4.10.2018

Klikkiotsikko leanisti lentävään agileolevaisuuteen

#efilisKasvuyritysERPKokeilukulttuuri
Pekka Nöyränen
Pekka Nöyränen
People Manager

Klik, ja täällä olet. Ei hätää, kyllä se aasinsilta otsikkoon sieltä vielä tulee, vaikka ei heti siltä vaikutakaan. Linkedinin ja muiden somejen kakofonia alkaa silloin tällöin väsyttää asiantuntijaa, jonka harteille digitaalisen disruption pyörteet, leanisti lentäminen ja agilein kokeilukulttuuriajattelutapa lopulta lakoavat.

Meillä on Efimalla tapana puhua bullshit-bingosta. Tällä viitataan erilaisiin edellä mainittuihin somessa ja muualla mediassa viliseviin käsitteisiin ja erityisesti siihen, miten helposti ne jäävät ilman minkäänlaista oikeaa sisältöä. Aina kun joku meillä alkaa pöhistä kokeilukulttuurin mahdollistamasta disruptiohurrikaanista nimeltä Lean Agile tai jotain muuta vastaavaa, kajahtaa ilmoille varoitus bullshit-bingosta. Tämä tehdään ja samalla siitä tilille vaaditaan, koska sanat joita käytämme, muovaavat todellisuutta jossa toimimme. Bullshit-bingoilun tarkoituksena on tuoda liha luiden ympärille, käytännön tasolle vietyihin tekoihin.

Asiakas ohoi! Miltä tuntuisi aloittaa projekti kokeilemalla uutta järjestelmää projektin kickoffissa?

Kreikka on osa Efiman tarinaa, joten tässä on sopiva lainata erästä kreikkalaista kaveria nimeltä Demokritos. Hän on joitain vuosia sitten todennut osuvasti, että ”sana on teon varjo”,

joten:

Asiantuntija hoi! Miltä kuulostaisi jättää ERP-projektin määrittelytyöpajat ja iänikuinen muistionkirjoitus sellaisenaan pois, aloittaa järjestelmän käyttöönottoprojekti tutustumalla asiakkaan ydinliiketoimintaprosesseihin ja tuupata järjestelmän perusparametrit paikoilleen ennen ensimmäistäkään workshoppia?

Entäpäs sitten asiakas - ohoi sinnekin! Miltä tuntuisi aloittaa projekti kokeilemalla uutta järjestelmää projektin kickoffissa? Tai aloittaa varsinaiset (pääkäyttäjä)koulutukset powerpointmegasulkeisten ja perusnavigoinnin sijaan laittamalla pääkäyttäjät tekemään suoraan omia tarvitsemiaan raportteja konsultin avustaessa vieressä?

Projektimalleja ja -metodologioita on maailma väärällään. On agilea scrumia, ylöspäin valuvaa vesiputousta ja ohjaamosta lennettävää ufoa. Meilläkin on malli, ja erinomainen malli onkin, mutta sekään ei vielä asiakasta onnelliseksi tee tai projektia maalin vie. Sen vievät maaliin ihmiset – ja vielä tarkemmin – asiakkaan ja toimittajan ihmiset, jotka tekevät ja ymmärtävät yhdessä, mitä tehdään ja miksi. Meillä projekteissa tämä tarkoittaa keskittymistä erityisesti kolmeen asiaan:

  • jatkuva viestintä sekä palautteen antaminen ja saaminen läpi koko käyttöönottoprojektin elinkaaren
  • end to end -liiketoiminta(osa)prosessien ymmärrys ja järjestelmämielessä tehokkaimman lopputuleman joustava toteuttaminen sekä
  • asiakkaan ja toimittajan tasavertainen, aito yhdessä tekeminen.

Näillä eväin meidän tavoitteemme on olla projektitoimitusten edelläkävijä, jossa työskentely on tarkoituksenmukaista, nopeaa ja ennen kaikkea kivaa! Ja niin, klikkiotsikolla oli se perimmäinen tarkoituskin: jos edellä kuvatun tyyppinen työ ratkaisukonsulttina Efimalla kiinnostaa, niin klikkailepa tästä eteenpäin.


Kirjoittaja

Pekka Nöyränen

Pekka Nöyränen
People Manager

Pekka Nöyränen on Efiman People Manager, joka taapertaa aamuisin toimistolle ihastellen säätä kuin säätä ja luikahtaa 4. kerroksen ovesta sisään aina hymy huulillaan.