Skip to content
01.11.16Iso kuvaKulttuuri

Vientiyritys, ota oppia Saara Aallolta

Sari Aapola

Kaikki tietävät jo, kuka on Saara Aalto. Mutta mitä tämän laulajan matka kansainvälisille areenoille voi opettaa suomalaisille vientiyrityksille? Paljonkin.

Saara on lahjakas, ja hän on tehnyt vuosia työtä osaamisensa kehittämiseksi maailmanluokan tasolle. Hän on myös – vastoin julkisuuden paineita – määritellyt oman genrensä, jutun, joka on hänen intohimonsa, jossa hän on hyvä, ja jossa hän uskoo kehittyvänsä edelleen, siitä huolimatta, että kaikki eivät genrestä välitä. Uskon ymmärtäväni sen verran laulamista, että tiedän Saaran tehneen todella paljon ja pitkään töitä tullakseen näin hyväksi. Oppi 1 on siis

”Varmista osaamisesi ja ylivoimasi.”

Tässä ei vientiyrityksillämme yleensä ole hävettävää. Meillä on osaamista, ja usein jopa ylivoimaista sellaista. Mutta tämä on pohja, jota ilman ei kannata edes jatkaa haaveilua maailmanmenestyksestä.

Saara Aalto on jo pitkään yrittänyt ponnistaa menestykseen kotimarkkinan kautta mm. pyrkimällä edustamaan maatamme erilaisissa laulukilpailuissa. Kotimarkkinassa ei ole kuitenkaan ollut riittävää kannatusta hänenlaiselleen esiintyjälle. Se on päinvastoin ollut esteenä läpilyönnille. Simon Cowellin ihmettelyyn, miksi Saara ei ole ”lyönyt läpi Suomessa”, on oikeastaan selvä selitys. Suomi on kiva klubi, joka ei vain ole tarpeeksi suuri, jotta erilaiset niche-toimijat menestyisivät täällä.  Oppi 2 onkin

”Valitse oma, riittävän iso niche-markkinasi maailmalta.”

Markkinoiden koko kasvaa nimittäin radikaalisti, kun mennään Suomen rajojen ulkopuolelle. Siellä on mahdollisuuksia, ja taloutemme tarvitsee rohkeita maailmanvalloittajia. Monien digitaalisesti jaettavien tuotteiden kohdalla on selvää, että markkinat ovat alusta lähtien globaalit. Mutta on vielä paljon yrityksiä ja tuotteita, joiden kannattaa miettiä markkinarajauksensa tarkkaan niin, että onnistuvat tekemään vaikutuksen osaamisellaan ja relevanssillaan heti ensimetreillä.

Saara lähti Englantiin, jonotti X Factoriin pyrkivien jonoissa ja teki vaikutuksen. Ohjelmalla on megalomaaninen yleisö ja musiikkimaailman epäjumala Simon Cowell voi jo yksistään taata tien eteenpäin.

Marimekon Mika Ihamuotila lainasi muutama vuosi sitten eräässä Team Finlandin tapahtumassa sitaattia: ”Find a parade and walk in front of it.” Lausahdusta käytetään usein sosiaalisen median yhteydessä kuvaamaan jo olemassa olevan pöhinän hyödyntämistä oman viestin läpi saamiseen. Ihamuotila tarkoitti uskoakseni, että markkinoilla haastajina toimivien suomalaisyritysten kannattaa tunnistaa sellaiset tapahtumat ja mediaympäristöt, joissa oman nichen yleisö on varmasti tavoitettavissa, ja sitten esiintyä niissä rohkeasti ja näyttävästi. Tässä Saara on onnistunut loistavasti, joten oppi 3 on

”Valitse oikea ympäristö, satsaa kunnolla ja tee vaikutus.”

Puolivillainen ei toimi, ja tässä monet suomalaisyritykset menevät metsään. Olen vuosien mittaan nähnyt, kuinka myydään sinne tänne, valitaan liian monta markkinointikohdetta mutulla ja pihdataan toteutuksessa. Älykästä on siis hakea kustannustehokkuutta hyvällä pohjatyöllä, rajata riittävästi, etsiä oikeat paikat näkyä, ja sitten panostaa. Saaralta voimme vielä oppia, että tuossakaan vaiheessa tuote ei vielä myy itseään, vaan sitä pitää jaksaa ja jaksaa promota (kuten hän on kärsivällisesti tehnyt saadakseen englantilaisen yleisön puolelleen).

Olen lähiaikoina nähnyt, että näillä opeilla voi onnistua kansainvälisillä markkinoilla. Mekin osaamme tehdä vaikutuksen, erottautua ja ihastuttaa. Tarvitaan järjen ja intohimon yhdistelyä, kosolti rohkeutta ja kovaa työtä. Onnistuminen on mahdollista – sen on Saarakin meille näyttänyt.

Kuva: Ville Paul Paasimaa, saaraaalto.com