Skip to content
27.06.24Toiminnanohjaus ERPDynamics 365

Unboxataan Dynamics 365 -versiopäivitys! – Versio 10.0.40

Efiman Dynamics 365 -tuotevastaavat
27.06.2024 | Microsoftin pilvi-ERP, Dynamics 365, päivittyy neljä kertaa vuodessa ja tarjoaa jokaisessa versiopäivityksessä uusia parannuksia. Mitä löytyykään kääreistä tällä kertaa, kun Efiman Dynamics 365 -tuotevastaavat, Susanna, Elli, Heini, Tiia, Erno, Taina, Anu ja Annukka, käyvät läpi kesäkuisen versiopäivityksen sisältöä?

Copilot-tekoälyavustajat saapuvat myös Microsoft Dynamics 365 -liiketoiminta-alustalle

Microsoft panostaa voimakkaasti tekoälykehitykseen, josta yhtenä näkyvänä osana ovat eri palveluiden osaksi tulevat Copilot-tekoälyavustajat. Tekoälyä ja koneoppimista hyödyntävät Copilotit tarjoavat käyttäjille henkilökohtaista tukea ja opastusta ja suorittavat työtehtäviä ja prosesseja käyttäjänsä puolesta. Osa lukijoistamme on saattanut hyödyntää Copiloteja esimerkiksi Microsoft Edge -verkkoselaimella tai Microsoft 365 -tuotteissa, kuten Wordissa, Excelissä tai PowerPointissa.

Microsoft Dynamics 365 -asiakkaiden iloksi Microsoft on tuonut esikatseluvaiheeseen erilaisia Copilot-kyvykkyyksiä osana Dynamics 365 -versiopäivitystä. Tarjolla on useita uusia tekoälypohjaisia ominaisuuksia, jotka ovat tulossa saataville tuotantokäyttöön, maantieteellisen sijainnin mukaan. Tulemme pitämään lukijamme ajan tasalla Dynamics 365:een julkaistavista Copiloteista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista.

Tässä 10.0.40-versiopäivitystä koskevassa blogissa esittelemme Microsoft Dynamics 365 Supply Chain Management -ratkaisuun julkaistun tekoälypohjaisen yhteenvetonäkymän, joka sujuvoittaa varastotyöntekijöiden arkea koostamalla työntekijälle yksilöllisen näkymän omista avoimista työtehtävistä. Lue lisää tästä ja monista muista Dynamics 365 -alustan uusista toiminnallisuuksista alta.

Blogin aiheet kootusti:


Uutta koko Dynamics 365 -alustassa 

Dynamics 365 Finance & Operations -sovellusten datan arkistointi Dataverseen

Versiopäivityksessä 10.0.40 on julkaistu toiminnallisuus, joka mahdollistaa Dynamics 365 Finance & Operations -sovellusten (D365 FO) datan arkistoinnin ja siirtämisen Dataverseen pitkäaikaiseen säilytykseen. Datan arkistointi vapauttaa tallennustilaa ja voi siten parantaa myös järjestelmän suorituskykyä. Ominaisuus onkin perehtymisen arvoinen yrityksille, jotka ovat käyttäneet Finance & Operations -sovelluksia jo useita vuosia ja voisivat hyötyä datan arkistoinnista ja sen tuomista eduista.

Toiminnallisuuden avulla yritykset voivat määrittää omat datan arkistointikäytäntönsä, jotka tukevat pitkäaikaista, turvallista ja kustannustehokasta datan säilytystä. Vaikka Dynamics 365 FO -järjestelmä ei itsessään rajoita aktiivisen datan määrää ja tukee siten yrityksen kasvua, kannattaa järjestelmän suorituskyvyn vuoksi harkita lainsäädännön vaatiman historiallisen ja inaktiivisen datan siirtämistä Dataverseen pitkäaikaissäilytykseen. 

