Skip to content
30.06.22Toiminnanohjaus ERPDynamics 365

Unboxataan Dynamics 365 -versiopäivitys! – Versio 10.0.27

Efiman Dynamics 365 -tuotevastaavat
30.06.2022 | Microsoftin pilvi-ERP, Dynamics 365, päivittyy kahdeksan kertaa vuodessa ja tarjoaa jokaisessa versiopäivityksessä kasapäin uusia parannuksia. Mitä löytyykään kääreistä tällä kertaa, kun Efiman Dynamics 365 -tuotevastaavat, Taina, Erno, Heidi, Maria ja Eija, käyvät läpi kesäkuisen versiopäivityksen sisältöä?

Dynamics 365 -versiopäivitykset eivät ole tauolla edes kesälomakausina, ja Microsoft julkaisi kesäkuussa (17.6.2022) alustan uusimman versiopäivityksen. Dynamics 365 -alustaa kehitetään ympäri vuoden, ja kehitystyön tulokset kootaan vuosittain kahdeksaksi versiopäivitykseksi. Jokaista versiopäivitystä ei kuitenkaan tarvitse ottaa välittömästi käyttöön, eikä kesälomia tarvitse keskeyttää kesäkuisen versiopäivityksen vuoksi. Vuodessa pakollisia versiopäivityksiä on vain kaksi: niiden tarkoituksena on huolehtia, että versioissa ei jäätäisi liikaa jälkeen.

Oli organisaationne versiopäivitystahti mikä tahansa, Dynamics 365 -pilviratkaisun kehitystyötä ja uusien versiopäivitysten sisältöjä on kuitenkin hyvä seurata vuoden ympäri. Näin vältytään yllätyksiltä, osataan ennakoida tulevia versiopäivityksiä ja varautua niiden mukanaan tuomiin muutoksiin. Unboxataan Dynamics 365 -versiopäivitys! -blogisarjassa kokoamme luettavaksesi kunkin versiopäivityksen kiinnostavimmat ja tärkeimmät uudet toiminnallisuudet, jotta pysyt ajalla pilvialustan viimeisimmistä kehitysaskelista.

Tällä kertaa ”unboxaamme” kesäkuussa julkaistun versiopäivityksen 10.0.27 uusine ominaisuuksineen:

 Uutta koko Dynamics 365 -alustassa

Optimoi toimintokeskuksen ilmoitusten lataukset

Täyttyykö toimintokeskuksesi (action center) ilmoituksista ja kestääkö ilmoituslistan avautuminen luvattoman pitkään? Versiopäivityksen 10.0.27 mukana tulee uusi ominaisuus, jonka avulla toimintokeskukseen latautuvien ilmoitusten määrä voidaan rajata 100 viestiin ja siten lyhentää viestien latautumisaikaa. Vaikka uusi toiminnallisuus olisi otettu käyttöön, kaikkia ilmoituksia on edelleen mahdollista selata klikkaamalla viestikeskuksen Näytä kaikki -painiketta. Toimintokeskuksen ilmoitukset -näkymässä on myös mahdollista suodattaa ilmoituksia.

Varaudu tulevaan – Microsoft poistaa käytöstä D365FO-mobiilisovellukset ja -mobiiliympäristön

Dynamics 365 Finance and Operations- eli lyhyemmin D365FO -järjestelmään sisäänrakennetut mobiilisovellukset ja mobiiliympäristöt poistuvat käytöstä. Muutos ei kuitenkaan koske varastohallinnan mobiilisovellusta (Warehouse Management Mobile App). Mobiilisovellusten ja -ympäristöjen tuki päättyy näillä näkymin lokakuussa 2024, joten korvaavaan ratkaisuun on aikaa siirtyä yli kaksi vuotta. Mikäli käytössänne on kyseisiä mobiilisovelluksia, kannattaa korvaaviin ratkaisuihin kuitenkin tutustua hyvissä ajoin.

Mutta miten vanhat mobiilisovellukset ja -ympäristöt korvataan? Vastaus löytyy Microsoftin omasta low-code-työkalupakista, Microsoft Power Platformista. Power Platform on Microsoftin kehitysalusta, jonka avulla yritykset voivat kehittää ketterästi erilaisia liiketoimintaratkaisuja omiin täsmätarpeisiinsa. Power Platformin kaltaisilla low-code-alustoilla sovelluskehitys tapahtuu ilman koodaustyötä ja huomattavasti perinteistä sovelluskehitystä nopeammin ja vaivattomammin.

