Skip to content

Lari | Mahdollisuuksia täynnä oleva toimintaympäristö ja parhaimmat työkaverit tekevät työpäivistä antoisia

Lari-uratarina-2_rajattu Lari arvostaa Efiman joustavuutta työnantajana, mikä mahdollistaa työn ja vapaa-ajan välisen tasapainon Etelä-Karjalasta käsin.
↑ Lari arvostaa Efiman joustavuutta työnantajana, mikä mahdollistaa työn ja vapaa-ajan välisen tasapainon Etelä-Karjalasta käsin.
31.05.2023 | Arkipäivisin Efiman ratkaisukonsultti Lari Saukkonen viettää aikansa Microsoft Power Platform-ympäristössä, kun taas vapaa-ajalla ympäristö vaihtuu luomukauran ja -vehnän viljelypeltoihin. Etelä-Karjalassa asuva moniosaaja Lari on kulkenut Efima-polkuaan jo puolentoista vuoden ajan, johon on mahtunut paljon uuden oppimista, uusia työkavereita ja onnistumisia Power Platformin parissa.

Hallintajärjestelmien ja Dynamics AX -käyttöönottoprojektien kautta Power Platformin pariin päätynyt Lari Saukkonen tutustui alun perin Power Platform -ympäristöön sen ollessa vasta alkutekijöissä ja innostui heti sen tarjoamasta potentiaalista: ”Vaikka Power Platform oli tuolloin vielä hyvin lapsenkengissä, koin siinä olevan valtavaa potentiaalia liitettävyyden, nopean protoilumahdollisuuden ja automaatioiden myötä”, Lari muistelee. Ennen Efimaa polku IT:n parissa on kulkenut moninaisen reitin – oikeastaan työt IT-rooleissa alkoivat jo nuorena rautakaupassa työskennellessä, jolloin vastuulla olivat tietotekniset vempeleet ja myöhemmin, erilaisten asennus- ja huoltotöiden kautta, Lari pääsi rakentamaan UPM:lle tekstipohjaista kustannuspaikkahallintajärjestelmää sekä automaattista indeksointijärjestelmää.


Hallintajärjestelmäprojektista tie vei edelleen nettisivujen rakentamisen kautta Dynamics AX -käyttöönottoprojektien pariin useissa eri rooleissa, jolloin Lari huomasi päätyneensä ERP-ympäristön syvään päätyyn. ERP-projektien jälkeen Lari kaipasi uusia haasteita ja vaihtoi metsäteollisuudesta metallialalle: ”Opiskelin ja työskentelin vuoden ajan metallialalla, koska halusin lisätä tekemiseeni konkretiaa ja lopulta työskennellä menetelmäsuunnittelijana. Tarjolla oli kuitenkin vain hyvin triviaaleja töitä, joten päädyin vaihtamaan suuntaa vielä kerran ja etsimään töitä, joissa voisin hyödyntää taustaani ERP-maailmassa sekä sovellusten rakentamisessa”, Lari kertaa. Metallialan opinnoista jäi kuitenkin harrastus, jonka myötä Lari on valmistanut komponentteja paikallisen leipomon linjaston käyttöön.

 

Työyhteisö, jossa arvot toteutuvat, vakuuttivat hakemaan Efimalle
 

Uuden työyhteisön etsinnän Lari aloitti keskittyen itse työpaikkaan, työtehtävän sijaan: ”Muistan, että minulla oli lopulta auki kolme välilehteä auki, joista yksi oli Efima. Efima puhutteli minua lopulta eniten arvojensa puolesta ja organisaatiossa tunnuttiin tahtovan pitää huolta henkilöstöstä”, Lari toteaa. Konsultoituaan vielä ystävää, Lari päätti lähettää hakemuksen ja olettamukset ovat osoittautuneet oikeiksi, sillä Lari toteaa Efiman aidosti välittävän siitä, kuinka efimalaiset voivat ja miten asioita voidaan edistää. Lisäksi työn ja vapaa-ajan yhdistäminen Etelä-Karjalasta käsin on ollut joustavan työnantajan sekä toimivan etätyöskentelykulttuurin ansiosta mahdollista: ”Aloitin työt pahimpaan korona-aikaan etätyökulttuurissa, mutta Efima onnistui tekemään etätyöskentelystä itseisarvon – yhdessä valituilla arvoilla työpaikka oli myös etäaikana hyvä ympäristö työskennellä sekä kehittyä. Vaikka tapaamme kollegoiden kanssa toisiamme "livenä" vain kerran pari kuukaudessa, ovat he erittäin tärkeä osa viihtyvyyttä ja tekemisen mielekkyyttä”, Lari kuvailee.