Ominaisuus tukee tällä hetkellä seuraavia osa-alueita:

 • Dynamics 365 Finance:
  • General ledger (kirjanpito)
  • Tax transactions (verotapahtumat)

 • Dynamics 365 Supply Chain Management:
  • Inventory transactions (varastokirjauskansio)
  • Inventory journals (varastotapahtumat)
  • Sales orders (myyntitilaukset)

Sovelluksen järjestelmänvalvojat voivat määritellä, mistä ja milloin data arkistoidaan, ja asettaa kriteerit arkistointia varten. Suosittelemme testaamaan kokonaisuutta ensin ei-tuotantoympäristössä, ennen käyttöönottoa tuotannossa. Arkistointiprosessi voi kestää jopa 14 päivää, ja nykyinen rajoitus on 100 miljoonaa riviä. Kustomoitujen kenttien arkistointi on myös mahdollista tuetuilla osa-alueilla, mutta se vaatii ohjelmakoodin muutoksia.

Arkistoitu data siirtyy Dynamics 365 FO -sovelluksissa historiatauluihin, joita voi tarkastella sovelluksen tietyillä kyselysivuilla (Inquiry pages). Historiatauluissa data vie vähemmän tilaa, koska indeksejä on vähemmän. Historiatauluista data voidaan palauttaa tarvittaessa takaisin aktiivisiin tauluihin. Arkistoitua dataa voi myös tarkastella Dataversen kautta. 


Uutta Dynamics Supply Chain Management -järjestelmässä  

Copilot osaksi varastonhallinnan sovellusta: Varastotyöntekijän yhteenvetonäkymä 


Copilot-tekoälyominaisuudet ovat hiljalleen tulossa osaksi varastonhallinnan sovellusta. Tällä hetkellä käsipäätteelle on saatavilla tekoälyn avulla luotu yhteenvetonäkymä, joka tarjoaa varastotyöntekijälle personoidun  näkymän hänen avoimista työtehtävistään. Näkymä tarjoaa varastotyöntekijälle yhteenvedon käsittelyä vaativista töistä, tiedon kirjautuneista käyttäjistä ja suuntaa antavaa tietoa keräilyssä olevista tuotteista.

Ominaisuuden käyttöönotto vaatii viimeisimmän versiopäivityksen käyttöönoton D365 FO -järjestelmässä ja lisäksi varastohallinnan sovelluksen on oltava vähintään versiossa 2.3.2.0.

Untitled design (5)
Tekoälyavusteinen yhteenvetonäkymä varastonhallinnan sovelluksessa

 

Dokumenttien uudelleen tulostusmahdollisuus käytettäessä tuotepaketteja


Microsoft Dynamics 365 Supply Chain Managementissa on jo jonkin aikaa ollut mahdollista käyttää tuotepaketteja (bundle), jotka mahdollistavat useiden tuotteiden toimittamisen yhtenä pakettina. Versiopäivityksessä 10.0.40 tämä ominaisuus on kehittynyt entisestään, ja jatkossa on mahdollista tulostaa dokumentit uudelleen, vaikka alkuperäinen tuotepaketti olisi jo poistettu käytöstä. Lisäksi tämä ratkaisu on laajennettu tukemaan sähköisiä rajapintoja.

 

Varastosaldon kysely ilman toimipaikan tai varaston tunnusta 


Inventory visibility -palvelu on laajentunut ja tukee nyt kyselyjä, kirjauksia ja varauksia myös ilman toimipaikka- ja varastorajausta. Inventory visibility -palvelu tukee nyt siis kahta vaihtoehtoa varastotietojen kyselyyn ja päivittämiseen:

 

 1. Määritä kyselyyn yritystunnus ja tuotetunnus – lisäksi voidaan antaa muita varasto- tai seuranta-arvoja
 2. Määritä kyselyyn yritystunnus, tuotetunnus, toimipaikka ja varasto – lisäksi voidaan antaa muita varasto- tai seuranta-arvoja