Microsoft tulee julkaisemaan valmiita, korvaavia Power Platform -toteutuksia seuraaviin, vanhoihin mobiilinäkymiin:

 • Kulujen hallinta (Expense management)
 • Käytettävissä oleva varasto (Inventory on-hand)
 • Resurssien hallinta (Asset management)
 • Laskujen hyväksyntä (Invoice approval)
 • Ostotilausten hyväksyntä (Purchase order approval)

Jos käytössänne on teille räätälöityjä mobiilisovelluksia tai alla listattuja vanhoja mobiilinäkymiä, tulee korvaava ratkaisu rakentaa omatoimisesti Microsoft Power Platformista löytyvän työkalun, Microsoft Power Appsin, avulla:

 • Yrityksen hakemisto (Company directory)
 • Oma ryhmä (My team)
 • Kustannusseuranta (Cost controlling)
 • Toimittajayhteistyö (Vendor collaboration)
 • Myyntitilaukset (Sales orders)

Jos Microsoft Power Platform on organisaatiollenne uusi työkalu, tutustuminen kannattaa aloittaa kokeneen kumppanin, kuten Efiman, tuella ja varmistaa siten parhaat käytännöt ja oikea suunta low-code-kehittämiselle. Efima on erikoistunut erityisesti taloushallintoa ja toiminnanohjausta sekä Microsoft Dynamics 365 -ratkaisua tehostaviin Power Platform -ratkaisuihin. Yhdessä asiakkaidemme kanssa olemme rakentaneet yli 50 uniikkia Power Platform -ratkaisua, ja olemme myös saaneet tunnustusta menestyksekkäästä työstämme: Microsoft valitsi Efiman Vuoden 2022 Power Platform -kumppanikseen Suomessa. Ethän siis epäröi kääntyä puoleemme, jos Power Platform -kehitys talouden ja toiminnanohjauksen parissa on sinulle ajankohtaista.

Lisätietoa D365FO:n mobiilisovellusten tuen päättymisestä voi lukea Microsoftin blogista.


Uutta Dynamics 365 Finance -järjestelmässä

Versiopäivityksessä Dynamics 365 Finance -järjestelmään julkaistiin useita pieniä parannuksia, joista nostamme luettavaksesi kolme keskeisintä.

Arvonlisäveroilmoitus uudistuu

Keskeisin uudistus versiopäivityksessä 10.0.27 kotimaisten Dynamics 365 Finance -asiakkaiden kannalta on Suomen arvonlisäveroilmoitukseen liittyvä ennakkotieto. Nykyistä raportointikoodeihin perustuvaa veroraportointia ei enää tueta 1.3.2023 jälkeen, ja vanha raportointimalli korvataan uusilla TXT (FI) ja Excel (FI) -muotoisilla raporteilla, jotka löytyvät versiosta 10.0.27 alkaen sähköisen raportoinnin (ER) Veroilmoitusmalli-ryhmän alta.

Uudet raportit perustuvat samoihin tunnuksiin, joita Suomessa käytettiin aiemmin arvonlisäverolomakkeella (koodit 301–320), mutta raportille voidaan nyt tehdä sovelluskohtaisia parametrimäärityksiä ilmoituskentille. Uutta raporttia voidaan esikatsella Excelissä ja se voidaan konfiguroida myös yritykselle, jolla on useita ALV-rekisteröintejä.

Suomen lisäksi useiden muiden maiden arvonlisäveroilmoitukset korvataan tai on jo korvattu vastaavalla tavalla eli uusilla sähköisen raportoinnin formaateilla. Esimerkiksi Ruotsin, Saksan ja Alankomaiden nykyisten raporttien tuki poistuu jo 1.12.2022. Autamme uusien raporttimallien käyttöönotossa mielellämme!

Päivämääräsuodatus tarkasteltaessa kohdistamattomia kirjanpidon tapahtumia

Haluaisitko tarkastella kohdistamattomia pääkirjatapahtumia nykyistä helpommin? Nyt se on mahdollista! Uuden toiminnallisuuden myötä käyttäjä voi Päätilin tapahtumat -sivulla klikata painiketta Näytä kohdistumattomat tapahtumat, asettaa päivämääräsuodatuksen ja tarkastella haluamaltaan ajanjaksolta kohdistamattomia tapahtumia. Kun pääkirjaraportin kautta tarkastellaan tietyn tilin tapahtumia, päivämäärä on oletuksena pääkirja-ajon loppupäivämääräksi valittu päivämäärä.

Luotonvalvonnan uudet ominaisuudet

Versiopäivitys 10.0.27 sisältää useita luotonvalvontaa tehostavia uusia toiminnallisuuksia. Ensinnäkin asiakkaiden erääntymisajon suorituskykyyn on tullut parannus, joka on erityisen hyödyllinen tilanteissa, joissa asiakkailla on paljon tapahtumia.

