Blogi
15.2.2017

Arvot ovat arvokasta pääomaa

Arvojohtaminen on ajankohtainen aihe. Maailmanpoliittinen tilanne on ennen näkemättömällä tavalla saanut meidät tavallisetkin ihmiset pohtimaan omia arvostuksiamme ja sietokykyämme. Sosiaalisessa mediassa feedimme täyttyy erilaisista kannanotoista ja julistuksista.

Työelämässä arvot ovat olleet puheissa jo parikymmentä vuotta. Ensimmäiset askeleet arvojohtamisessa kääntyivät kuitenkin useimmiten itseään vastaan. Johtoryhmien henkilöstön kurkusta alas työntämät arvolistat olivat sisäisiä vitsejä tai verkkosivuille jämähtäneitä julistuksia. Muistan entisen työnpaikkani arvon ”Open and honest communication”, joka YT-karusellissa muuttui hymähdyksen kera lausutuksi katkeraksi kommentiksi.

Mutta uudet sukupolvet muuttavat maailmaa! Olemme alkaneet oivaltaa, että elämän ainutkertaisuus ulottuu myös työelämään, ja siksi haluamme ymmärtää työmme merkityksen. Olemme oppineet myös määrittelemään arvoja yhdessä, isoissakin porukoissa. Se on tärkeää siksi, että pariksi, kolmeksi sanaksi kiteytetty arvo on aina tulkinnanvarainen. Paitsi sopimuksen tuosta kiteytyksestä, tarvitsemme myös yhteisen merkityksen ja tulkinnan noille sanoille. Siksi arvojen määrittäminen edellyttää kaikkien osallistumista.

Mitä arvot sitten tarkoittavat arjessa?

Haemme yhteisillä arvoilla perustaa yrityskulttuurillemme. Arvot ovat sopimus tavastamme toimia. Ne toimivat parhaimmillaan päätösten ja valintojen ohjaajina. Ne ovat myös käyttäytymisen selkäranka. Arvojen kautta tiedän, mitä voin odottaa kollegoiltani, ja kääntäen, mitä minun ei tarvitse sietää.

Meillä Efimalla arvot sanoitettiin vasta, kun olimme kasvaneet noin viidenkymmenen työntekijän yhteisöksi.Toki meillä siihen mennessä oli jo muodostunut tapa toimia ja kulttuuri, mutta vasta pari vuotta sitten kiteytimme ne aika hitaassa ja monivaiheisessa prosessissa. Hyväksyimme sen, että arvoja tuli peräti kuusi, koska lopulta tuo valikoima tuntui meistä hyvältä.

Omana itsenä. Tahto kuunnella. Yhdessä eteenpäin. Aikaansaaminen. Totutun haastaminen. Rohkeus onnistua.

Arvot osana arkea

Nyt, kun aikaa on kulunut jonkun verran, on ollut ilo huomata, että arvot ovat osa arkeamme, toimintaamme ja puhettamme. Viittaamme niihin eri yhteyksissä, oli kyse sitten onnistumisesta (Jes! Rohkeus onnistua!) tai vaikeasta tilanteesta (Hei tyypit, yhdessä eteenpäin!). Äänessä voi olla hellyyttäkin, kun kaverin omalaatuisuutta kommentoidaan (No niin, omana itsenä...). Eniten yritämme oppia – tietysti – totutun haastamista.

Miten arvoja sitten vaalitaan? Jostain luin, että tarvitaan arvojen väsymätöntä konkretisointia. Arvojen säilyttäminen johdon puheessa ja ennen kaikkea johdon toiminnassa on tietysti perusta kaikelle. Oli mukavaa kuulla työntekijän kehuvan, kuinka toimitusjohtajamme Tero pitää luontevasti arvojamme osana puhettaan, yleensä esimerkkien kautta. Olemme myös arvioineet palaverien onnistumista arvojen kautta – mikä arvo sinusta parhaiten toteutui tänään? Kerran vuodessa palkitsemme vuoden arvokkaita, työntekijöitä, jotka ovat erityisesti kunnostautuneet jonkun arvon toteuttamisessa.