Muistutus varastotapahtumien jakautumisesta kahteen eri tietokantaan


Viime blogissa kerroimme uudesta toiminnallisuudesta (Warehouse-specific Inventory Transactions), jonka myötä varastotapahtumat jakautuvat kahteen eri tietokantaan: Tähän asti käytössä olleessa Inventory Transactions -tietokannassa ovat sijainneet sekä puhtaasti varastoprosesseja koskevat että kirjanpidollista vaikutusta omaavat varastotapahtumat. Uuden toiminnallisuuden myötä nykyiseen Inventory Transactions -tietokantaan jää edelleen kaikki kirjanpitoon vaikuttavat varastotapahtumat, mutta puhtaasti varaston prosesseihin liittyvät kirjaukset siirtyvät uuteen Warehouse Transactions -tietokantaan.

Haluamme muistuttaa, että vanha toimintatapa on tuettu vielä uusimmassa versiopäivityksessä 10.0.40, mutta uusia ominaisuuksia tai virhekorjauksia ei ole enää saatavilla vanhaan toimintoon version 10.0.41 jälkeen. Tämä huomioiden nykyasiakkaat voivat silti jatkaa vanhan toiminnon käyttöä, mutta noin vuoden päästä versiopäivityksen 10.0.41 julkaisusta kaikkien asiakkaiden on siirryttävä uuteen toimintamalliin.

Uusia ominaisuuksia Suunnittelun optimointi -moduuliin

 

Versiopäivityksessä 10.0.40 julkaistiin useita uusia ominaisuuksia Suunnittelun optimointi -moduuliin:

 
Nimikkeiden poissulkeminen suunnittelusta


Uusi parametri pääsuunnitelmassa mahdollistaa nimikkeiden, joilla ei ole aktiivisia tilauksia, poissulkemisen suunnittelusta. Tämä auttaa keskittämään suunnittelutehoa niihin tuotteisiin, joilla on todellista kysyntää. Ominaisuus on hyödyllinen silloin, kun nimikkeitä on paljon ja osalla niistä on vain harvoin kysyntää, mutta niitä ei voi kuitenkaan jättää pois pääsuunnittelusta käyttämällä tuotteen elinkaaren tilaa.


Jäädytyksen aikarajat


Ominaisuus mahdollistaa aikarajojen (Freezing time fences) käytön Suunnittelun optimoinnissa.


Kuljetuspäivien tuki 


Ominaisuus mahdollistaa kuljetuspäivien hyödyntämisen Suunnittelun optimoinnissa. Kuljetuspäiviä käytetään tietyn lähettävän varaston ja kohdeosoitteen tai muun varaston välisten kuljetuspäivien lukumäärän määrittelyyn. 

 

Mittayksikköjen pyöristäminen 


Ominaisuus varmistaa, että nimikkeen mittayksikön pyöristyssääntöä käytetään, kun kyseessä on varastotäydennykseen käytetty ostotilaus. Jos pyöristetty määrä ei kata täydennysvaatimuksia, pyöristyssääntö ohitetaan ja määrä pyöristetään sen sijaan ylöspäin.



Uutta Dynamics 365 Commerce  -järjestelmässä

Viivakoodien ja QR-koodien skannaus Store Commercessa

Dynamics 365 Commercen versiopäivitys 10.0.40 tuo mukanaan odotetun toiminnallisuuden Store Commerce -kassasovellukseen: viivakoodien ja QR-koodien skannauksen Android- ja iOS-mobiililaitteilla. Skannausominaisuus helpottaa myyjien työtä huomattavasti, sillä se poistaa tarpeen syöttää tuotetietoja manuaalisesti mobiilikassalla. Myyjät voivat nyt skannata koodit nopeasti sisäänkirjautumisen yhteydessä, ja hakea tehokkaasti asiakas-, tuote- ja kuittitietoja mobiilikassalla.