Toinen uusi toiminnallisuus on Asiakkaan erääntymistietojen tallennustila. Tämä toiminto tarjoaa uuden tavan suorittaa erääntymistietojen tallennusprosessi tilanteissa, joissa erääntymisraporttia ei saisi ajettua liian suuren datamäärän vuoksi ja ajo menisi aikakatkaisuun. Uuden toiminnallisuuden ollessa käytössä data voidaan siirtää ulkoiseen järjestelmään, kun asiakkaan erääntymistietojen tallennus on valmis.

Kolmas luotonvalvontaan liittyvä parannus on pro forma -dokumenttien tulostamisen mahdollisuus, vaikka myyntitilaus itsessään olisi pidossa asiakkaan luottorajan vuoksi. Myyntitilaus myös pysyy pidossa, vaikka pro forma -dokumentti tulostettaisiin.


Uutta Dynamics 365 Supply Chain Management -järjestelmässä

Varaston näkyvyys -lisäpalvelu: Varaston kohdistus

Kerroimme edellisessä blogissamme Varaston näkyvyys -lisäpalvelusta ja sen uusista toiminnallisuuksista. Myös kesäkuisessa versiopäivityksessä 10.0.27 Varaston näkyvyys -lisäpalveluun on tuotu uusi toiminnallisuus: Varaston kohdistus.

Varaston kohdistuksen avulla on mahdollista varata tietty määrä tuotteita varastonsaldosta. Näiden varausten avulla voidaan varmistaa, että kannattavimmat kanavat tai tärkeimpien asiakkaiden tilaukset voidaan toimittaa. Ilman varaston kohdistusta varastoa varataan tavallisesti tilausjärjestyksessä. Uusi toiminnallisuus parantaa varastonhallintakyvykkyyksiä ja toimitusvarmuutta tärkeimmille asiakkaille.

Ominaisuuden käyttöönotto vaatii Varaston näkyvyys -lisäpalvelun käyttöönoton.

Uutta tuotannon käyttöliittymässä

Tuotannon käyttöliittymään on tullut jälleen useita uusia tuotannon kirjausten ja käyttöliittymän käyttöä helpottavia ominaisuuksia. Listasimme alle niistä tärkeimmät.

Lisämääritys tuotannon käyttöliittymässä

Lisämääritys tuotannon käyttöliittymässä -ominaisuus lisää tuotannon käyttöliittymän Määritä tuotannon suoritus -sivulle uusia asetuksia ja toiminnallisuuksia, jotka olemme listanneet alle. Uudet toiminnallisuudet ja asetukset ovat myös merkitty alla olevaan kuvaan punaisella.

LisämääritysNäkymä tuotannon käyttöliittymän Määritä tuotannon suoritus -sivusta ja sivun uusista asetuksista

 • Ota projektin tunnus käyttöön hakuperusteena: Kun Ota projektin tunnus käyttöön hakuperusteena -asetus otetaan käyttöön, työntekijät voivat hakea töitä antamalla projektin tunnuksen tai skannaamalla projektitunnuksen viivakoodin. Tätä vaihtoehtoa voi käyttää, kun tuotantotilaukset on liitetty projektiin.
 • Avaa aloitusikkuna automaattisesti: Asetuksen ollessa käytössä Aloita työ -valintaikkuna avautuu automaattisesti, kun työntekijät etsivät työtä hakurivin avulla.
 • Avaa Raportointi on meneillään -ikkuna automaattisesti: Asetuksen ollessa käytössä Raportointi on meneillään -valintaikkuna avautuu automaattisesti, kun työntekijät etsivät työtä hakurivin avulla.
 • Oletusarvoinen jäljellä oleva määrä: Asetuksen ollessa käytössä Raportointi on meneillään -valintaikkunassa näkyy tuotantotyön jäljellä oleva määrä.

Päivän tehtävät -näkymä

Tämän uuden toiminnallisuuden avulla jokaisella työntekijällä näkyy tuotannon käyttöliittymässä oma Päivän tehtävät -näkymä. Päivän tehtävät -näkymän avulla työntekijät voivat seurata, kuinka paljon aikaa rekisteröityy päivittäin erityyppisiin tehtäviin, kuten työhön, taukoihin ja poissaoloihin. Päivän tehtävät -näkymässä työntekijät näkevät myös tämänhetkisen saldon eri aktiviteetteihin käytetystä ajasta sekä koko kauden saldon.

Tuotantoryhmät

Kun samaan tuotantotyöhön on liitetty useita työntekijöitä, he voivat nimetä yhden työntekijän tuotantotyön vetäjäksi. Jäljellä olevista työntekijöistä tulee tämän valinnan jälkeen automaattisesti tämän vetäjän avustajia. Jos vetäjä on valittu, vain vetäjän on rekisteröitävä töiden tila, kun taas aikatietueet koskevat kaikkia ryhmän jäseniä.

