittakaavassa.

Kymmenen vuotta sitten käynnistimme Efiman, yrityksemme, jonka toiminnanohjausliiketoiminnasta nyt vastaan. Pohjatyöt olimme tehneet vuoden 2008 talouskriisin aikoihin, ja vaikka unelmoimme rohkeasti, en ehkä sittenkään osannut kuvitella tilannetta, missä nyt olemme. Meillä on 150 hienoa osaajaa, jotka pystyvät rakentamaan ja ylläpitämään monipuolisen järjestelmä- ja palvelukokonaisuuden isoillekin asiakkaille, ja nauttivat tekemisestään, kehittymisestään ja työnsä tuloksista.

Uskoimme vakaasti jo vuonna 2010, että jopa toiminnanohjausjärjestelmät tulevat toimimaan pilvipalveluina. Tarjosimme asiakkaille järjestelmät palveluina toimintamme alusta saakka, eikä tämä aina miellyttänyt markkinaa. Toki lähdimme liikkeelle pääasiassa taloushallinnon järjestelmistä, mutta suunta oli vakaasti kohti laajempia kokonaisuuksia. Kun sitten päämiehet alkoivat kääntää strategiansa kohti pilveä, olimme hyvissä asemissa ja ymmärsimme mitä tuleman pitää.

Microsoftin strategian pääpointit ovat jo jonkun aikaa olleet ”Cloud first, mobile first”. Niihin kiteytyy työelämän ja tietojenkäsittelyn kaksi huomattavaa muutosta. On tietysti mukavaa voida todeta, että niinhän minä sanoin. Käytännössä siirtyminen kohti kaiken kattavia pilvipalveluja ja joka paikassa toimivia, integroituja mobiilipalveluja on vienyt aikaa ja vaatinut isoltakin toimijalta paljon työtä. Olen iloinen, että tuo muutos on tapahtunut, koska se merkitsee yrityksille ja ihmisille isoa parannusta työn sujuvuuteen.

Asiakkaillemme tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että toiminnanohjausratkaisuinvestoinneissa voidaan entistä enemmän keskittyä liiketoimintaan ‒ osaksi digitaalisen liiketoiminnan mahdollistamista. Perinteinen IT:n rooli on vahvasti muuttunut, ja kokemukseni mukaan CIO:t ovatkin nykyään hyvin vahvoja liiketoimintaprosessien osaajia. Kun palvelinten pystytys, mitoitus, ylläpito ja päivittäminen tapahtuu automaattisesti pilvessä, voidaan toiminnanohjausratkaisussakin resurssit käyttää toiminnan kehittämiseen. Näin pystytään keskittymään siihen, mikä on tärkeää: ihmisiä koskevan muutoksen johtaminen, ja käyttäjien palveleminen.

Olen viime aikoina puhunut paljon digisydämestä, siitä, miten tärkeä toiminnanohjauksen merkitys on osana järjestelmäarkkitehtuuria. Digitaalisuus ei ole vain hienoja appeja, vaan parhaimmillaan liiketoimintaa – siis itse tekemistä – tukeva kokonaisuus, jossa data soljuu oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Sellaisia me aiomme jatkossakin asiakkaillemme tehdä.

Kirjoittaja

Kai Lyytinen

Kai Lyytinen
ERP-liiketoiminnan johtaja, partner

Kai Lyytinen on Efiman ERP-liiketoiminnan vetäjä ja yksi yrityksen perustajista. Hänen ideaalimaailmassaan prosessit ja tietojärjestelmät ovat tarkoituksenmukaisia ja liiketoimintaa tukevia työkaluja.

Uusimmat

Aili loves SAP - ohjelmistorobotiikasta apua ERP-projektin siirtymävaiheeseen

Aili loves SAP - ohjelmistorobotiikasta apua ERP-projektin siirtymävaiheeseen

Kati KolehmainenERP:n vaihtaminen on kallis sekä usein myös pitkä ja ajoittain kivinenkin tie. Sen vaihtamista ja hankintaa valmistellaan usein pitkään. Myös ratkaisun valintaan käytetään paljon aikaa sekä vaivaa, jotta saadaan yrityksen kannalta toimivin ratkaisu, jolla kyetään tukemaan liiketoimintaa parhaalla mahdollisella tavalla. Valmisteluun ja päätöksentekoon ei kuitenkaan voida hyvillä mielin käyttää loputtomasti aikaa, jos liiketoiminta ja henkilöstö kärsivät vanhan järjestelmän puutteista. Painetta ei helpota, mikäli nykyisen ratkaisun toimittaja on lopettamassa tukeaan sille. Tällöin yrityksen kannattaa harkita ohjelmistorobotiikan hyödyntämistä.

Pehmeä talousjohtaja saa paikan

Pehmeä talousjohtaja saa paikan

Sanna KaarlejärviOlin keväällä Stanfordin yliopistossa kuulemassa Piilaakson professorien ajatuksia modernin CFO:n ominaisuuksista. Viesti oli selkeä: Talousjohtajia ei enää arvoteta teknisten taloushallinnon taitojen perusteella, vaan oletus on, että nämä ovat hallussa.

Työnteko palvelukeskuksessa – osaamistarpeet ja johtaminen murroksessa

Työnteko palvelukeskuksessa – osaamistarpeet ja johtaminen murroksessa

Satu KallioPalvelukeskusten tarjoaman palvelun johtotähtinä on perinteisesti pidetty kustannustehokkuutta ja prosessien jatkuvaa kehittämistä. Palveluntarjoajat ovat pyrkineet toimittamaan palvelun sovituin ehdoin, eikä yhteistyön arvoa ole asiakasyrityksissäkään usein ymmärretty kuin säästettyjen eurojen kautta.