Toiminnallisuuden käyttöönotto tapahtuu seuraavasti: Dynamics 365 Finance and Operations (D365 FO) -taustajärjestelmässä tulee määrittää HW-laiteprofiiliin skannerin tyypiksi ‘Laite’ ja suorittaa Jakeluaikataulun 1090-jobi. Lisäksi, Android-laitteisiin tulee ladata erikseen 10.0.40 Store Commerce for Android -sovelluspaketti Microsoft Dynamics 365 Lifecycle Services -palvelusta. Vastaavaa pakettia ei ole saatavilla iOS-laitteille.

Store Commerce itsepalvelukassana 

Dynamics 365 Commercen versiopäivitys 10.0.40 tuo Store Commerceen mukanaan uuden itsepalvelukassatoiminnallisuuden, joka mahdollistaa asiakkaille sujuvan ja nopean ostokokemuksen. Tämä uudistus tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden skannata ja maksaa tuotteet itsenäisesti, mikä nopeuttaa palvelua ja vähentää jonoja.

Jotta Store Commerce on mahdollista konfiguroida toimimaan itsepalvelukassana, on toiminnallisuus ”Määritä myyntipisteen itsepalvelun uloskuittauksen kassakone” aktivoitava Toimintojen hallinta -työtilassa. Microsoft tarjoaa toiminnallisuuden käyttöönottoa varten valmiit itsepalvelukassan layoutit, joita voidaan tarvittaessa jatkokehittää asiakkaan omiin tarpeisiin. Asiakkaat voivat lisätä tuotteita itsepalvelukassalla ostokseensa joko viivakoodin lukemalla tai etsimällä tuotetta myymälän valikoimasta. Asiakkaat voivat myös lisätä omat tietonsa ostotapahtumaan skannaamalla kanta-asiakaskorttinsa.

Itsepalvelukassaa varten Store Commerceen tulee perustaa kaksi uutta käyttäjäroolia: Shopper ja Manager. Managerilla – eli kaupan työntekijällä – on oikeudet avata ja sulkea kassavuoro, kirjautua ulos kassasta, myöntää alennuksia ja muokata tuotteiden hintoja, asettaa tapahtuma kuittiparkkiin sekä mitätöidä rivi tai tapahtuma. Itsepalvelukassa sisältää Pyydä apua -toiminnon, jonka kautta Manager-työntekijä voi tarvittaessa kirjautua kassalle suorittamaan edellä mainittuja toimintoja. Shopper-roolia eli asiakasta varten tulee D365:een luoda uusi kassan käyttöoikeusryhmä, jolla rajoitetaan kassan toiminnallisuudet vain tuotteiden lisäykseen ja maksamiseen. Itsepalvelukassaan kirjaudutaan Shopper-työntekijänä asiakastapahtumia varten.

Tarkemman ohjeistuksen itsepalvelukassatoiminnallisuuden käyttöönottoon löydät Microsoftin Learn-portaalista.

Store Commerce itsepalvelukassana
Itsepalvelukassan näkymä

Store Commerce: Oletusruudukon automaattinen palautus

Versiopäivityksen 10.0.40 yhteydessä Store Commercessa tulee automaattisesti päälle ominaisuus, joka palauttaa oletuspainikeruudukon takaisin ensimmäiseen välilehteen jokaisen myyntitapahtuman päätteeksi – olipa tapahtuma sitten suoritettu loppuun, keskeytetty tai peruutettu. Aiemmin järjestelmä piti aktiivisena viimeksi valittua painikeruudukkoa, mikä saattoi johtaa käyttövirheisiin ja sekaannuksiin. Uuden päivityksen myötä kassajärjestelmä palaa aina oletuspainikeruudukkoon, mikä vähentää virheiden mahdollisuutta ja tarjoaa kaikille kassan käyttäjille yhdenmukaisen ja sujuvan käyttökokemuksen. 

 Oletuspainikeruudukko Store Commercessa
Oletuspainikeruudukko Store Commercessa


Uutta Dynamics 365 Finance -järjestelmässä

Versiopäivityksen yhteydessä Dynamics 365 Financen eri moduuleihin on tullut muutamia pieniä parannuksia: 

Uusi luotonvalvonnan työtila

Uusi luotonvalvonnan työtila helpottaa perintää tarjoamalla yleiskatsauksen asiakastileihin, aktiviteetteihin ja saldoihin.