Erityisen tärkeää kasvuyritykselle on pitää arvot esillä rekrytoinnissa. Etsimme ihmisiä, jotka jakavat arvomme, siksi niiden pitää näkyä ulospäinkin. On reilua sekä työnhakijalle että meille pystyä arvioimaan sopivuutta jo hakuprosessissa. Hienointa on, kun uudet työntekijät sitten kertovat yrityskulttuurin näkyvän ja tuntuvan jo ensimmäisinä työpäivinä ja osana perehdytystä.

Joulun aikaan kävin haastattelemassa asiakkaitamme case-tarinoita varten. Olin yllättynyt, kuinka vahvasti arvojen yhteneväisyys nousi esiin yhteistyökumppanin valintakriteerinä ja kumppanuutta vahvistavana asiana. Yrityskulttuuri välittyy asiakkaille ja muille sidosryhmille tavassamme tehdä yhteistyötä. Simon Sinekin sanoin: ”People don’t buy what you do, they buy WHY you do it”. Arvot eivät siis onneksi ole enää pehmohöttöä. Elävät arvot ovat arvokasta pääomaa, jolla on liiketoiminnallista merkitystä.

P.S. Kevään aikana rekrytoimme toistakymmentä uutta efimalaista. Jos arvomme kolahtavat, seuraa meitä LinkedInissä. Jo nyt auki olevat paikat löydät sivuiltamme.

Kirjoittaja

Sari Aapola

Sari Aapola
Markkinointijohtaja

Sari vastaa Efiman markkinoinnista ja asiakkuushallinnasta. Hän on monissa liemissä keitetty teknologiamarkkinoinnin osaaja, jonka missio on demystifioida markkinointi. Kirjassaan ajatusjohtajuudesta hän avaa asiantuntijuuden hyödyntämistä myynnin tukena.

Uusimmat

Digisydämen ja sovelluskehityksen yhteistyöstä kattavat ratkaisut liiketoiminnan tarpeisiin

Digisydämen ja sovelluskehityksen yhteistyöstä kattavat ratkaisut liiketoiminnan tarpeisiin

Kai LyytinenMeillä oli taannoin yhteistapahtuma sovelluskehitystä tarjoavan Wunderdogin kanssa. Ennen tapahtumaa minulla oli mielessäni ajatus siitä, että hakisimme hieman vastakkainasettelua räätälöityä sovelluskehitystä tarjoavan tahon ja järjestelmätoimituksia tekevän tahon, eli meidän, välille. Tätä sivuten, tapahtumaa edeltävänä iltana kerroin illallisella lapsilleni, että olen seuraavana päivänä pitämässä esityksen aiheesta ”miten sovelluskehitys ja toiminnanohjaus saadaan ymmärtämään toisiaan”. Tyttäreni kysyi tästä varsin aiheellisen kysymyksen: ”Miksi ne eivät ymmärtäisi toisiaan?”

Pilvee, pilvee, pilvee – Efiman ja toiminnanohjauksen kymmenen vuotta

Pilvee, pilvee, pilvee – Efiman ja toiminnanohjauksen kymmenen vuotta

Kai LyytinenAstelen asiakkaamme tehtaan lattiaa yhdessä heidän kanssaan. Uuden Microsoft D365 -toiminnanohjausjärjestelmän tuotantokäyttö on alkanut. Työtä on tehty yhdessä, ja nyt ollaan lähellä ensimmäistä isoa etappia. Olemme toimittaneet Azure-pilvestä toimivan integroidun toiminnanohjausjärjestelmän, joka on merkittävä Suomen ja maailmankin mittakaavassa.

Näin rekrytoit ohjelmistorobotin

Näin rekrytoit ohjelmistorobotin

Markus TurunenOhjelmistorobotit palkataan tekemään ihmisten töitä. Tehtävät ovat tyypillisesti toistuvia rutiineja ja voisi kuvitella, ettei tällaiseen rooliin tarvita sen kummempaa rekrytointiprosessia. Näin ei todellakaan ole – robotin rekrytoinnissa pätevät samat periaatteet kuin uutta työntekijää haettaessa.