Blogi
14.12.2016

Kaikki viisaus ei asu yksin meissä

Valtion talous- ja henkilöstöhallintoa tietojärjestelmineen kehittänyt Kieku-hanke päättyy myöhässä ja budjettinsa ylittäneenä. Mitä voisimme ottaa opiksemme Kiekusta?

Keskeistä kehitystyössä on, että ennen kuin prosesseja aletaan tehostaa, kyseenalaistetaan prosessien tai toimintojen tarpeellisuus, hankkeen loppuraportti kertoo. Kiekun vetäjä Lasse Skog arvioi Tivissä, että olisi pitänyt ensin yhdenmukaistaa toimintatapoja niin paljon kuin mahdollista ja sitten yksinkertaistaa. Vaatimuksia ja tavoitteita pitäisi pohtia vasta tämän jälkeen.

Kuulostaa tutulta. Me efimalaiset suorastaan jankutamme asiakkaillemme, että prosessien ja toimintatapojen tavoitetilat ja virtaviivaistaminen pitää suunnitella mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ennen järjestelmämäärityksien tekemistä.

Älä anna huonoille prosesseille tekohengitystä

Projektityön perinteinen teettämistapa valitettavasti auttaa huonoja prosesseja pysymään hengissä. Tilaaja kilpailuttaa hankkeen. Tuottaja tarjoaa sitten kiltisti pyynnön mukaista toteutusta. Hän ei todellakaan uskalla haastaa tilaajan prosesseja kaupan menettämisen pelossa.

Tilaajan ja toimittajan kuitenkin kannattaisi pähkiä speksejä yhdessä. Katsokaa rakennusalaa:

Surullisenkuuluisaksi muodostuneen länsimetron yksi ongelma on ollut suunnittelemattomuus. Tilaaja ja tekijät tappelevat siitä, kenen vika myöhästyminen ja budjetin paukkuminen on.

Samaan aikaan Tampereella Suomen pisin maantietunneli valmistuu etuajassa ja budjetissaan. Roihuvuoressa putkiremontti kestää vain kaksi viikkoa. Näitä onnistumisia yhdistää allianssimalli. Siinä kaikki osapuolet tekevät tiivistä yhteistyötä yhdessä sovittujen tavoitteiden eteen.

Määritykset on parempi tehdä yhdessä

Tiedämme kokemuksestamme, että allianssimalli sopii mainiosti myös toiminnanohjaus- ja ulkoistamisprojekteihin. Hankkeet onnistuvat parhaiten, kun tilaaja ja toimittaja tekevät määritykset yhdessä. Kun osapuolet jakavat hankkeen hyödyt ja riskit, sitoutuminen on syvää ja tekeminen hyvää.

Joku tuumii silti varmasti yhä, että projektin toteuttaja on jäävi osallistumaan suunnittelutyöhön. Tästä voisi päästä pikku hiljaa jo yli. Vai haluatko, että ERP-projektistanne tulee Sinun organisaatiosi ikioma länsimetro? Jos et, ole hyvä ja ota kumppanisi mukaan projektiin jo suunnitteluvaiheessa.

Kuva: CC sjhstone

Kirjoittaja

Tero Salminen

Tero Salminen
Toimitusjohtaja

Tero Salminen on yksi Efiman neljästä perustajasta ja pitkän linjan taloushallinnon ja liiketoimintaprosessien kehittäjä. Taloushallinnon saralla hän haluaa edistää tarkoituksenmukaisuutta, parhaiden työkalujen hyödyntämistä ja hyvää palvelua. Näitä hän käsittelee Sanna Kaarlejärven kanssa syksyllä ilmestyneessä kirjassa ”Älykäs taloushallinto”.

Uusimmat

Porissa olin oma itseni

Porissa olin oma itseni

Sari AapolaVietin lomallani kaksi musiikintäyteistä päivää Pori Jazz -festivaaleilla. Niin olen tehnyt lähes vuosittain jo 80-luvulta lähtien, mutta tällä kertaa kokemuksessa oli jotain uutta. Tajusin jälkeenpäin, että se liittyi vahvasti yhteen työpaikkani Efiman arvoista – lupaan olla oma itsensä

Tyytyväisestä asiakkaasta tyytyväiseksi työntekijäksi

Tyytyväisestä asiakkaasta tyytyväiseksi työntekijäksi

Efima OySuvi Antila kiinnitti jo Efiman asiakkaana huomiota yrityksen kehittämisorientoituneeseen otteeseen ja työntekijöistä huokuvaan ilmapiiriin. Lopulta Suvi päätti ilmoittaa kiinnostuksestaan työpaikan vaihtoon ja lähetti avoimen hakemuksen Efimalle.

Uhka, turhake vai mahdollisuus – Mitä talouden ammattilaisen tulee tietää ohjelmistorobotiikasta?

Uhka, turhake vai mahdollisuus – Mitä talouden ammattilaisen tulee tietää ohjelmistorobotiikasta?

Kaisa NieminenBBC julkaisi syksyllä 2015 nettisivun, jossa pystyi testaamaan oman työtehtävänsä kohtalon. Sen mukaan esimerkiksi kirjanpitäjän työ oli tuomittu katoamaan, sen sijaan talouspäälliköillä ja -johtajilla oli enemmän toivoa. Viekö siis ohjelmistorobotiikka työmme?