Suunnittelunimikkeitä koskeva raportti

Suunnittelunimikkeiden erätilauksia käytetään yleensä tuotannon hajotusprosesseissa, jossa raaka-ainetuote puretaan useisiin eri tuotteisiin. Versiopäivityksen uusi ominaisuus yksinkertaistaa suunnittelunimikkeiden erätilausten raportointiprosessia. Nyt kun erätilaus luodaan tuotteelle, jonka tuotantotyyppi on suunnittelunimike, valmiiksi ilmoittaminen tehdään vain tämän erätilauksen osa- ja sivutuotteille. Kun työntekijä raportoi suunnittelunimikkeen erätilauksen valmiiksi, Raportointi on meneillään -valintaikkunassa näkyvät nyt vain osa- ja sivutuotteet. Aiemmin näkymässä on ollut näkyvissä myös suunnittelunimike, ja tämä saattoi hämmentää työntekijöitä.


Mitä mieltä olet blogisarjastamme?

Avaa meille sanallinen arkkusi ja auta meitä kehittämään Unboxataan Dynamics 365 -versiopäivitys! -blogisarjaa entistäkin hyödyllisemmäksi. Keräämme palautetta blogisarjaamme perehtyneiltä Dynamics 365 -asiakkailta tämän kyselylomakkeen kautta. Kerro, mistä haluisit kuulla lisää ja miten voisimme kehittää blogisarjamme sisältöjä. Palautteesi on kultaakin kalliimpaa!

Tutustu aiempiin blogisarjamme osiin täältä.Tutustu kirjoittajiin:

_M9A9442_300dpi_press

Maria Chikitkina
Solution Architect

Maria tuntee Dynamics 365 Finance ja Dynamics 365 Project Operations -sovellukset kuin omat taskunsa ja jakaa osaamistaan mielellään Efiman asiakkaille. Maria aloitti uransa Dynamics-konsulttina vuonna 2010 ja on sittemmin osallistunut useisiin Dynamics-projekteihin erilaisilla toimialoilla. Maria uskoo, että asiakkaita auttamalla Efima voi tehdä maailmasta paremman paikan.

1526450628009-2

 

Heidi Verho
Senior Solution Consultant

Heidi on Efiman Microsoft Dynamics 365 Finance -konsultti, jolla on laaja kokemus taloushallinnon ja toimitusketjun käytännön tehtävistä ja liiketoimintaprosessien kehittämisestä. Microsoft Dynamics -tuoteperheen parissa hän on työskennellyt vuodesta 2008 alkaen sekä konsulttina partnereiden että pääkäyttäjänä asiakkaan puolella. Heidin vahvuuksia konsulttina ovat toimiva yhteistyö asiakkaan kanssa, liiketoimintamallien ja -prosessien ymmärrys ja näitä tukevien järjestelmien tuntemus.

Erno Leppänen_profiilikuva

 

Erno Leppänen
Solution Consultant

Erno Leppänen toimii Efimalla ratkaisukonsulttina Dynamics 365 Supply Chain Managementin parissa. Erno on taustaltaan asiakaspuolen pääkäyttäjä, mistä juontuu Ernon vahva ymmärrys asiakkaan tarpeista projektien aikana. Erno huolehtii osaamisensa kehittämisestä ja seuraa aktiivisesti tuotteiden kehitystä voidakseen tarjota asiakkailleen aina parhaan ja ajantasaisimman ratkaisun.

taina

 

Taina Kärki
Senior Solution Consultant

Taina toimii Efimalla ratkaisukonsulttina Dynamics 365 Supply Chain Managementin parissa. Taina on taustaltaan tuotannon ja logistiikan konkari, jolla on takanaan lähes 30 vuoden työkokemus teollisuuden operatiivisista tehtävistä sekä tuotannon ja logistiikan kehittämisen konsultoinnista. Tietojärjestelmien kehittämisen Taina näkee liittyvän oleellisesti tuotannon ja logistiikan prosessien kehittämiseen, ja hän haluaa auttaa asiakkaita ymmärtämään näiden asioiden väliset yhteydet ja mahdollisuudet.

Eijan kuva

Eija Salko-Leppäniemi
Senior Technical Architect

Eija toimii Efimalla teknisenä arkkitehtina Dynamics 365:n parissa. Hän on mukana käyttöönottoprojekteissa ja jatkuvissa palveluissa ja huolehtii, että asiakkaan järjestelmät toimivat toivotulla tavalla. Ohjelmistoalalla Eija on ehtinyt vaikuttaa jo 20 vuotta, joiden aikana tutuksi ovat tulleet eri toimialojen asiakkaat sekä moninaiset työtehtävät aina koodauksesta, määrittelyyn ja suunnitteluun sekä ympäristöjen pystytykseen ja ylläpitoon. Teknisestä taustasta huolimatta Eijalle työn merkityksellisyys syntyy ihmisten auttamisesta: järjestelmien tavoitteena on tukea ja helpottaa ihmisten arkea.