Asiakkaan ja toimittajan saldojen netotus

Aiemmin blogissa esitelty esikatselussa ollut toiminnallisuus on nyt yleisesti saatavilla. Toiminnallisuus löytyy sekä ostoreskontrasta että myyntireskontrasta. Sen käyttöönotto vaatii oman netotustyyppisen kirjauskansion ja lisäksi netotussopimuksen, johon liitetään asiakas ja toimittaja, jonka laskuja on tarvetta netottaa. Netotussopimukselle on annettava aloituspäivä. Netotus on manuaalinen, mutta toimenpidettä helpottaa, että netotusnäkymä näyttää vain sopimukset, joilla on kohdistettavia laskuja. Itse kohdistaminen on samantyyppisessä näkymässä kuin pankkitilien täsmäytys, ja sen tuloksena on netotustosite. Netotuksen voi myös perua.

Pankkitilin elinkaaren hallinta

Tämä ominaisuus mahdollistaa pankkitilin aktivoinnin, muokkaamisen ja deaktivoinnin hyväksyntätyönkulut. Lisäksi se mahdollistaa pankkitilin muutoshistorian tarkastelun. Käytettävissä on lisäksi suojattujen kenttien luettelo, jolla voi hallita pankkitilin kenttiä. Valitut kentät käynnistävät muutosten hyväksymisen työnkulun.


Uutta Dynamics 365  Project Operations -järjestelmässä

Dynamics 365 Project Operations -toimintoihin ei tässä versiopäivityksessä tuotu merkittäviä uusia toiminnallisuuksia.


Asiantuntijamme apunasi

Toivottavasti sait blogista hyödyllistä tietoa Dynamics 365 -järjestelmän uusista toiminnallisuuksista. Mikäli sinulla herää kysyttävää tai haluat syventää keskustelua uusista ominaisuuksista, ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihimme alla mainitun linkin kautta. Mikäli olet jo asiakkaamme, otathan yhteyttä nimettyyn palvelupäällikköösi.

Ota yhteyttä

Tutustu aiempiin blogisarjamme osiin täältä. Olemme unboxanneet jo kaksikymmentä Dynamics 365 -versiopäivitystä.



Tutustu kirjoittajiin:

Susanna Lindberg_web_72dpi

 

Susanna Lindberg
Senior Technical Architect

Susanna toimii Efimalla Microsoft Dynamics 365 -liiketoiminta-alustan teknisenä arkkitehtina. Ratkaisun parissa Susanna on työskennellyt jo yli 10 vuoden ajan useissa eri rooleissa: sekä projektivaiheen että jatkuvien palvelujen asiakkaiden parissa – sekä kehittäjänä että teknisenä konsulttina ja arkkitehtina. Susannalle on tärkeää pysyä ajan tasalla ratkaisun kehityksestä ja uusista ominaisuuksista sekä ymmärtää, miten muutokset vaikuttavat kokonaisuuteen ja asiakkaan liiketoimintaan.

Annukka Hejazi_press

 

Annukka Hejazi
Senior Solution Consultant

Annukka on Efiman Dynamics 365 Commerce -konsultti, joka innostuu kaupan alan erikoispiirteiden ymmärtämisestä ja niiden sovittamisesta ERP-maailmaan. Annukka on työskennellyt Microsoft Dynamics AX ja Microsoft Dynamics 365 -järjestelmien parissa jo viidentoista vuoden ajan ja päässyt tutustumaan ratkaisuihin niin järjestelmän pääkäyttäjän roolissa asiakkaan puolella kuin myös ratkaisukonsulttina toimittajan leivissä. Ennen hurahtamistaan kaupan alan ja Dynamics 365 Commercen kiemuroihin pari vuotta sitten, Annukka toimi pitkään toimitusketjun hallinnan ratkaisukonsulttina.

