Blogi
19.3.2019

Uskalla unelmoida paremmasta arjesta

Taloushallinto on täynnä turvallisuudentunnetta tuovia rutiineja. Huolehtimalla rutiineista varmistamme, että asiat tulevat hoidetuksi lakien ja käytäntöjen mukaisesti. Kontrollina toimii usein omien silmien ja sormien kosketus. Tunnistatko itsesi?

Haluan haastaa tätä ajatusmaailmaa, jotta säilytämme arvomme työelämässä ja jotta taloushallinto pysyy nuoria kiinnostavana ammattina. Koskaan aikaisemmin meillä ei ole ollut yhtä hyviä mahdollisuuksia itse muokata työstämme kiinnostavampaa ja inhimillisempää, samalla parantaen työn lopputuloksia.

Näen usein tilanteita, joissa uuden järjestelmän käyttöönotossa mietitään, miten nykyiset toiminnot voidaan hoitaa uudessa järjestelmässä yhtä hyvin kuin nykytilassa. Vaikeampaa on miettiä, miten asian voisi hoitaa muulla tavalla, helpommin. Kaikkein vaikeinta on miettiä: ”Mitä jos tähän ei tarvitsisi enää käyttää aikaa lainkaan?”

Tietojen rutiinisyötössä tai kopioinnissa paikasta toiseen ihmisen keskittymiskyky herpaantuu melko nopeasti. Koneen ajatus ei harhaudu. Järjestelmät ovat myös paljon parempia toteuttamaan säännönmukaisia prosesseja ja kontrolloimaan dataa kuin me ihmiset. Lisäksi ihmisen kontrolleilla pyritään usein havaitsemaan ihmisen tekemiä virheitä.

Kone ei tee virheitä, joten voiko automatisoidussa prosessissa vähentää kontrolleja? Esimerkiksi voiko maksatusprosesseissa hyväksyntävaiheen poistaa, kun maksut pystytään muodostamaan ja validoimaan automaattisesti? Tarvitseeko ihmisen koskea maksuliikenneprosessiin, vai saavatko järjestelmät hoitaa maksuja automaattisesti, kunhan kassaennusteissa pankkitilillä säilyy tietty vähimmäissaldo?

Kone ei tee virheitä, joten voiko automatisoidussa prosessissa vähentää kontrolleja?

Kirjanpitäjän asiantuntemus pääsee oikeuksiinsa, kun luodaan ympäristö, joka toteuttaa oikeellista ja oikea-aikaista kirjanpitoa. Kun toteutus on automatisoitu – ja kone toteuttaa tämän virheettömämmin kuin ihminen, aikaa vapautuu taloudellisen tilan analysointiin, ja sitä kautta yrityksen talous saadaan entistä parempaan kontrolliin. Voimme nauttia laadukkaammista tuotoksista ja viettää enemmän aikaa ihmisten kuin koneiden kanssa.

Jos näitä ajatuksia soveltaa esimerkiksi asiantuntijaorganisaation loppukäyttäjiin asti, päästään käsiksi vielä suurempiin hyötyihin. Mitä jos työajan kirjauksia ei tarvitsisikaan tehdä, vaan käyttämäsi päätelaite seuraisi automaattisesti, mitä työtä teet, paikannustieto kertoisi, missä sitä teet ja näillä tiedoilla saataisiin valmiit työajanseurannan kirjaukset? Aikamoinen helpotus monelle. Todennäköisesti myös lopputulos olisi oikeellisempi kuin jälkikäteen muistin varassa tehdyt merkinnät. Kun kännykkä tietää jo, mihin olen matkalla ja osaa ehdottaa mitä reittiä sinne kannattaisi mennä ja kauanko matka kestää, miksi emme tavoittelisi samanlaista helppoutta työelämäämme?

Kaikkea tietoa, mikä ohjelmistoilla jo on (työ)elämästämme, voidaan hyödyntää automaation pohjana. Jos ei jo nyt, niin kohta. Tämä tarkoittaa, että työelämästä on tulossa melkoisen erilaista. Millaista? Uskalla unelmoida paremmasta työelämän arjesta ja aseta tavoitteet korkealle.

Kirjoitus julkaistiin aiemmin Tilisanomissa.


Taloushallinnon ammattilainen, tule meille!

Tee urasi fiksuin peliliike ja päivitä (työ)elämäsi kertaheitolla parempaan. Nyt meillä on avoinna kaksi taloushallinnon tehtävää: Accountant ja Accounts Payable Specialist. 
Lue lisää ja hae paikkaa täältä.

Kirjoittaja

Sanna Kaarlejärvi

Sanna Kaarlejärvi

Sanna on maamme johtavia talousprosessien kehittäjiä ja Efiman CFO sekä palkittu kouluttaja. Hän on vuosien mittaan ollut virtaviivaistamassa monien suurten ja keskisuurten yritysten taloushallintoa. Sannan kyky yhdistää ison kuvan näkeminen yksityiskohtaiseenkin taloushallinnon osaamiseen välittyy myös hänen Tero Salmisen kanssa kirjoittamassaan kirjassa ”Älykäs taloushallinto”.

Uusimmat

Pilveä, älyä ja robotteja – kohti digitaalista taloushallintoa ja sen yli

Pilveä, älyä ja robotteja – kohti digitaalista taloushallintoa ja sen yli

Sanna KaarlejärviEfiman täyttäessä 10 vuotta on ollut mukava katsella hetken aikaa taaksepäin ja pohtia, mitä tässä matkan varrella on tapahtunut. Yhtiön perustaminen sattui samaan aikaan, kun maailman talous romahti. Voisi kuvitella, että ajankohta ei ollut ideaali yritystoiminnan aloittamiselle.

Järjestelmämörkö vai kepeä mahdollistaja? – Digisydän ja tiedolla johtamisen edellytykset

Järjestelmämörkö vai kepeä mahdollistaja? – Digisydän ja tiedolla johtamisen edellytykset

Kati KolehmainenUuden toiminnanohjausjärjestelmän rakentaminen on iso projekti organisaatiolle. Ja usein syy, miksi siihen lähdetään, on tiedolla johtaminen ja sen edellytysten parantaminen. ERP ei järjestelmänä kuitenkaan suoraan vastaa tähän tarpeeseen, vaan tiedolla johtaminen on pikemminkin tavoitetila ja ERP toimii tuohon tavoitetilaan pääsyn mahdollistajana.

Miten taloushallinto voi hyötyä Lean-ajattelusta?

Miten taloushallinto voi hyötyä Lean-ajattelusta?

Sanna KaarlejärviLean-ajattelu on suosittu johtamisfilosofia, joka on alkujaan kehitetty tuotantoyritysten toiminnan kehittämiseen. Lean-periaatteiden avulla pyritään lisäämään maksimaalisesti arvoa asiakkaalle ja poistamaan kaikki se tekeminen, jota asiakas ei arvosta.