 

Joustava ja paikasta riippumaton työ pitää yllä tasapainoa myös muun elämän kanssa – perheen oma luomuviljatila pitää Larin vapaa-ajalla toimeliaana, sillä tilalla viljellään niin vehnää, kauraa, ruista kuin härkäpapuakin. Lari mainitseekin, että oman tilan viljaa löytyy hyvin isolla todennäköisyydellä Suomessa ostetussa luomuleivässä, sillä viljaa myydään useille eri ostajille. ”IT-hommat ja maatilan työt on kaksi hyvin eri maailmaa ja hyvä niin, sillä ne ovat toimineet ainakin minulle sopivina vastapainoina toisilleen. Tietenkin maatila vaatii suunnittelua ja paperityötä, mutta tilaa ei voi pyörittää ilman fyysistä työtä”, Lari kuvailee. Teknologiakehitys näkyy toki myös tilan töissä: fyysisen työn rooli pienenee jatkuvasti, sillä koneet automatisoituvat kovaa vauhtia ja toiminnan suunnitelmallisuuden rooli laajenee.

 

Efima onnistui tekemään etätyöskentelystä itseisarvon – yhdessä valituilla arvoilla työpaikka oli myös etäaikana hyvä ympäristö työskennellä sekä kehittyä. Vaikka tapaamme kollegoiden kanssa toisiamme "livenä" vain kerran pari kuukaudessa, ovat he erittäin tärkeä osa viihtyvyyttä ja tekemisen mielekkyyttä.

 

Aloittaessaan Efimalla Lari huomasi, että uutta opittavaa riittää: ”Ympäristönä Power Platform tarjoaa hirmuisen määrän mahdollisuuksia ja näiden mahdollisuuksien tarjoaminen asiakkaillemme edellyttää meiltä valtavan määrän opiskelua. Lisäksi ympäristön kehittyessä opiskelu ei lopu ikinä, vaan se on osa työtämme joka viikko.” Alun tutustumisen jälkeen Lari sai omien sanojensa mukaisesti tulikasteen Power Platformin maailmaan toimimalla kouluttajana Efiman järjestämässä App In a Day -tapahtumassa. ”Muistan, miten jännitin kouluttajana toimimista, sillä koin itse ymmärtäväni aiheesta vielä niin vähän. Onneksi sain työpariksi meidän tiimin arkkitehti-Ainon, sillä hänen itsevarmuutensa ja kokemuksensa toivat minullekin varmuutta”, Lari toteaa.

 

Vauhdikkaan alun jälkeen Larin matka Efimalla on vienyt hänet useisiin eri projekteihin tarjoamaan jatkokehitystä sekä ylläpitopalveluita aiemmin rakennettuihin sovelluksiin nykyisille asiakkaille. ”On kiehtovaa oppia, kuinka asiat, joiden manuaalinen tekeminen oli vielä kolme vuotta sitten itseisarvo, voidaankin automatisoida parissa tunnissa ja säästää asiakkaan aikaa vuoden aikana useita päiviä”, Lari kuvailee.

 

 

(Työ)kaverit ovat puoli voittoa työelämässä

 

Ensimmäiseen puoleentoista vuoteen Efimalla on siis mahtunut paljon uuden oppimista, kuten kokonaan uusien sovellusten rakentamisen oppiminen ja osaamisen syventäminen jatkuvasti kehittyvästä Power Platformista, ja oppiminen jatkuu edelleen. ”Kun asiakkaiden ymmärrys Power Platformista on kasvanut, he osaavat myös vaatia enemmän. Onneksi myös ympäristö kehittyy jatkuvasti, ja useimpiin näistä monimutkaistuvista tarpeista voidaankin helposti vastata”, Lari kuvailee. Tuoreimpana esimerkkinä jatkuvasta kehittymisestä on Power Pages -ratkaisu, jonka avulla Power Platformin liitettävyys, tietolähteet ja automatiikka voidaan yhä helpommin tuoda normaalin netinkäyttäjän eteen.

 

Toimisto tai muut puitteet eivät tee efimalaisista efimalaisia, vaan efimalaiset itse yhteishengellään.

 

Alun perin Larin tavoitteena oli Efimalle tullessaan kulkea selkeä oppimispolku: oppia Microsoft Power Platform kokonaisuutena, suorittaa sertifikaatit ja laajentaa oppiminen ripeästi Power Platformia ympäröiviin järjestelmiin. Suoraviivainen polku ei ole ollut yhtä nopeasti kuljettavissa kuin mitä aluksi oli suunnitelmissa, mutta se on ollut sitäkin antoisampi – varsinkin, kun tukena ovat olleet työkaverit: ”Puoli voittoa on se, että minulla on paremmat työkaverit kuin olisin voinut odottaa. Toimisto tai muut puitteet eivät tee efimalaisista efimalaisia, vaan efimalaiset itse yhteishengellään.”