Anu Kilpinen_press

 

Anu Kilpinen
Senior Solution Consultant

Anu työskentelee Efimalla Microsoft Dynamics 365 Project Operations -konsulttina. Hänelle on tärkeää löytää asiakkaan liiketoimintaa tukeva projektihallinnan toteutus. Ennen uraansa Efimalla Anu hankki kokemusta asiakaspuolelta Microsoft AX -järjestelmän käyttöönotoista ja toimi pääkäyttäjän roolissa.

Elli Mäkeläinen_300dpi_press

 

Elli Mäkeläinen
Solution Consultant

Elli on Efiman Microsoft Dynamics 365 Finance -konsultti, joka on kasvanut digitaalisten taloushallintopalveluiden pääkäyttäjästä Dynamics-konsultiksi viimeisen viiden vuoden aikana. Hänelle on tärkeää löytää asiakkaalle sopivat järjestelmäratkaisut, jotka tukevat päivittäisen työn sujuvuutta sekä automaatiota. Dynamics 365 Finance -tuotevastaavan työssä yhdistyy Ellin into oppia uutta ja halu jakaa järjestelmäosaamista eteenpäin.

Heini Rantanen

 

Heini Rantanen
Solution Consultant

Heini toimii Efimalla Microsoft Dynamics 365 Finance ja ostolaskuratkaisu Dooap -ratkaisukonsulttina. Heini on mukana myös Efima Layer -tiimissä, joka vastaa Efiman Dynamics 365 -laajennusosasta. Aiemmin Heini on viettänyt useita vuosia kunnallisen taloushallinnon tehtävissä, ollut mukana Microsoft AX -järjestelmän käyttöönotoissa sekä toiminut pääkäyttäjän roolissa. Heini tarttuu innolla uusiin haasteisiin ja haluaa auttaa asiakkaita ratkaisemaan kinkkisimmätkin ongelmat mahdollisimman tehokkaasti.

Tiia Eteläkoski_300dpi_press

 

Tiia Eteläkoski
Solution Consultant

Tiia on Efiman Microsoft Dynamics 365 Finance -konsultti, jonka intohimoina ovat erityisesti kirjanpidon ja verotuksen osa-alueet sekä asiakkaan talouden prosessien syvä ymmärtäminen ja yhteensovittaminen ratkaisun kanssa. Tiialla on laaja kokemus taloushallinnon eri tehtävistä 10 vuoden ajalta. Hän on toiminut muun muassa pääkirjanpitäjänä useille pk-, suur- ja pörssiyrityksille sekä osallistunut erilaisiin käyttöönotto- ja kehitysprojekteihin talouden senior prosessikonsulttina. 

Erno Leppänen_profiilikuva

 

Erno Leppänen
Senior Solution Consultant

Erno Leppänen toimii Efimalla ratkaisukonsulttina Dynamics 365 Supply Chain Managementin parissa. Erno on taustaltaan asiakaspuolen pääkäyttäjä, mistä juontuu Ernon vahva ymmärrys asiakkaan tarpeista projektien aikana. Erno huolehtii osaamisensa kehittämisestä ja seuraa aktiivisesti tuotteiden kehitystä voidakseen tarjota asiakkailleen aina parhaan ja ajantasaisimman ratkaisun.

_H5A7653_72dpi_vari_web

 

Taina Kärki
Senior Solution Consultant

Taina toimii Efimalla ratkaisukonsulttina Dynamics 365 Supply Chain Managementin parissa. Taina on taustaltaan tuotannon ja logistiikan konkari, jolla on takanaan lähes 30 vuoden työkokemus teollisuuden operatiivisista tehtävistä sekä tuotannon ja logistiikan kehittämisen konsultoinnista. Tietojärjestelmien kehittämisen Taina näkee liittyvän oleellisesti tuotannon ja logistiikan prosessien kehittämiseen, ja hän haluaa auttaa asiakkaita ymmärtämään näiden asioiden väliset yhteydet ja mahdollisuudet.